witam
jest mi trudniej bo nie mieszkam na stale teraz w niemczech zeby polatac i popytac wiec nadal pytam(prosze o cierpliwosc;-) )borykam sie od pewnego czasu z ubezpieczeniem i innymi sprawami moze tak w skrócie.
mieszkalam z 5lat temu w niemczech mialam gewerbe i normalnie sie rozliczalam itp.wszystko zamknelam.
mieszkam w szczecinie i dorobilam sie 2-jki dzieci(3latka i 7mc) postanowilam zeby dorobic bede dojezdzac do berlina tylko 2razy w tygodniu(planuje poszukac soebie pracy od rana do wieczora) ale musze i nawet chce pracowac na bialo.szukam roznych mozliwosci jak i z meldunkiem bo od tego muesze zaczac -/ wiem ze tez muesze sie ubezpieczyc a to drogo -/ czy nie ma takiej mozliwosci zeby pogodzic te ubezpieczenie z polskim?nie mam zamiaru korzystac z jakiejkolwiek wizyt u lekarza(mieszkam w polsce)
chodzi mi ze nie chce mieszkac na stale w niemczech tylko tak sobie dorobic() ale musze wszystko podliczyc i zobaczyc czy mi sie to bedzie kalkulowalo.;-/
podroz i opieka nad dziecmi,oplata miesieczna za meldunek;-/ ubezpieczenie ;-/
przeczytalam tu na forach taka informacje czy mozece cos mi doradzic zaproponowac innego?
skopiowalam wypowiedz
Meldowalo sie gewerbe na adres biura (Nie potrzebny byl meldunek samej osoby) i wtedy mozna bylo miec ubezpieczenie z polskiej firmy, oczywiscie cenowo o wiele korzystniejsze. Ma to tez dodatkowe plusy bo odlicza sie dojazd do miejsca zamieszkania w polsce ale tylko w polowie. Do tego diety bo w teori jest to prqaca w delegacji i jeszcze jakies tam inne rzeczy. Kindergeld rownierz sie nalezy ale np. nie jest to zaliczane do czasu pracy czy pobytu w niemczech w pozniejszych staraniach o np. doplaty do mieszkania itd. Jest w Berlinie kilka polskich biur ktore sie tym zajmuja, tzn. wynajmowaniem adresow biur i cala ksiegowoscia .
dziekuje za poswiecony czas
google
pracownik przygraniczny
nie trzeba meldunku w de
Pracownik przygraniczny: osoba pracująca na własny rachunek lub zatrudniona w państwie członkowskim innym niż państwo zamieszkania i do którego wraca każdego dnia lub co najmniej raz w tygodniu. Pracownik przygraniczny jest objęty ubezpieczeniem zdrowotnym w kraju, w którym pracuje.
Osobie takiej przysługuje pełen zakres świadczeń zdrowotnych, zarówno w kraju zatrudnienia, jak i kraju zamieszkania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum