forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Dylemat z Krankenversicherung po 01.01.2009 - prosze o pomoc

Autor Wiadomość
Artmann 
Nowy

Wysłany: 2009-10-01, 18:21   Dylemat z Krankenversicherung po 01.01.2009 - prosze o pomoc

Witam

To ponownie ja - z moze dosc prozaicznym zapytaniem, ale mam naprawde malo czasu i zalezy mi na tym, aby ktos doswiadczony w tej materii krotko i zwiezle poinstruowal mnie, co mam teraz robic. Owszem, widzialem tutaj temat o ubezpieczeniach, ale jak widze, zostal juz zamkniety, zatem po prostu nie mam juz kogo i gdzie zapytac.

Jestem tutaj od 2 miesiecy, prowadze wlasna Gewerbe. Wiadomo ze Gewerbe oznacza mniejsze badz wieksze wahania w sferze dochodow, w zaleznosci od zlecen. Ostatnio dopinam tutaj ostatnich formalnosci prawno - urzedowych i niestety po rozmowie z dwoma kompetentnymi osobami z branzy Krankenversicherung trudno mowic o dobrym samopoczuciu. Uslyszalem, ze od 01.01.2009 kazdy obcokrajowiec musi sie ubezpieczyc, czy tego chce czy nie. Dla mnie do tej pory komfortowa sytuacja byl fakt, ze Berlin lezy wlasnie niedaleko granicy, zatem w razie choroby mozna znalezc sie w Polsce u lekarza w stosunkowo szybkim czasie. Tymczasem teraz slysze, ze i tak musze sie tutaj ubezpieczyc, w przeciwnym razie tylko patrzec, jak dostane kare.

Najtansze ubezpieczenie to min. 195 - 220 Euro miesiecznie. Do tego dochodzi jeszcze obowiazkowe badanie u specjalisty (ponad 100 Euro). To nie moze byc prawda, dla kogos, kto tutaj zaczyna swoje zycie to bardzo powazne obciazenie finansowe.

Dlatego chcialbym zapytac: Czy naprawde nie ma innej alternatywy? Ktos mi doradzal podroze do Szczecina co jakis czas, celem zakupu jakiegos ubezpieczenia turystycznego na jakis czas (typu almaTour), ktos inny radzil mi targowac sie w ZUS-ie o jakies formularze - ale skoro wszystkie inne sprawy tutaj mam juz zapiete na ostatni guzik - to czy takie kombinacje sa aby bezpieczne? Czy tez faktycznie trzeba skapitulowac, polozyc uszy po sobie i ubezpieczyc sie "po Bozemu" na te minimalna sume 200 Euro miesiecznie...? Acha, zaznaczam, ze jestem juz po studiach i nie uczeszczam tutaj poki co na uniwersytet (przynajmniej nie teraz).

Bardzo prosze osoby naprawde zorientowane w temacie o odpowiedz tutaj badz na PW.

Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam - Art.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-10-01, 18:43   

Niestety bede musiala Ciebie rozczarowac. Wszystkie osoby zameldowane, a ZWLASZCZA z gewerbe musza byc ubezpieczone. Jesli nie, dostaniesz kare, ktora jest suma miesiecy ubezpieczen + odsetki. A sokoro jestes tu od dwoch miesiecy, to prawdopodobnie juz musisz zaplacic dodatkowe 400 Euro (chyba ze licza od dnia zalozenie gewerby).

Turystyczne ubezpieczenie owszem, ale do trzech miesiecy i nie z gewerba! To ze zalozyles gewerbe przekreslilo Ciebie jako turyste i nie ma co ubezpieczac sie juz w Polsce bo i tak bede scigac niemieckie ubezpieczalnie.

Idz szybko do jakiegos doradcy finansowego, niech Tobie to wszystko odkreci! Poniewaz zwlaszcza osoby z gewerba sa najczestszym lupem finanzamtow itp.

PS dlaczego w takim razie nie zalozyles gewerby w Polsce, jak wiekszosc sezonowych pracownikow?

Artmann 
Nowy

Wysłany: 2009-10-02, 14:56   

Witam :)

Witam i dziekuje Ci za porade, Sisi!

