|
W JAKIM URZĘDZIE ZAŁATWIA SIĘ UBEZPIECZENIE DO GEWERBY??
| Autor |
Wiadomość |
avatoria-2000
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-08-28, 22:13 W JAKIM URZĘDZIE ZAŁATWIA SIĘ UBEZPIECZENIE DO GEWERBY??
|

|
|
Sluchajcie kochani.
Bujam sie po forach i im bardziej sie wczytuje, tym mniej rozumiem.
Czy ktos na chlopski rozum moze mi powiedziec GDZIE i na jakim etapie rejestracji dzialalnosci gospodarczej zalatwia sie sprawy ubezpieczenia tzw Krankenheitsversicherung?
Udalo mi sie przebrnac nieomal wszystko (wlacznie z bieganiem po urzedach) i w pewnym momencie utknalem.
Musze mec ubezpieczenie, chcialbym mozliwie najnizsze, gewerba to "gastronomia na wozku" i to wszystko.
Przede wszystkim musze powiedziec, ze czytajac poprzednie posty odnioslem wrazenie, ze autorzy pisza jakby dla tych, co i tak juz swoje wiedza.
Ja jestem zielony i nie wiem nic.
Dlatego mam prosbe- jesli ktos zechce pomoc- uzywajcie w nawiasach chocby przyblizonych tlumaczen nazw dokumentow czy cokolwiek.
Ale przede wszystkim prosze POMOZCIE tlumaczac jak chlopu na polu- co nalezy zrobic, gdzie nalezy pojsc, przed czy po zarejestrowaniu dzialalnosci etc.
Bede niezmiernie wdzieczny.
W |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-08-28, 23:10
|

|
|
jak to gdzie a malo to masz agentow,,
chcesz to moge Ci polecic kogos,,ale to pisz na prywatna skrzynke do Mnie
masz taki wybor,,otwierasz gdzie chcesz,,najlepiej od zaraz(w twoim wypadku prywatne)jak masz Gewerbe |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-29, 10:24
|

|
|
avatoria, tego sie nie zalatwia w zadnym urzedzie, tylko
a) albo bezposrednio w firmach ubezpieczeniowych
b) albo u agentow ubezpieczeniowych
To jest tak samo jak w Polsce z ubezpieczenien OC na samochody: mozesz zalatwiac bezposrednio pojsc do ubezpieczenia, mozesz do agenta
Na agentow, specjalnie niektorych oglaszajacych sie na polskich forach, trzeba uwazac, bo oni wciskaja ludziom czesto szemrane ubezpieczenia.
Pamietaj, ze bez wzgledu na to, co ci bedzie czarowal agent ubezpieczeniowy, to jest ubezpieczenie prywatne i trzeba wypelnic zgodnie z prawda kwestionariusz nt. dotychczasowe stanu zdrowia (na co chorowales wczesniej, czy miales jakies operacje, czy masz alergie itd). Im gorszy stan zdrowia, tym wieksza skladka, A zatajanie faktow dot. stanu zdrowia (w prawie niemieckim tzw. naruszenie obowiazku do podania prawdziwych informacji przed zawarciem umowy) mozde doprowadzic do anulowania umowy ze skutkiem wstecznym.
Przyklad teoretyczny: zatajasz fakt, ze masz klopoty z sercem, zawierasz na tej podstawie ubezpieczenie, dwa lata pozniej dostajesz zawalu serca i trafiasz do szpitala. Ubezpieczenie prywatne ma prawo wgladu do dokumentacji leczenia i jak szpital gdzies tam wpisze, ze serce szwankowalo juz od lat, to ubezpieczenie nie zaplaci za pobyt w szpitalu i leczenie i na dodatek anuluje ci wstecznie cala umowe od dnia jej zawarcia. |
|
|
|
 |
berlinoffice
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 22 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-29, 22:09
|

|
|
Hej polecam taryfe EXPAT z BADE nie wszyscy Agenci chca ja sprzedawac bo prowizji za nia niema ale poszukaj w Berlinskich KONTAKTACH (darmowy miesiecznik polski po polsku do otrzymania w kazdym polskim sklepie)
Powodzenia |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-29, 23:06
|

|
|
| Bo to jest wlasnie typowe ubezpieczenie szemrane. W warunkach tego ubezpieczenia jest wyraznie napisane, ze one obowiazuje tylko na pobyty turystyczne, a nie pobyty ze wzgledow zawodowoych, i w zwiazku z tym jest to ubezpieczenie od naglych przypadkow. Zlamiesz sobie noge podczas pracy, to ci to ubezpieczenie uprzejmie odpisze, ze naruszyles warunki umowy, bo twoj pobyt nie byl turystyczny tylko zawodowy i nie dostaniesz ani grsoza. |
|
|
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-19, 02:01
|

|
|
| a czy ktos moze mi powiedziec czy do zalozenia GEWERBE starczy ubezpieczenie publiczne w Techiker Krankenkasse? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-19, 14:30
|

|
|
Co masz konkretnie na mysli piszac "ubezpieczenie publiczne"?
W Techniker Krankenkasse (jak i w kazdej innej ustawowej kasie chorych) sa mozliwe ubezpieczenia dla nastepujacych grup usob:
1) ubezpieczenie obowiazkowe dla pracownikow najemnych (gesetzliche Pflichtversicherung), ktorzy zrabiaja mniej niz 5,500 euro miesiecznie brutto
2) ubezpieczenie dobrowolne dla pracownikow najemnych (frewillige Krankenversicherung in einer gesetzlichen Krankenkasse), ktorzy zarabiaja wiecej niz 5.500 euro miesiecznie brutto i z jakichs tam powodow nie chca sie ubezpieczac prywatnie
oraz
3) ubezpieczenie dobrowolne dla osob prowadzacych dzialalnosc gospodarcza (freiwillige Versicherung in einer gesetzlichen Krankenkasse für Selbständige), ale to zalezy troche od tego, gdzie sie bylo wczesniej ubezpieczonym.
W twoim przypadku wchodzi w rachube ubezpieczeniu typu (3), ale skontakuj sie z Techniker Krankenkasse, czy oni cie moga zaakceptowac, bo jak miales przedtem ubezpieczenie prywatne moga byc klopoty |
|
|
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-21, 23:19
|

|
|
| ale jesli ejstem ubezpieczona w TK jako studentka , to czy starczy mi to do zalozenia gewerbe? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|