|
Emerytura z Polski a niem. kasa chorych
| Autor |
Wiadomość |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-22, 08:43 Emerytura z Polski a niem. kasa chorych
|

|
|
Przeczytalem informacje na forum, ale jakos nie znajduje odpowiedzi na takie pytanie:
Gdzie jest ubepieczony (ubezpieczenie zdrowotne) polski emeryt, ktory przyjezdza na stale do Niemiec?
Wiem, ze jest karta EKUZ, ale ona sie tyczy przypadkow, gdy ktos przebywajac tymczasowo w Niemczech musi isc do lekarza w naglych przypadkach.
Mi chodzi natomiast o cos innego. Moja /mieszkajaca na Slasku/ mama-emerytka ma od urodzenia przez pochodzenie podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie i w kazdej chwili moze przyjechac do Niemiec na stale bez zadnych problemow . Moj tato-emeryt ma tylko obywatelstwo polskie. Ze wzgledu na narastajace problemy zdrowotne rodzicow oraz nienajpesza opieke lekarska w Polsce zastanawiam sie nad ich sciagnieciem do Niemiec.
Z mama nie bedzie zadnego problemu, jako obywatelka niemiecka zglosi sie die Rentenversicherung, przelicza jej polska emeryture na niemiecka, i dostanie ew. troche wyrownania na poziomie Grundsicherung i przez to automatycznie zostanie objeta niemiecka kasa chorych.
Ale co z tata, jako maz obywatelki niemieckiej bedzie mial prawo pobytu, ale emeryture bedzie dostawal z Polski a te 1200 zlotych nie wystarczy przeciez na oplacenie niemieckiego ubezpieczenia chorobowego. Czy ja dobrze rozumiem przepisy unijne, ze emeryt, ktory przyjezdza na pobyt staly do innego panstwa unijnego po prostu rejestruje sie lokalnej (tutaj: niemieckiej) kasie chorych na podstawie zaswiadczenia o ubezpieczeniu w Polsce i nadal placac skladki w Polsce od swojej emerytury z Polski jest ubezpieczony w Niemczech tak jak kazdy Niemiec, a ubezpieczalnie rozliczaja sie z kosztow miedzy soba?
Nie chcialbym byc nieuprzejmy, ale prosze o odpowiedzi tylko osoby, ktory maja na tym polu konkretne doswiadczenia po przystapieniu Polski do Unii, a nie gdybanie w stylu "wydaje mi sie, ze...."
Dzieki z gory! |
|
|
|
 |
Rozowe
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:34
|

|
|
Witam,
Moja córka dostaje rentę rodzinną z Polski do Niemiec.Mogę Tobie napisać co musiałam ja załatwić.
W ZUS-ie musiałam poinformować,że wyjedzamy,musiałam podać niemiecki nr konta z IBANEM.
ZUS w miejscu zamieszkania przekazał dokumenty do jedynego oddziału w Polsce,który zajmuje się przekazywaniem rent i emerytur zagranicę.Wysokość emerytury będzie przeliczana według PNB na Euro.
A co do ubezpieczenie zdrowotnego musiałam wypełnić formularz E-121 wysłać do NFZ w Warszawie,sama podałam kasę chorych w Niemczech ,tam pójdą składki zdrowotne z Polski.Dostałam normalną kartę z Niemieckiej kasy chorych |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-26, 22:30
|

|
|
| Dziekuje, mniej wiecej takie same wiadomosci juz uzyskalem w miedzyczasie od roznych forumowiczow |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|