Dowód tożsamości dla cudzoziemców a paszport
| Autor |
Wiadomość |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-06, 13:27 Dowód tożsamości dla cudzoziemców a paszport
|

|
|
| Witam!Bodajże od września wchodzą do użycia nowe dokumenty dla osób mieszkających w Niemczech,ale nie mających niemieckiego obywatelstwa.Czy orientuje się ktoś,gdzie będzie można wyrobić taki dokument,ile to będzie kosztować i czy będzie on zastępował on wizę pobytową z paszportu.Przypuszczam,że przekraczać granicy na nim nie będzie można,tzn.nie będzie pełnił takiej samej funkcji jak zwykły dowód.Kto coś więcej wie na ten temat,niech się podzieli informacjami,będę wdzięczna. |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2011-07-06, 14:52 Elektroniczna karta pobytu
|

|
|
czy o nia chodzi?
Bo jesli tak, to dotyczy ona tylko obcokrajowcow z poza UE. |
|
|
|
 |
red
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-06, 15:03
|

|
|
| Chodzi chyba o nowe Aufenthaltskarte (karta pobytu). Dokument ten dotyczy tylko i wylacznie cudzoziemcow nie bedacych obywatelami Unii Europejskiej. Jesli nie posiadasz obywatelstwa zadnego z krajow UE dokument mozesz wyrobic w Ausländeramt. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-07-06, 18:18
|

|
|
pewnie chodzi o Elektroniczne karty pobytu
obywatele polscy niektorzy nadal maja wbitke w paszport
..ale tylko wtedy gdy jeden z malzonkow jest obywatelem
niemieckim
.png/220px-Aufenthaltstitel_(saturated).png) |
|
|
|
 |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-08, 19:45
|

|
|
| Właśnie ja należę do tych "niektórych obywateli polskich".Niedługo kończy mi się ważność paszportu,a tym samym i wizy.I nie wiem,co sobie wyrabiać?Czy znów paszport,czy polski dowód wystarczy na pobyt stały w Niemczech.Ten dokument,o którym wspominalam też nie jest zły,bo w razie czego jest na nim niemiecki adres zamieszkania.Więc wracam ponownie do pytania zadanego na początku tego wątku i proszę o informacje.http://www.bamf.de/DE/DasBAMF/ITDienstleistungen/Angebote/eAufenthaltstitel/e-aufenthaltstitel-node.html3 |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-08, 20:08
|

|
|
| To jest tylko dokument dla obywateli panstw trzecich (spoza Unii Europejskiej), moim zdaniem tobie wystarczy polski dowod osobisty z Freizügigkeitsbescheinigung |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-08, 20:23
|

|
|
jak masz dochody to wystarczy Freizügigkeitsbescheinigung
po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej polscy obywatele nie muszą posiadać wizy pobytowej a wystarczy im tzw. „Freizugigkeitsbescheinigung”.Jeżeli jednak przebywa ktoś w Niemczech na podstawie prawa do wspólnego prowadzenia rodziny z obywatelem Niemiec, który utrzymuje swoją rodzinę ze świadczeń socjalnych, wtedy wkracza przepis ustawy mówiący, iż tacy obcokrajowcy muszą prosić o wizę pobytową.
http://www.sozpol.com/pl/osiedlenie-w-niemczech |
|
|
|
 |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-08, 23:45
|

|
|
| Dobrze,tylko czemu przysłano taką ulotkę na moje nazwisko?Czyżby nie wiedzieli,gdzie leży Polska?No i na dodatek nie na obecny adres zamieszkania,tylko na stary(wcześniej mieszkałam na zachodzie kraju). |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-08, 23:57
|

|
|
tu znajdziesz wiecej info na temat tego dokumentu dla obywateli EU,praktycznie kazdy polak posiada tylko ten dokument,wazny jest z dowodem osobistym polskim lub paszportem(kartka papieru)
http://de.wikipedia.org/w...tsbescheinigung
moze daj temu urzednikowi poczytac Wikipedia .. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-09, 09:39
|

|
|
Izabela, zadzwon do nich i sie konkretnie zapytaj, bo informacje nawet na stronach urzedowych niemieckiego MSW sa troche sprzeczne: z jednej strony pisza ze tylko dla obywateli panstw trzecich a z drugiej strony cos o "podobnych procedurach" dla rodzin obywateli niemieckich z Unii Europejskiej z unijnym prawem stalego pobytu.
A wiec albo te broszury sa nieaktualne, albo oni sami jeszcze nie wiedza, komu do konca maja wydawac te dokumenty od 1 wrzesnia |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 273 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2011-07-10, 12:25
|

|
|
| czy dzieci (urodzone w bln) polaków mieszkajacych w berlinie tez powinny posiadac Freizügigkeitsbescheinigung ???????????????? |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-10, 15:06
|

|
|
nie wiem czy w Berlinie ,ale w moim miescie na pewno tak..
zresztą pisze ...obywatele EU i ich rodziny!!!powinny takowy dokument posiadac |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-07-10, 15:36
|

|
|
| mamusia napisał/a: | | czy dzieci (urodzone w bln) polaków mieszkajacych w berlinie tez powinny posiadac Freizügigkeitsbescheinigung ???????????????? |
Tak, dostają od ręki, trzeba tylko przedstawić dokument tożsamości dziecka i Fr-besch. rodziców+ich dowód tożsamości. Przynajmniej ja tak dla córy otrzymałam. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-11, 12:05
|

|
|
| A ja ostatanio bylam i sie pytalam bo chcialam im wyrobic to babsko powiedzialo ze dzieciom nie potrzebne jesli ja mam i tatus.Wiec sama juz nie wiem . |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-12, 11:18
|

|
|
| Czyli reasumując:Mam polskie obywatelstwo=należę do Unii.Moj mąż i corka mają obywatelstwo niemieckie.Kończy mi się paszport z wizą pobytową-wystarczy mi polski dowód osobisty i ten Freizuegigkeitsbescheinigung.Zgadza się? |
|
|
|
 |
|
|