forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Berlinczyk e.V. pomoc w roznych sprawach

Autor Wiadomość
Rixdorfer 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-10-29, 12:26   Berlinczyk e.V. pomoc w roznych sprawach

Witam Was,
na tym i innych forach pada wiele pytan, pojawiaja sie prosby o najrozniejsze porady z ktorymi mozna sie tez zwrocic do stowarzyszenia "Berlinczyk e.V." - to "gemeinnütziger Verein" ktory statutowo zajmuje sie wieloma problemami "polskich Berlinczykow".
Szczegolnie porade lub pomoc znajdziecie Panstwo miedzy innymi w sprawach takich, jak:

- osiedlenie sie w Berlinie, formalnosci itp.
- sprawy urzedowe, wnioski, formularze itp., problemy urzedowe
- bezrobocie, wnioski o zasilki, problemy z Jobbcenter itp.
- problemy zorganizowania samodzielnej egzystencji
- problemy rodzinne
- problemy uzaleznieniowe
- problemy mieszkaniowe
- kontakt z psychologiem, adwokatem itp.

Poza tym Berlinczyk e.V. wspolorganizuje nieodplatne seminaria dla mlodych przedsiebiorcow w jezyku polskim, po ktorych uzyskuje sie certyfikat np. dla Jobcenter (Existenzgründer) , oraz pomaga przeforsowac wnioski o zgode i dotacje.

Berlinczyk e.V. jest tez w trakcie organizowania np. polskojezyczej grupy wzajemnej pomocy alkoholikow, podobnej grupy dla ich rodzin itp., jak rowniez spotkan "przy kawie" w celu wymiany doswiadczen w roznych sprawach, wspomaga technicznie gotowosc wzajemnej pomocy, poprzez skontakowanie zainteresowanych itp.

W planach "Berlinczyka" jest rowniez zorganizowanie kilku wiekszych socjalnych i pedagogicznych projektow, wymagajacych zaangazowania wiekszej liczby "zapalencow".

Berliczyk e.V. nie pobiera zadnych oplat za udzielana pomoc, utrzymuje sie wylacznie z dobrowolnych datkow.

Kontakt telefoniczny: 030/ 55956953 lub email verein@berlinczyk.de

Tymczasowa strona internetowa z podstawowymi danymi i statutem (mile widziana wspolpraca w jej rozbudowaniu!): www.berlinczyk.de

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-29, 20:22   

witam,
bardzo chetnie zajmiemy sie ,,rozbudowaniem,,strony i nie tylko.

Rixdorfer 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-11-28, 09:51   Berlinczyk e.V. - przeprowadzka

W przyszlym tygodniu przeprowadzamy sie. Jezeli przez kilka dni (trzy-cztery?) dluzej trzeba bedzie czekac na nasza odpowiedz, to przyczyna jest znana - kartony, przelaczanie telefonow, ustawianie mebli...
Jednak w pilnych sprawach odzywamy sie krotkoterminowo, wiec smialo zglaszajcie dalej Wasze problemy duze i male.

Pozdrawiamy

Berlinczyk e.V.

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-11-28, 13:14   witam

Witam czy moglby mi ktos przyblizyc to do czego ci zapalency byliby potrzebni bo nie wiem czy moglbym jaos pomoca z checia bym pomogl

Kobieta pracujaca 
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2008-12-18, 11:40   

Przeciez Rixdorfer napisal w pierwszym poscie bardzo wyraznie,
ddariusz napisał/a:
do czego ci zapalency byliby potrzebni
.

