Zatrudnienie polskiej firmy w Niemczech / porada prawna
| Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-12-25, 21:21 Zatrudnienie polskiej firmy w Niemczech / porada prawna
|

|
|
witam,
mam pytanko - zalozmy, ze chce zatrudnic polska firme budowlana /ze wzgl. na koszty oczywiscie/ do remontu b. duzego mieszkania w Niemczech, b. rozne i skomplikowane chyba prace trzebaby wykonac , jako osoba prywatna.
Co musialabym zalatwic, aby bylo to legalne?
Cos slyszalam i czytalam, ale nie wiem, czy do konca zrozumialam.
Firma polska w N. moze zarobic max. 3.500 Euro w roku i nie przekroczc 80% swych polskich zarobkow suma, ktora zarobi w Niemczech...-prawda?
Firmie potrzebne jest jakies dodatk. ubezpieczenie (formularz z Zusu - druk 101)?
Nie mozna pracowac w grupie i wykonywac tej samej roboty - tego nie rozumiem!?
co jeszcze musze ja i firma wiedziec? co musi zalatwic zleceniodawca???
Dzieki z gory za odpowiedzi - chetnie na maila lub PW. |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-12-25, 21:28
|

|
|
Hej:)
Nie korzystaj z wiedzy jaka gdzies tam zaslyszales, obejrzyj ta strone, sa tam polskojezyczni doradcy, ktorzy odpowiedza na wszystkie Twoje pytania.
Pozdr.
http://berlin-brandenburg...acy-w-niemczech |
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2011-12-26, 14:54
|

|
|
| Cytat: | | mam pytanko - zalozmy, ze chce zatrudnic polska firme budowlana |
| Cytat: | | co jeszcze musze ja i firma wiedziec? co musi zalatwic zleceniodawca??? |
Najpierw zdecyduj sie, czy chcesz zatrudnic firme z zagranicy czy jestes taka firma i szukasz zlecen.
A poza tym google -> "usługi transgraniczne", "A1" (dawne E101). |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
Cytrynka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-12-26, 17:20
|

|
|
Dziekuje, pogoogluje...
Napisalam przeciez, ze chce zatrudnic polska firme jako osoba pryw. w Niemczech. Uzywajac slowa zleceniodawca, mialam na mysli siebie. |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-12-27, 09:17
|

|
|
W przypadku jednorazowego zlecenia nie wymagana są , żadne poważniejsze kroki z Twojej strony, delegowani pracownicy muszą posiadać potwierdzenie ubezpieczenia z kraju delegującego tak jak wyżej zostało już podane, ta forma ubezpieczenia obejmuje okres do 12 miesięcy, podatki odprowadzają w kraju delegującym, problem może wystąpić w przypadku niektórych zawodów ponieważ Niemiecka Izba Rzemieślnicza wymaga rejestracji zawodów rzemieślniczy takich jak np: malarze, ale myślę że w przypadku firmy nie powinno być problemu, no i jeżeli czas zlecenia może przekroczyć 3 miesiące to powinni posiadać Freizügigkeitsbescheinigung. Więcej w linkach poniżej
http://www.cie.gov.pl/pub...spodarcza/1.htm
http://www.rcie.koszalin....%20ue_infor.pdf |
|
|
|
 |
Cytrynka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-12-28, 11:30
|

|