Własna legalna dzilalnosc w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
sowhat
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-12, 08:43 Własna legalna dzilalnosc w Berlinie
|

|
|
Witam serdecznie,
Nie wiem czy piszę na dobre formum, nie wiedzialem gdzie poprostu zapytać.
Sprawa wygląda następująco. Pare dni temu odwiedziłem Berlin. Oczywisćie jestem zachwycony miastem, kulturą, wyglądem, itp. Na codzień mieszkam w Warszawie.
Z zawodu informatyk.... i tu wpadl mi pewien pomysł do głowy.
Czy mogłbym na zasadzie samozatrudnienai otworzyć kafejke internetowa w Berlinie, najchętnbiej w okolicach Centrum Europa lub temu podobnych miejscach.
Czy mozecie mi polecic jakis serwis gdzie znajde informacje na temat cen wynajmu lokali w Berlinie, cen za dostęp do internetu.
Bede wdzieczny za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Jacek |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-09-12, 09:39
|

|
|
Otworzyc moglbys jak najbardziej ,
w tym miejscu gdzie chcesz to zrobic to troche ciezko bedzie znalesc jakis wolny lokal bo jest to scisle centrum.
przykladowe oferty cenowe znajdziesz np. pod http://www.agis-immo.de/angebote.asp szukajac pod haslem Läden lub Ladenfläche.
Ceny za stale lacze (bez ograniczen) tzw Standleitung np.2,3 MB/s zaczynaja sie mniej wiecej od 500 € / Miesiac |
|
|
|
 |
sowhat
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-12, 11:32
|

|
|
Dziekuje za info.
Moje male spostrzezenie:
Mieszkalem w Charlottenburg'u an Leibnitz str. , kilkadziesiąt metrów od Ku'damm'u.
Ileż tam stoi pustych lokali do wynajecia! Wiesz moze dlaczego? Czynsz zjada inwestorów?
Nie mowie tu oczywiście o miejscu na Ku'damm'ie, czy w okolicach katedry, ale gdzies w + - centrum Berlina. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2004-09-12, 13:09
|

|
|
| Przedsięwzięcie cokolwiek ryzykowne.Do 1995 roku internetcafes miały jeszcze jakie takie wzięcie.Kto dziś korzysta jeszcze z tego rodzaju przybytków i płaci ca.2,50 Euro za godzinę ?W zasadzie każdy już posiada computer i połączenie z internetem w domu,przynajmniej przez modem, płacąc około 0.9 cent/za minute!A większość korzysta z DSL i Flaterate.Ta branża jest już niestety na wymarciu i wielkim ryzykiem jest inwestowanie w takie coś pieniędzy. |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-09-12, 16:48
|

|
|
Wynajecie lokalu w tym miejscu ktore masz na mysli to wydatek 2000 i wiecej € za miesiac dlatego lokale stoja puste. Te tansze sa juz wynajete na pare lat do przodu.
Zgadzam sie z Alisa ze internet cafe to ryzykowna inwestycja szczegolnie teraz, kiedy znakomita wiekszosc ludzi ma dostep do internetu, glownie przez DSL. Liczyc mozna tylko na turystow ale i oni nie przebywaja zbyt dlugo przed komputerem i robia to tylko nieliczni.
Do tego przez ostatnie pol roku- rok zauwazylem ze raczej zamyka sie "kafejki" niz je otwiera.
Wszyscy przescigaja sie w cenach i spadly juz to tak niskiego poziomu (np.1 € za godzine) ze wydaje mi sie ze to malo oplacalne.
chcialem jeszcze dodac ze na poczatku Ku´Damm´u jest wielka i wydaje mi sie ze najnowoczesniejsza w miescie, intenet cafe, nie widzialem tam ostatnio zbyt wielu ludzi... |
|
|
|
 |
|
|