| Autor |
Wiadomość |
jolli
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-18, 17:23 ALG II
|

|
|
hej, chcialam zapytac o Sozialhilfe.jakie sa warunki, aby moc ja otrzymac?Trzeba miec obywatelstwo niemieckie?Moja siostrzenica robi w Berlinie praktyke w wydawnictwie i szef zlozyl dla niej wniosek o pozwolenie na prace.Pozwolenie juz otrzymala.Obecnie mieszka jeszcze u znajomych, ale musi sie stamtad wyprowadzic i potrzebna jest jej pomoc finansowa i mieszkanie. Czy ma szanse otrzymac taka pomoc nie majac niemieckiego obywatelstwa?Bardzo prosze o porade kogos bardziej doswiadczonego!!!
Dziekuje z gory!!! |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-18, 18:56
|

|
|
| jolli napisał/a: | | Czy ma szanse otrzymac taka pomoc |
Nie.
Ani Sozialhilfe, ani ALG II. |
|
 |
jolli
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-18, 18:58 ALG II
|

|
|
| ale czym to jest spowodowane?tym, ze nie ma obywatelstwa,czy czym? |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-18, 21:33
|

|
|
| jolli napisał/a: | | ale czym to jest spowodowane?tym, ze nie ma obywatelstwa,czy czym? |
Patrzac na ten problem z opisanego przez Ciebie
punktu widzeniato jest to brak obywatelstwa,
lecz w innym przypadku niekoniecznie, poniewaz:
jesli przepracujesz tutaj legalnie, czyli oplacajac
KK i RV to nawet bez "obywatelstwa" otrzymasz po roku ALG. |
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-18, 21:40
|

|
|
oczywiście wniosek o pomoc z odpowiednim uzasadnieniem można złożyc. Następnie w ciągu max. 6 tygodni Arbeitsamt powiniem przysłać odpowiedź na piśmie. Najważniejszym dokumentem w tej sprawie jest umowa o prace oraz samo pozwolenie. Możliwe jest też otrzymanie specjalnej pożyczki zwrotniej. Ku temu sa odpowiednie uregulowania prawne
pozdrawiam |
_________________ "go ahead and talk to yourslef, just don't answer back" |
|
|
|
 |
jolli
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-19, 14:34 ALG II
|

|
|
hej, dziekuje za wypowiedzi.A jak ta pozyczka sie nazywa i gdzie mozna zlozyc wniosek?Ona ma pozwolenie na prace i umowe, ale jako praktykantka.Prosze, moze ktos cos wymysli!!!
A moze sa jakies organizacje, ktore takim ludziom bez srodkow finasowych pomagaja, specjalnie dla Polakow? |
|
|
|
 |
Helga
Nowy

|
Wysłany: 2007-01-19, 15:02
|

|
|
Niech zglosi sie do Arbeitsamt w swojej dzielnicy i tam moze uzyskac pomoc w postaci pozyczki ktora musi zwrocic moze w ratach
O takiej organizacji nie slyszalam ze pomagaja i to specjalnie dla polakow
wiem ze kosciol pomaga biednym osobom i daje zywnosc za darmo lub symboliczna oplate |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-01-19, 17:06
|

|
|
czy moglby ktos napisac nazwe tej pozyczki po niemiecku?
jakie sa uregulowania prawne?
z gory dziekuje |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-01-19, 22:08
|

|
|
| jolli napisał/a: | | Moja siostrzenica robi w Berlinie praktyke w wydawnictwie i szef zlozyl dla niej wniosek o pozwolenie na prace. |
Czy przypadkiem juz wtedy nie uregulowano problemu utrzymania? Moze szef sie do tego zobowiazal? A moze ona sama podpisala, ze da rade sie utrzymac? Znam taki przypadek, ze kobieta cos takiego podpisala i pomimo to dostawala zasilek socjalny. Gdy to wyszlo na jaw, musiala splacac! |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-20, 11:01
|

|
|
Kochani, ze tak sie wyraze...
na jakiej podstawie ma ona dostac zasilek socjalny? |
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-01-20, 20:33
|

|
|
ponowie swoja prosbe:
czy moglby ktos bardziej zorientowany napisac niemieckan azwe tej pozyczki z Arbeitsamtu? i kto moze sie o nia ubiegac?
dziekuje |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-20, 21:13
|

|
|
hmm, żeby ocenić jakiekolwiek szanse trzeba więcej szczegółów podac, np. jaki rodzaj pozwolenia na prace ma, czy praktyka jest bezplatna czy platna itd.
pozdr |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-21, 21:10
|

|
|
jesli osoba tutaj pracowala na praktyce, jednak nie oplacala zadnych podatkow i nie ma Sozialversicherungsausweis to nigdzie nie ma juz o czym mowic. Ten dokument pozwala osobie na domaganie sie ewentualnie o ALG II. Jesli jest mowa o pomocy socjalnej , to wszysko jest ujete w ALG II.
Od reformy wprowadzenia Hartz IV nie ma juz osobnych dotacji pieniezych.
Osoba jesli przepracowala tutaj rok , oczywiscie legalnie to moze sie ubiegac o ALGII, tylko w przypadku utraty pracy.
Jesli teraz osoba dostala pozwolenie o prace to dopiero teraz czas tyka na korzysc jej. Ale musi wszystkie formalnosci pozalatwiac, ubezpieczenie, czy kase chorych i konto w niemieckim banku. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2007-01-21, 22:57
|

