| Autor |
Wiadomość |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-03, 10:38 Dokumenty
|

|
|
| Za parę tygodni wybieram się na stałe do Berlina i mam pytanie dotyczące dokumentów. Jakie polskie mi się przydadzą i czy muszę je tłumaczyć na język niemiecki? Ponoć do zameldowania potrzebny jest akt urodzenia. Jakie inne dokumenty warto ze sobą zabrać i czy je tłumaczyć cy nie? |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-03, 11:44
|

|
|
Akt urodzenia to bzdura, nikt od Ciebie tego nie będzie wymagał
A co do dokumentów, to zależy co zamierzasz robić w Berlinie. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-03, 12:59
|

|
|
| Irmencja, zanim zaczniesz opisywac w kategorycznym tonie, ze akt urodzenia to bzdura, radze zapoznac sie z nowymi wytycznymi dla urzedow meldunkowych w Berlinie, gdzie jest wyraznie napisane, ze NALEZY przedstawic akt urodzenia. Nikt nie odmowi zameldowania, gdy nie bedziesz miec, przy kazdej nowej wizycie moga sie o niego dopytywac, bo tu chodzi o zweryfikowanie piswoni miejsca urodzenia, nazwiska i imienia miedzy dokumentem tozsamosci a metryka urodzenia, bo w przeszlosci dochodzilo do niescislosci |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-03, 13:14
|

|
|
| jestem inżynierem informatyki chciałbym wykonywać prace w zawodzie ale wiadomo ze rożnie bywa i mogę pracować w innej branży. jakie inne dokumenty są wymagane w urzędach i czy lepiej jest je przetłumaczyć czy nie? np Akt urodzenia? |
|
|
|
 |
|
|