forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Dowód tożsamości dla cudzoziemców a paszport

Autor Wiadomość
Izabela
Uzytkownik

Wysłany: 2011-07-06, 13:27   Dowód tożsamości dla cudzoziemców a paszport

Witam!Bodajże od września wchodzą do użycia nowe dokumenty dla osób mieszkających w Niemczech,ale nie mających niemieckiego obywatelstwa.Czy orientuje się ktoś,gdzie będzie można wyrobić taki dokument,ile to będzie kosztować i czy będzie on zastępował on wizę pobytową z paszportu.Przypuszczam,że przekraczać granicy na nim nie będzie można,tzn.nie będzie pełnił takiej samej funkcji jak zwykły dowód.Kto coś więcej wie na ten temat,niech się podzieli informacjami,będę wdzięczna.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-07-06, 14:52   Elektroniczna karta pobytu

czy o nia chodzi?
Bo jesli tak, to dotyczy ona tylko obcokrajowcow z poza UE.

red 
Nowy

Wysłany: 2011-07-06, 15:03   

Chodzi chyba o nowe Aufenthaltskarte (karta pobytu). Dokument ten dotyczy tylko i wylacznie cudzoziemcow nie bedacych obywatelami Unii Europejskiej. Jesli nie posiadasz obywatelstwa zadnego z krajow UE dokument mozesz wyrobic w Ausländeramt.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-07-06, 18:18   

pewnie chodzi o Elektroniczne karty pobytu

obywatele polscy niektorzy nadal maja wbitke w paszport

..ale tylko wtedy gdy jeden z malzonkow jest obywatelem

niemieckim

Izabela
Uzytkownik

Wysłany: 2011-07-08, 19:45   

Właśnie ja należę do tych "niektórych obywateli polskich".Niedługo kończy mi się ważność paszportu,a tym samym i wizy.I nie wiem,co sobie wyrabiać?Czy znów paszport,czy polski dowód wystarczy na pobyt stały w Niemczech.Ten dokument,o którym wspominalam też nie jest zły,bo w razie czego jest na nim niemiecki adres zamieszkania.Więc wracam ponownie do pytania zadanego na początku tego wątku i proszę o informacje.http://www.bamf.de/DE/DasBAMF/ITDienstleistungen/Angebote/eAufenthaltstitel/e-aufenthaltstitel-node.html3

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-07-08, 20:08   

To jest tylko dokument dla obywateli panstw trzecich (spoza Unii Europejskiej), moim zdaniem tobie wystarczy polski dowod osobisty z Freizügigkeitsbescheinigung

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-08, 20:23   

jak masz dochody to wystarczy Freizügigkeitsbescheinigung

po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej polscy obywatele nie muszą posiadać wizy pobytowej a wystarczy im tzw. „Freizugigkeitsbescheinigung”.Jeżeli jednak przebywa ktoś w Niemczech na podstawie prawa do wspólnego prowadzenia rodziny z obywatelem Niemiec, który utrzymuje swoją rodzinę ze świadczeń socjalnych, wtedy wkracza przepis ustawy mówiący, iż tacy obcokrajowcy muszą prosić o wizę pobytową.

http://www.sozpol.com/pl/osiedlenie-w-niemczech

Izabela
Uzytkownik

Wysłany: 2011-07-08, 23:45   

Dobrze,tylko czemu przysłano taką ulotkę na moje nazwisko?Czyżby nie wiedzieli,gdzie leży Polska?No i na dodatek nie na obecny adres zamieszkania,tylko na stary(wcześniej mieszkałam na zachodzie kraju).

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-08, 23:57   

tu znajdziesz wiecej info na temat tego dokumentu dla obywateli EU,praktycznie kazdy polak posiada tylko ten dokument,wazny jest z dowodem osobistym polskim lub paszportem(kartka papieru)

http://de.wikipedia.org/w...tsbescheinigung

moze daj temu urzednikowi poczytac Wikipedia ..

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-07-09, 09:39   

Izabela, zadzwon do nich i sie konkretnie zapytaj, bo informacje nawet na stronach urzedowych niemieckiego MSW sa troche sprzeczne: z jednej strony pisza ze tylko dla obywateli panstw trzecich a z drugiej strony cos o "podobnych procedurach" dla rodzin obywateli niemieckich z Unii Europejskiej z unijnym prawem stalego pobytu.

A wiec albo te broszury sa nieaktualne, albo oni sami jeszcze nie wiedza, komu do konca maja wydawac te dokumenty od 1 wrzesnia

mamusia 
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-07-10, 12:25   

czy dzieci (urodzone w bln) polaków mieszkajacych w berlinie tez powinny posiadac Freizügigkeitsbescheinigung ????????????????

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-10, 15:06   

nie wiem czy w Berlinie ,ale w moim miescie na pewno tak..

zresztą pisze ...obywatele EU i ich rodziny!!!powinny takowy dokument posiadac

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-07-10, 15:36   

mamusia napisał/a:
czy dzieci (urodzone w bln) polaków mieszkajacych w berlinie tez powinny posiadac Freizügigkeitsbescheinigung ????????????????

Tak, dostają od ręki, trzeba tylko przedstawić dokument tożsamości dziecka i Fr-besch. rodziców+ich dowód tożsamości. Przynajmniej ja tak dla córy otrzymałam.

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-07-11, 12:05   

A ja ostatanio bylam i sie pytalam bo chcialam im wyrobic to babsko powiedzialo ze dzieciom nie potrzebne jesli ja mam i tatus.Wiec sama juz nie wiem .

Izabela
Uzytkownik

Wysłany: 2011-07-12, 11:18   

Czyli reasumując:Mam polskie obywatelstwo=należę do Unii.Moj mąż i corka mają obywatelstwo niemieckie.Kończy mi się paszport z wizą pobytową-wystarczy mi polski dowód osobisty i ten Freizuegigkeitsbescheinigung.Zgadza się?

Odpowiedz do tematu