| Autor |
Wiadomość |
Marietkaaa18
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-15, 09:45 Dentysta (koronki)
|

|
|
Jestem ubezpieczona w kasie chorych AOK. Miałam wyrwane 2 zęby - 6 na górze i 7 na dole.
Z tego co wiem, kasa chorych pokrywa koronki BIAŁE do 4, lub do 5 ( nie jestem pewna), a za dalsze BIAŁE koronki trzeba dopłacić. Moja dentystka powiedziała, że jedna kosztuje 80 euro. Jako, że bym miała robione tzw mostki, musiałabym zapłacić 6*80 = 480.
I teraz moje pytanie, czy ta cena jest w porządku?
Jeżeli ktoś się orientuje w tej sprawie, to proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuje. |
_________________ Marietka |
|
|
|
 |
amazonka
Bardzo czesto tu bywa amazonka

Pomogła: 1 raz Posty: 101 Skąd: Berlin Neukolln
|
Wysłany: 2010-06-15, 11:40
|

|
|
| Moj mąż tez chciał wstawiac koronki i niestety kasa nie pokryła kosztów a jesli moge spytac do jakiego dentysty chodzisz? |
|
|
|
 |
Marietkaaa18
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-15, 15:09
|

|
|
Ja chodzę do takiej niemki na neukolln.
No mi powiedzieli że do 5 bodajże kasa chorych pokrywa te koronki białe, a za te w tyle już nie, samemu trzeba płacić, ale za białe, bo jak ktoś by chciał takie srebrne - metalowe czy jakies tam to podobno pokryją. Ale sama już nie wiem.
A może mówili Twojemu mężowi ile kosztuje taka koronka?
[ Dodano: 2010-06-15, 16:16 ]
Nie zauważyłam że też jesteś z Neukolln.
Ta dentystka ma gabinet przy Richardplatz. |
|
|
|
 |
amazonka
Bardzo czesto tu bywa amazonka

Pomogła: 1 raz Posty: 101 Skąd: Berlin Neukolln
|
Wysłany: 2010-06-15, 18:29
|

|
|
Mąż chodził do Polki i gdy kasa nie zgodziła sie na pokrycie kosztow poprosilismy o wycene prywatnie i za 5 sztuk 1100 euro teraz mamy zamair isc do Niemieckiego dentysty i sprobowac jeszcze raz , wydaje mi sie ze ta Polska dentystka chciała kase wyciagnac od nas ... |
|
|
|
 |
Marietkaaa18
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-15, 18:41
|

|
|
Hehe, no to ładnie...1100 euro
A ja myślałam, że mi dużo powiedzieli Więc możliwe, że tak to kosztuje.
Dzięki. |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 83 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2010-06-18, 19:18 ello
|

|
|
| Wlasnie dostalam odpowiedz z TK.Na koronke gornej6.Niemiecka dentystka dola cene 723e-standard,kasa odpisala ze wg.nich 100%to 670e i tyle zaplaca.Dodam ze to Antrag na Hartefall-czyli dla niskodochodowych.to 1zab!!! |
|
|
|
 |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-06-18, 22:56
|

|
|
z tego co ja się orientuje to kasa płaci standard - czyli do któregoś tam ząbka biała koronka,dalej metalowa - a jeśli chcesz jakaś poza standardem czyli białą całkiem z tylu to musisz tylko różnicę dopłacić.
I tak dla tych co nie wiedza - warto podbijać co roku BONUSHEFT zawsze to jakieś zniżki,a po kilku latach zbiera się tego całkiem sporo,dzieci już od 12 roku życia mogą zbierać pieczątki i do 18-stki 2x do roku
pozdrawiam |
|
|
|
 |
selkit
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-03, 15:49 dentysta
|

|
|
To prawda co pisze em_es /z Bonusheft nalezy w kazdym przypadku korzystac.Jak rowniez z regularnych wizyt u dentysty(niektore kasy te regularne wizyty "nagradzaja",co zalicza sie do Bonusow)Zawsze rowniez nalezy korzystac gdy sa podstawy z hartefall(ALG II,Sozjalhilfe,ALG I,Hartz IV itd...)Jesli idzie o Kassy(moja City BKK dotad kryla mi wszystko co wystawila dr.stomatolog)gdyby ktos pytal o dentyste to goraco polecam dr.Irena Malec-Malaszczak
Scharnweberstr.136,13405 Reinickendorf/tel:41939560
Nie tylko super leczy zabki,ale i jest sympatyczna,delikatna,i po ludzku"ludzka".Zycze wam zdrowych,slicznych zabkow:) |
|
|
|
 |
|
|