forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Zabrali Nam Socjal Z Job Center

Autor Wiadomość
Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2012-01-25, 07:59   

Kania77 napisał/a:
Moja corka chodzi do skzoly. Na dziendobry zostalo zadane mi pytanie, czy dostaje socjal i czy potrzebuje dofinansowania na ksiazki. Z jednego tylko powodu, bo jestem Polka...

czyli wiesz to juz na pewno??? rozmawialas z niemieckimi np. rodzicami,czy takie pytania nie zostaly im zadane??? mysle,ze w dzisiejszych czasach wielu Niemcow tez ma ALGII czy potrzebuje dofinansowywania,bo nie zarabiaja wystarczajaco duzo,zeby wystarczylo na ksiazki czy wycieczki.Mysle,ze jest to standartowe pytanie i moze jestes przewrazliwiona na tym punkcie???

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-25, 10:33   

'Z mezem na miescie rozmawiamy po angielsku, z polskim sie nei ujawniamy'

'Z moim znajomym rozmawiamy na ulicy po polsku, ale gdy tylko on zobaczy Niemca w poblizu, od razu bez uprzedzenia przechodzi na niemiecki'

Hahahahaha smiechu warte :) Ja sie nie wstydze, ze jestem z Polski i mam gdzies czy ktos na ulicy uslyszy, ze mowie po polsku. A Niemcy, ktorzy znaja mnie blizej nie maja nic do tego skad pochodze bo wiedza jaka jestem. I to powinno sie liczyc.

Poza tym jestescie strasznie przewrazliwieni jesli chodzi o to co Niemcy o was pomysla.. ja sie nigdy nie spotkalam z niemilym podejsciem do mojej osoby, do tego wiele osob mowi, ze to bardzo sympatyczne, ze jestem z Polski.

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2012-01-25, 13:05   

PatrycjaBerlin, dokładnie...nigdy nie spotkała mnie przykra sytuacja i zawsze rozmawiam po Polsku!...Ktos tutaj ma jakieś paranoje...a w szkole wszystkich pytają o dofinansowanie do książek..itp.

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-25, 13:26   

Malgorzata napisał/a:
czyli wiesz to juz na pewno??? rozmawialas z niemieckimi np. rodzicami,czy takie pytania nie zostaly im zadane??? mysle,ze w dzisiejszych czasach wielu Niemcow tez ma ALGII czy potrzebuje dofinansowywania,bo nie zarabiaja wystarczajaco duzo,zeby wystarczylo na ksiazki czy wycieczki.Mysle,ze jest to standartowe pytanie i moze jestes przewrazliwiona na tym punkcie???

Tak, rozmawialam z Niemcami na ten temat. Nikogo nie pytaja na wstepnie, czy potrzebuje pomocy i czy pobiera socjal. Dostaja tylko informacje gdzie sie maja zwrocic w razie czego. A to zasadnicza roznica.

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-25, 13:32   

PatrycjaBerlin napisał/a:
Hahahahaha smiechu warte :) Ja sie nie wstydze, ze jestem z Polski i mam gdzies czy ktos na ulicy uslyszy, ze mowie po polsku. A Niemcy, ktorzy znaja mnie blizej nie maja nic do tego skad pochodze bo wiedza jaka jestem. I to powinno sie liczyc.

Poza tym jestescie strasznie przewrazliwieni jesli chodzi o to co Niemcy o was pomysla.. ja sie nigdy nie spotkalam z niemilym podejsciem do mojej osoby, do tego wiele osob mowi, ze to bardzo sympatyczne, ze jestem z Polski.

Dla mnie to nie smieszne widziec grupe mezczyzn, rozmawiajacych po polsku, smierdzacych i brudnych, podchodzacych do kilku osob na przystanku z tekstem "Gib mir 1 €" i wyczekujacych, az ktos im da kase. Nie bawi mnie ta sytuacja z FK, ze musze udowadniac ze NIE jestem naciagaczem... Nie bawi mnie traktowanie mnie na wstepie jako klienta opieki spolecznej...

I nie, nie jestem przewrazliwiona. Ci Niemcy, ktorzy mnie znaja (sasiedzi, rodzice dzieci z przedszkola mojej corki, czy po prostu znajomi) odnosza sie do mnie i mojej rodziny bardzo sympatycznie. Ale od niech tez mozna sie dowiedziec, jak postrzegani sa Polacy. Czasami wystarczy zapytac.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-25, 14:38   

Kania77 napisał/a:

Tak, rozmawialam z Niemcami na ten temat. Nikogo nie pytaja na wstepnie, czy potrzebuje pomocy i czy pobiera socjal. Dostaja tylko informacje gdzie sie maja zwrocic w razie czego. A to zasadnicza roznica.

a to ciekawe ,u mnie akurat takie pisemka dostaje każdy bez wyjątku na wstępie..
lista na książki, a na dole info dla pobierających socjal czy Wohngeld,
kto pobiera któreś z tych świadczeń zaznacza to miejsce(krzyżykiem) ,wtedy książki ze szkoły są darmo ..a resztę, to znaczy.
ćwiczenia , książki do angielskiego ,francuskiego trzeba kupić samemu

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-01-25, 15:23   

Kania77 napisał/a:

Z mezem na miescie rozmawiamy po angielsku, z polskim sie nei ujawniamy. Moja nastoletnia corka tez jakis czas temu doszla do wniosku obserwujac zachowanie naszych rodakow na ulicy - tutaj to wstyd byc Polakiem...

Niestety miejsca urodzenia nikt sobie sam nie wybierał...
Nie czepiając się Ciebie... Ja mam często w pracy doczynienia z polskimi klientami.Smieszą mnie ci, którzy gadają cały czas głośno po polsku a jak podchodzę i zagaduję to od razu łamanym niemieckim lub angielskim zaciągają :lol: aczkolwiek takich klientów jest na szczęście bardzo mało.Większość się cieszy słysząc język ojczysty :roll:

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-26, 00:05   

Większość się cieszy słysząc język ojczysty :roll: [/quote]

i tak powinno byc :)

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-26, 09:34   

Kania77 napisał/a:
PatrycjaBerlin napisał/a:

Dla mnie to nie smieszne widziec grupe mezczyzn, rozmawiajacych po polsku, smierdzacych i brudnych, podchodzacych do kilku osob na przystanku z tekstem "Gib mir 1 €" i wyczekujacych, az ktos im da kase. Nie bawi mnie ta sytuacja z FK, ze musze udowadniac ze NIE jestem naciagaczem... Nie bawi mnie traktowanie mnie na wstepie jako klienta opieki spolecznej...

I nie, nie jestem przewrazliwiona. Ci Niemcy, ktorzy mnie znaja (sasiedzi, rodzice dzieci z przedszkola mojej corki, czy po prostu znajomi) odnosza sie do mnie i mojej rodziny bardzo sympatycznie. Ale od niech tez mozna sie dowiedziec, jak postrzegani sa Polacy. Czasami wystarczy zapytac.

No a co Cie obchodza jakies pijusy spod budki z piwem proszacy o kase? A to tylko wsrod Polakow tacy sie zdarzaja? Normalny czlowiek zdaje sobie sprawe, ze to nie zalezy od narodowosci i nie bedzie nikogo oceniac na jej podstawie.
I wiesz co ja tez mam znajomych Niemcow i nigdy nie uslyszalam zlego slowa o Polakach. Bo jak pisalam jak ktos ma olej w glowie to nie bedzie mowic, ze POLACY SA TACY, GRECY TACY, HISZPANIE TACY, itp tylko bedzie podchodzic do kazdego jak do czlowieka samego w sobie a nie oceniac go przez pryzmat narodowosci. A jesli ktos tak robi to nie jest wart naszych obaw o to co sobie o nas pomysli.

Np moj chlopak uwielbia Polske i Polakow, uczy sie polskiego i cieszy sie zawsze jak jedziemy do Polski i sam mowi, ze czuje sie tam jak u siebie w domu. Moze dlatego m in mam takie podejscie do tej sprawy.. A moze mam normalnych znajomych i nie przejmuje sie tak kazda pierdola.

gebcio76 
Nowy

Wysłany: 2012-02-05, 21:25   

Dziekuje wszystkim za rade jaka otrzymalem do Polski nie bede wracal bo tu mamy swoje zycie sprawe zalatwilem jakos sam znalazlem wkoncu prace i moge zapewnic byt rodzinie a to jest w tej chwili najwazniejsze jeszcze raz dziekuje bardzo za wszystkie podpowiedzi pozdrawiam serdecznie

gebcio76 
Nowy

Wysłany: 2012-02-05, 21:37   

tak przy okazji nie oszukalismy niemcow i nie chcielismy zyc na socjalu pracowalismy tu 10 lat ale sprawy osobiste zadecydowaly inaczej i nie nalezymy do osob ktore przyjechaly tu zyc z socjalu stanelismy juz na nogi i dzieki bogu ze tak sie stalo bo nigdy nic od nikogo nie chcielismy takze Ci co pisza ze oszukalismy niemcow itp nie maja zadnego pojecia jaka byla sytuacja socjal zabrali nam bezpodstawnie i chcieli nam go dac spowrotem ale mam prace i mam w dupie ich zasilek nie jestem nierobem czy jakims tam pasozytem kttory bedzie zerowal na niemcach tu mam rodzine i dom tu jest nasze zycie.Owszem jestesmy POLAKAMI i jestesmy z tego dumni ale tu urodzilo sie pierwsze dziecko i urodzi sie drugie takze nie oceniajcie kogos na podstawie drobnych informacji nie moglem pisac wiecej szczegolow gdyz sa to sprawy osobiste i rodzinne.Dziekuje tym co chcieli pomudz i tym co nie chcieli a nawet oczerniali itp kazdy miezy swoja miara

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-02-06, 09:00   

No ale tak to jest, ze ludzie znaja tylko ulamek informacji o kims i od razu z latwoscia oceniaja i wyzywaja od pasozytow. Ale coz.. Kazdy ocenia wg wlasnej miary ;)

Odpowiedz do tematu