|
wyjazd do Niemiec - jakie procedury ?
| Autor |
Wiadomość |
Majlo
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-24, 15:59 wyjazd do Niemiec - jakie procedury ?
|

|
|
| Witam, chcialbym uzyskać informacje dotyczące wyjazdu do Niemiec na stale wraz z narzeczoną, która jest w pierwszych tygodniach ciąży. Czy byłby ktoś w stanie powiedzieć jakie procedury musielibyśmy przejść ( biurokracja), czy zgodnie z zasadą wolnego rynku nie trzeba już pozwolenia na pobyt i jak ze znalezieniem pracy? Dodam, że nie mam żadnego wykształcenia zawodowego. Oczywiscie nie mam żadnych znajomych w Niemczech ratuje mnie tylko fakt, że chodziłem przez 2 lata do szkoly w Brandenburgii a teraz skonczylem szkole srednia w Polsce. Będe wdzięczny za każdą wskazówkę, uwagę. Z góry dzięki !:) |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-10-24, 17:02
|

|
|
na pobyt potrzebny ten dokument
-wykazac sie dochodem(na utrzymanie w DE)
-ubezpieczenie
czyli tak samo jak w Polsce dla obywatel innego kraju EU
mam nadzieje ze ta ciezarna ma ubezpieczenie zdrowotne niemieckie inaczej czarno to widze |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-24, 18:33 Cos jeszcze...
|

|
|
Ponadto, dopoki nie zalatwisz calej tej biurokracji, niech lepiej ciezarna zostanie w Polsce i poczeka na efekt koncowy. Wiem, ze ciezarne w obcym kraju, gdzie wszystko trzeba zalatwiac od zera, maja krotka cierpliwosc. Chyba, ze trafiles na aniola ;) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|