|
|
| monko napisał/a: | ponowie swoja prosbe:
czy moglby ktos bardziej zorientowany napisac niemieckan azwe tej pozyczki z Arbeitsamtu? i kto moze sie o nia ubiegac?
dziekuje |
Nie orientuje sie, czy jest konkretna nazwa takiej "pozyczki", ale slowem popularnym przez urzedy jest "darlehn" na konkretny cel. Uwazam, ze nigdy nikogo nie pozra i nie ugryza, jesli sie zapyta, badz zlozy podanie. Mozna sie ewentualnie spotkac z odmowa. Jest tutaj napewno wiele beratungstelli, nawet takich dla kobiet, ktore moga odpowiednio kolezanke pokierowac. Niestety w Berlinie nie umiem podac jakis konkretnych namiarow, bo sama jestem tu zaledwie pare miesiecy. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-22, 00:41
|

|
|
droga jolli, tutaj kazdy szczegół może zmienić znacznie dezyzję Arbeitsamtu, istotą sprawy w ich ocenie jest to czy inwestując w Ciebie państwo niemieckie bedzie mialo z tego profity,
serdelki |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-22, 01:57
|

|
|
| Bosch napisał/a: | | Od reformy wprowadzenia Hartz IV nie ma juz osobnych dotacji pieniezych. |
Witaj Bosch!
Male sprostowanie.
Jest jeszcze tzw. "Sozial", jednak ubiegac sie o niego
moga (sa uprawnieni do staran) tylko Ci, ktorzy
nie moga pracowac. Np: inwalidzi, ktorych renta
nie jest wystarczajaca moga otzrzymac zapomoge
miesieczna [Sozial]. |
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-22, 02:00
|

|
|
| zurtek napisał/a: | | tutaj kazdy szczegół może zmienić znacznie dezyzję Arbeitsamtu, istotą sprawy w ich ocenie jest to czy inwestując w Ciebie państwo niemieckie bedzie mialo z tego profity |
Zurtek,
Arbeitsamt nie bedzie nawet chcial rozmawiac.
Nie ma podstaw. Zadnych. |
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-23, 20:55
|

|
|
Jacek, prawdopodobnie masz rację w tej sytuacji. Cos wygrzebalem w new law, mianowicie po 1.April 2006 petent z Uni wraz z pozwoleniem o pracę starając sie tu o jakąkolwiek formę zasiłku ma gorzej niz obyw. spoza Unii jeśli przybył w celu podjęcia pracy i nie ma odprowadzonych zadnych składek. Nie uzyska niczego. Np. znam mnóstwo Brytyjczyków, Greków, którzy przybywając tu w poszukiwaniu robótki w okolicach lutego 2006 czyli jeszcze przed reforma 1.April dostali na dzieńdobry Alg II na rok. Nie mam pojęcia czy na mocy nowego SGB II Anspruchsvoraussetzungen § 7 Berechtigte http://bundesrecht.juris.de/sgb_2/__7.html teraz im Arbeitsamt odmówi dalszych świadczeń, problem w tym, że przez rok składki mieli oni całkowicie opłacane. Sprawę postanowiłem tu tez przedstawić bowiem owi znajomi moi takż mnie się pytali co mają począć więc postanowiłem poskakać po §-kach,
pozdro |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-24, 00:41
|

|
|
Polska jest czlonkiem UE. Fakt.
Nie mamy jedna jeszcze otwartego rynku pracy
wszedzie w Unii. I to jest powodem, ze nie jestesmy
jeszcze traktowani jak inni.
Jesli zas chodzi o tych np. Grekow...
Przyklad: jesli bede bezrobotny i bede otrzymywal
ALG II i zwroce sie do JobCenter i idea, ze wyjade do
jednego z krajow Unii, aby pracy poszukac, to
bede otrzymywal swiadczenia (ALG II) przez minimum
3 m-ce (w czasie pobytu poza Niemcami).
Jak dlugo otrzymywali swiadczenia w/w nie wiem.
Zawsze trzeba brac poprawke n to, co mowia inni. |
|
 |
martencja
Uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-24, 16:11
|

|
|
Natomiast ja w Auslanderbehörde dowiedziałam się, że o ALG II mogą ubiegać się tylko osoby, które mieszkają w Niemczech około 5 lat. I ja (3, 5 roku) nie mam prawa ubiegać się o "zapomogę", gdyż grozi mi deportacja. Czy ktoś na tym forum słyszał o czymś takim? Jadę w piątek do JobCenteru, by się dowiedzieć, czy to prawda i jeżeli tak, to będę zmuszona do szybkiego odbioru moich dokumentów.
I krótkie pytanko, jakie powinnam dokumenty przedstawić w Arbeitsamcie, by móc uzyskać pozwolenie o pracę?
Dziękuję za wszelką pomoc
M |
|
|
|
 |
|
|