Rixdorfer 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-03-10, 15:33   1. Po przeprowadzce /2. Spotania grupowe dot. uzaleznien

Szanowni Panstwo,

przeprowadzilismy sie do nowych pomieszczen. Przepraszamy tych, ktorzy bezowocnie usilowali nas osiagnac - obok przeprowadzki zaistniala koniecznosc "zdania" dotychczasowych pomieszczen, wraz z renowacja.
Jestesmy teraz osiagalni pod adresem:

Herrnhuter Weg 9
12043 Berlin

Telefon: 55956951
Email: verein@berlinczyk.de

Dojazd: Stacja U-Bahn Karl-Marx-Strasse , prosze wysiasc wyjsciem w kierunku na Rudow, po lewej stronie jest sklep Woolworth, nasza ulica odbiega od Karl-Marx-Strase po lewej stronie "Woohlworth´a"
Zapraszamy - najlepiej po telefonicznym uzgodnieniu terminu.
Uwaga: korzystamy z telefonow firmowych KIC Berlin - moze sie zdarzyc, ze ktos w ten sposob sie przedstawi, prosze pytac o Verein "Berlinczyk"

[

[ Dodano: 2009-03-10, 15:58 ]
[ Dodano: 2009-03-10, 15:56 ]

******************************************************************************************************

Szanowni Panstwo,

proponujemy spotkania grupowe w jezyku polskim osob dotknietych wlasnym lub czyims uzaleznieniem od alkoholu:

- samych pijacych, ktorzy nie radza sobie z zaprzestaniem picia
- osob, ktorych zycie przez picie kogos bliskiego jest dramatem
- krewnych lub przyjaciol szukajajacych rady i pomocy dla kogos uzaleznionego

Spotkania koncentruja sie glowie na problemach alkoholowych, zapraszamy jednak rowniez osoby, ktorych problemy wynikaja z uzywania narkotykow.

Obecnie spotkania odbywaja sie nieregularnie, o terminie mozna dowiedziec sie telefonicznie lub emajlem, jedoczesnie zglaszajac chec udzialu. Organizacja spotkania uzalezniona jest od liczby chetnych - najmniej czworo, jednak nie wiecej niz 8 osob.

Spotkania odbywaja sie w godzinach wieczornych (ok. 19:30 - do ok. 21:00), we czwartki lub piatki, w zaleznosci od mozliwosci wiekszosci zainteresowanych.

Dazymy jednak do regularnych, cotygodniowych spotkan, co zalezy od regularnego uczestnictwa
Na zyczenie mozna tez porozmawiac o swoim problemie indywidualnie.

Z naszej strony dbamy o anonimowosc, nie trzeba podawac zadnych danych, wystarczy wrecz zmyslone imie - uczestnicy zobowiazani sa tez do zachowania tresci spotkan i rozmow wylacznie dla siebie - w czym liczymy na przyzwoitosc uczestnikow.

Zgloszenia telefoniczne pod numerem 303/ 55956951 lub emajlem z dopiskiem "Grupa" na verein@berliczyk.de

UWAGA: nasze spotkania w zadnym stopniu niezastapia porady lekarskiej, psychologicznej, odtrucia czy terapii i sa glownie wymiana wiedzy i doswiadczen, sluza wzajemnemu wsparciu, dodaniu sil w decyzjach

superbond
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-08, 14:06   

jest taka instyttucja
Polska Rada Spoleczna, miesci sie na Oranienstr. proponuje bezplatna pomoc,
NIE WARTO dzwonic- szkoda waszego czasu. Znaja sie tylko na ogolnych przepisach, a cos bardziej szczegolowego...? to albo sie uda albo nie. Niekompetencja stuprocentowa! Ciekawe kto ich dotuje...wyrzucone pieniadze, dzwonisz na swoj koszt, a oni nigdy nie maja terminu.

Rixdorfer 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-04-23, 12:34   Formularze do pobrania

superbond napisał/a:
jest taka instyttucja
Polska Rada Spoleczna, miesci sie na Oranienstr. proponuje bezplatna pomoc,
NIE WARTO dzwonic- szkoda waszego czasu. Znaja sie tylko na ogolnych przepisach, a cos bardziej szczegolowego...? to albo sie uda albo nie. Niekompetencja stuprocentowa! Ciekawe kto ich dotuje...wyrzucone pieniadze, dzwonisz na swoj koszt, a oni nigdy nie maja terminu.

