| Autor |
Wiadomość |
nowa*
Nowy

|
Wysłany: 2006-08-08, 14:58 Druk 401 (kindergeld)
|

|
|
Dostalismy ten druk do wypelnienia i nie wiemy co dalej.My mamy go wypelnic czy urzad w Polsce? Czy tlumaczyc go?
Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
janta
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 8 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 2006-08-11, 09:10
|

|
|
Nic nie wiem na temat tych druków więc troche poszukałam i wydaje mi sie że wypełnienie tego druku jest bezsensu,po pierwsze jest po polsku i trzeba bedzie go przetłumaczyć żeby go złożyć w Niemczech,poza tym oni mają tam swoje druki które trzeba wypełnić,ja jestem w trakcie wypełniania,nie wiem czy jedziecie do Niemiec czy tylko mąż tam twój pracuje????
na pewno musicie w Niemczech iśc do Familienkasse w job center albo w AfA i pobrać druk wypełnić i złożyć(pobrać druk można z internetu)
dołączyć do tego metryke urodzenia dziecka-można wziąźć na druku unijnym jak powiedziałam że do zasiłku do Niemiec to nie płaciłam nic,niektorzy płacą 15 zł,w Niemczech te metryki honorują
wziąźć zaświadczenie że nie pobiera sie zasiłków w Polsce i to musiałam przetłumaczyć
na razie tyle jak masz jeszcze pytanie ,to chetnie odpowiem na to co wiem |
|
|
|
 |
janta
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 8 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 2006-08-11, 09:29
|

|
|
| Aha doczytałam ze nie trzeba rezygnować z zasiłku rodzinnego w Polsce tylko jak pobieracie w Polsce to weźcie zaświadczenie przetłumaczcie i wtedy pomiejszą wam Kindergeld o te pieniądze pobierane w Polsce |
|
|
|
 |
balu3372
Nowy

|
Wysłany: 2006-08-20, 11:28
|

|
|
| halo jamam niemiecki paszpord zameldowanie i czy to wystarczy zeby dostac rodzine pracuje od 2004 roku ale w polskej firmie |
|
|
|
 |
cyrylek
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy Posty: 144 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2006-08-20, 18:33
|

|
|
możesz i od czasu jak pracujesz mozesz dostac kase
tylko cierpliwości bo i tak sam bedziesz musiał pozałatwiac papierki a jeden druczek który trzeb awypelnic to nawet nie opłaca sie dawac komus kase za taką drobnostke |
|
|
|
 |
nowa*
Nowy

|
Wysłany: 2006-08-28, 11:53
|

|
|
Druk 401 po polsku przyslano nam poczta do wypelnienia,do tego kazano tez wymeldowac sie z Polski
W odpowiedzi napisalismy pismo,ze nie mozemy sie wymeldowac i zaakceptowali a druku nie musielismy wypelniac
Czuje sie prawie jak w Polsce |
_________________ Za rok bede sie czula bosko:) |
|
|
|
 |
balu3372
Nowy

|
Wysłany: 2006-09-03, 12:55
|

|
|
| nowa czy twoje dzieci som w niemczech bo ja mam te druki ale moje dzieci som w polsce inadodatek pracuje w Polskej firmie same i uzednik uznał że nienalezy misie rodzine a ja i moje dziec mamy obywatelstwo nimieckie |
|
|
|
 |
|
|