Male sprostowanie:

Wczoraj nieco sie zagalopowalem z ta Gewerba - owszem, chcialem takowa zalozyc, niemniej w lokalnym Gewerbeamt w mojej dzielnicy powiedziano mi, ze jestem Freiberufler (pracuje jako Kranken-/Altenpfleger w prywatnych domach, mam podpisany Rahmenvertrag z pewnym biurem, ktore posredniczy i przysyla mi zlecenia) - a w przypadku freiberuflicher Tätigkeit (do ktorych zaliczaja sie m.in.zawody medyczne) - eine gewerbliche Tätigkeit nie moze zostac zameldowana jako taka. Tak mi powiedziano w lokalnym Gewerbeamt. Taka odpowiedz dostalem tez od razu na pismie i zglosilem sie z nia z powrotem do lokalnego Finanzamt, ktoremu podlegam. Finanzamt z kolei orzekl, ze kwota do opodatkowania bedzie minimalna, poniewaz jest to dzialalnosc jednoosobowa - pracuje sam, nie zatrudniajac innych osob, zatem i zyski sa minimalne. Zreszta otrzymalem juz Steuernummer, zatem na dzien dzisiejszy wszystko byloby schön und gut, gdyby nie perspektywa placenia co miesiac ponad 200 Euro Krankenversicherung. :neutral:

Postanowilem zwrocic sie tutaj o pomoc i porade, poniewaz na co dzien mieszkam i pracuje tylko z Niemcami, ktorzy maja calkiem inne podejscie do tych kwestii i doradzaja mi tutejsze opcje, ktore - owszem - dla nich moze i bylyby korzystne, ale na pewno nie dla mnie i nie w tym momencie, kiedy dopiero zaczynam tutaj swoje zycie i zarabiam naprawde niewiele. To wszystko pieknie i ladnie - tylko ze za niewiele wieksza sume moglbym sobie oplacac juz z powodzeniem Miete za 1 pokoik, anizeli dawac zarabiac ubezpieczeniom - wiadomo, ze placic trzeba, ale tak naprawde powaznie choruje sie bardzo rzadko, abstrahujac od glupich katarow/bolow zebow.

A dlaczego taka opcja (Gewerbe)? Bo niestety mimo doskonalej znajomosci j. niem. i zawodu pielegniarza (ktorych to ludzi podobno brakuje w Niemczech na rynku pracy) - nie przyznano mi Arbeitserlaubnis. Dlatego normalna praca poki co nie wchodzi w gre, w Arbeitsamt polecono mi sie zglosic dopiero po 3 miesiacach (rzekomo musza minac 3 miesiace od zameldowania sie) i wtedy zadecyduja i rozpatrza moj wniosek, co bedzie z tym pozwoleniem na prace... :roll:

No i nie jestem tutaj sezonowo - a na stale. Taka opcje sobie zalozylem, konsekwentnie ta droga podazam i pokonuje wszelkie bariery.

Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie. :)

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2009-10-02, 15:43   

O ile wiem, to jest obojetne czy jestes Gewerbetreibender czy Freiberufler. Ubezpieczenie zdrowotne trzeba miec tak czy tak. Ja bym Ci radzila zglosic sie do jakiegos przedstawiciela prywatnych ubezpieczalni. Niestety nie umiem nikogo konkretnego polecic, ale wiem, ze dla samotnych mezczyzn sa juz stawki od 120 - 130 Euro. W ten sposob stajesz sie uprzywilejowanym prywatnym pacjentem! :lol: No ale zycze Ci, zebys jednak lepiej tego statusu nie musial wykorzystywac!

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-10-02, 16:01   

Kobieta pracujaca napisał/a:
O ile wiem, to jest obojetne czy jestes Gewerbetreibender czy Freiberufler. Ubezpieczenie zdrowotne trzeba miec tak czy tak. Ja bym Ci radzila zglosic sie do jakiegos przedstawiciela prywatnych ubezpieczalni. Niestety nie umiem nikogo konkretnego polecic, ale wiem, ze dla samotnych mezczyzn sa juz stawki od 120 - 130 Euro. W ten sposob stajesz sie uprzywilejowanym prywatnym pacjentem! :lol: No ale zycze Ci, zebys jednak lepiej tego statusu nie musial wykorzystywac!