Natomiast jesli chodzi o nas, "Berlinczyka", to dotujemy sie calkowicie sami.
Terminy mozna z nami ustalic niemalze z dnia na dzien, a kazda sprawe traktujemy idywidualnie.
Porada jest u nas darmowa.
Przy sprawach wymagajacych wiekszego nakladu pracy, czy tez towarzyszeniu w urzedach itp. ustalamy wspolnie z zainteresowanymi niewygorowana sume w celu pokrycia naszych kosztow.
Niestety nie stac nas na uruchomienie darmowego numeru telefonicznego, ale sadzimy, ze warto do nas zadzwonic. Juz wiele osob skorzystalo z naszej pomocy czy porady, z pozytywnym efektem.

Na naszej stronie znajdziecie Panstwo teraz rowniez mozliwosc pobrania roznych przydatnych formularzy.

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2009-04-27, 08:13   

Jednak cos u was nietak telefony wylaczone niewspomne o poczcie e mail zapelniona skrzynka??

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-04-27, 19:35   

dokladnie popieram powyzsze wypowiedzi-szkoda tylko ,ze ma byc pomoc a jej brak:(

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2009-04-27, 19:45   

mi pomogli :) szybko odpowiedzieli na mojego maila ;) ale to bylo jakis czas temu,wiec nie wiem jak jest teraz...

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2009-04-28, 11:32   

Dzisiaj bylem w Polnischer Sozialrat na Oranienstrasse 34 i bez problemow udzielono mi fachowej porady i pomocy..

Rixdorfer 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-05-25, 11:18   

Maciejewski napisał/a:
Jednak cos u was nietak telefony wylaczone niewspomne o poczcie e mail zapelniona skrzynka??

Jak dotad, odpowiedzielismy na wszystkie emajle, ktore do nas dotarly pod adres "verein@berlinczyk.de"
Pod numerem telefonu jestesmy osiagalni nie zawsze, gdyz mamy tez inne obowiazki, ale staramy sie ile mozemy :-)
Prosze nie tracic cierpliwosci. Najlepiej kontaktowac sie emajlem, najczesciej odpowiadamy w ciagu 1-2 dni no i czasami nawet w sobote czy niedziele staram sie pomoc porada czy odpowiedzia.

trigo 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-05-27, 16:55   

Bardzo ciekawa propozycja pomocy. Może uda się i nam poznać odpowiedź na nurtujące nas pytania.

lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-07-31, 21:03   

hej.mam pytanie?czy ktos moze zna jakas szkole jakis kurs masazu w berlinie?najlepiej polskojezyczna gdzie ewentualnie mozna nauczys sie niemieckiego?czy jasli pojde do berlinczyka udziela mi jakis iformacji na temat takich szkol?prosze o pomoc dzieki

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2010-07-24, 07:51   

Rixdorfer napisał/a:
Berliczyk e.V. nie pobiera zadnych oplat za udzielana pomoc, utrzymuje sie wylacznie z dobrowolnych datkow.
to chyba jest jakies przejezyczenie?
dalam znajomemu ten adres i co...he..smieszne akurat albo trafil na kogos kto kase wyludza ,albo tu nastapila pomylka w pisowni...za napisanie pisma zarzyczyli sobie zaplate ? hm...nie datek czy dobrowolny datek ale....koszt wynosi...tyle ? dziwne podejscie..

em_es 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-07-25, 13:43   

Tez korzystałam z ich "pomocy" , niestety nic konkretnego nie dowiedziałam się .
Terminy które mi robiono były bzdura - pani K. po prostu zapominała o nich . Brak kompetencji i nieodpowiedzialność ...

Berso
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-07-28, 00:31   

Odradzam !!!
To biuro to pokaz jak Polak na Polaku zarabia albo raczej wyłudza pieniadze i to nie male !
Znajomej powiedzialam ze sie tu reklamuje ,no to poszla i jak wrocila to ja mialam do sluchania ! bo nic sie nie dowiedziala konkretnego wrecz wiecej to ona im powiedziala bo tak sie malo znaja tam oni wszyscy razem wzieci... a do tego zaplacila 20 a chcieli 40 i nie wie za co ? A ja nawet nie mialam pojecia ze taki adres jej dalam az mi wstyd!

Odpowiedz do tematu