Jestem podobnego zdania. Lepiej sie dowiedziec u jakiegos doradcy jak to jest, anizeli potem bic sie z karami. Zreszta na PW napisalam podobnie ;) Wiesz, niekogo nie interesuje, ze zarabiasz malo - generalnie panstwo wymaga ubezpieczenia i juz. Takie prawo i nic sie z tym nie zrobi. No chyba ze ozenisz sie z kims, kto juz ma ubezpeiczenie... ale to wtedy przed zalozeniem gewerby. Bo podobno gewerba dyskwalifikuje juz rodzinne ubezpieczenia. Troche to zakrecone, sama nie jestem kompetentna, aby w tym temacie doradzac. Mam swojego doradce, ktory mnie o wszelkich zmianach informuje i ja tam go wole sluchac ;) W koncu jest prawnikiem :P Co mi sie przypomni z jego wywodow, to opisuje na forum ;) Pozdrawiam i zycze powodzenia!

KasiaBerek 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-02, 19:50   

Sprawa stoi tak. Jest obowiązek i koniec. Kto nie płacił od początku roku, zgłaszając się do kasy chorych musi płacić jako karę składki od początku założenia działalności. Wiem bo sama w tym pracuje i nie jedną taką umowę musieliśmy odkręcać. Wielu widząc polaka oferuje mu po prostu tanie ubezpieczenie, ale ze umowa jest po niemiecku i nikt tego nie czyta to wciskają ubezpieczenia turystyczne. A co jest najlepsze.. Finanzamt zaczął ścigać ludzi i bez zbędnych pytań może dać nawet kilka tysięcy euro kary. Nie uwzględnia żadnych ubezpieczeń turystycznych, ani założonych w Polsce. Ze względu na to że nasza firma oferuje najtańsze i najlepsze ubezpieczenia w ciągu paru dni zgłosiło się do nas setki osób. Nawet niektórzy z tych którym taką kare przyszło płacić. Dlatego proponuje zaopatrzyć się w ciągu najbliższych miesięcy w ubezpieczonko.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2009-10-02, 23:20   

KasiaBerek napisał/a:
Ze względu na to że nasza firma oferuje najtańsze i najlepsze ubezpieczenia w ciągu paru dni zgłosiło się do nas setki osób.

A na czym to podwójne "naj" polega?

KasiaBerek 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-10-03, 10:43   

Najtańsze chyba mówi za siebie. Zwłaszcza, że od paru dni jest nowa taryfa jeszcze tańsza niż dotychczas proponowaliśmy. A najlepsze to jakby nie patrzeć wszystko jest w nim zawarte. Od helikoptera i przewozu w przypadku wypadku za granicą, poprzez oczywiście leczenie i recepty, za które nie musisz na początek wykładać pieniędzy i czekać aż Ci oddadzą, poprzez operacje plastyczne gdy podczas wypadku stanie się coś co Cie oszpeci. Dodatkowo jeśli nie korzystasz przez jakiś czas z lekarza kasa oddaje Ci część pieniędzy, które wpłacisz. I dodatkowo duuużo innych, tego jest z 5 stron. Tak więc nie da rady wszystkiego opisać.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-10-03, 12:19   

KasiaBerek, widze, ze nie tylko w Polsce przedstawicielom ubezpieczeniowym piora mozg ;)

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2009-10-03, 12:40   

sisi napisał/a:
KasiaBerek, widze, ze nie tylko w Polsce przedstawicielom ubezpieczeniowym piora mozg ;)

:lol:
sisi napisał/a:
Bo podobno gewerba dyskwalifikuje juz rodzinne ubezpieczenia.

Niezupelnie. Przy naprawde minimalnych dochodach jest to mozliwe. Trzeba popytac o "Sonderregelungen".

KasiaBerek 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-10-03, 13:11   

Dlaczego mieliby mi prać mózg? Mówię jak jest i co oferują firmy. A poza tym nie jestem przedstawicielem ubezpieczeniowym, ale doradcą finansowym i zajmuję się nie tylko ubezpieczeniami. Po prostu, że jest taki temat to powiedziałam co wiem, a każdy ma swój rozum.

[ Dodano: 2009-10-07, 21:52 ]
Jeszcze mała informacja.Zaczęto sprawdzać czy wszyscy mają ubezpieczenia. I co jest najlepsze to proszę uważać, ale niektóre ubezpieczalnie jeśli nie podpiszesz z nimi umowy grożą, że podkablują.

Odpowiedz do tematu