forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

job center i panstwowe ubezpieczenie zdrowotne

Autor Wiadomość
lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-02, 15:27   job center i panstwowe ubezpieczenie zdrowotne

mam 44 lata,jestem na jobcenter i mam prywatna ubespieczalnie.chce przejsc na panstwowa ubespieczalnie,znam 2 triki dotyczace tego jak to zrobic ale niestety nie moge z nich skorzystac,z roznych wzgledow.w prywanej ubespieczalni mam 4 tysiace wkladu wlasnego-co jest porazka mojego zycia,bardzo choruje,potrzebuje leczenia ,lekow ,wizyt lekarskich i hosptalizacji w sumie do konca zycia,ale to totalnie nie idzie w moim przypadku ze wzglegu na versicherung ktory mam.place potworne pieniadze za wizyty i za leki,w sumie nie jestem w stanie sie dalej leczyc ze wzgldow finansowych.mam w cholere dlugow.
pracuje na gewerbe ale nie moge zrezygnoac z niej bo mam za duzo dlugow,nie mam sil juz pracowac,ale musze,job placi mi czesc z ubespiecznie,bo 100e musze z pieniedzy na zycie doplacac sama.wogole dluga historia.znam dwa pomysly jak mozna to rozwiazac ale w moim przypadku to nie przejdzie i w sumie jestem w zamknietym kole.

i mam pytanko czy moze wiecie czy jezeli jestem na job i mam prywatna ubespieczalni i nie jestem w stanie pracowac i ale nie stety nie mam pieniedzy aby dlej zyc i chodzic do lekarzy,[b]to czy jest taka mozliwosc ze job center sam przezuci mnie na panstwowa ubespieczalnie?[/b]tzn.ze jezeli pojde do jobu i powiem moja sytuacje ze jestem chora,moja ubespieczalnia zabiera mi co miesiac 300 euro dodatkowo musze regularnie chodzic do lekarzy i kupowac drogie leki(za kazda wizyte u jednego lekarza place ok 100 euro,splacam 3 dniowy pobyt w szpitalu ponad 1000 eur dodatkowo leki kosztuje mnie od 20 do 70 euro,plus co miesiac 300 euro pociaga ubespieczalna,wymagam stalego nadzoru lekarza i szpitala,mam kolejne terminy na ktore nie mam kasy,musze znow polozyc sie do szpitala ale jie mam za co,dodatkowo mam silna depresje i potrzebuej terapii) i ze juz nie daje rady fizycznie alni psychicznie podolac temu,to czy oni sami mnie przezuca na panstwowa ubespieczanie,bez koniecznosci zatrudniania na pozwolenie o prace?czy takie cos istnieje?
jak nie to czy macie jakies inne pomysly? prosze o pomoc

wiem ze jak to czytacie to troche sie nie klei,takie pomieszane i nie zrozumiale to a,ale to zaklecona historia i trzeba by bylo ja chyba ze 2 godziny tlumaczyc.
prosze o pomoc,pytalam ubespieczycieli,szperalam w necie,ale ciagle slysze tylko 2 takie same rozwiazania ktore w moim przypadku nie wypala,dlatego prosze i pytam was ,bo moze istnieje jakis jeszcze inny sposob o ktorym nie wiem.
dzekuje.
czekam info.
pozdrawiam.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-10-02, 20:39   

tak Jobcenter osobom ubezpieczonym prywatnie oplaca tylko czesc tej wysokiej skladki(cos kolo 126 euro..

czy oni sami mnie przezuca na panstwowa ubespieczanie,bez koniecznosci zatrudniania na pozwolenie o prace?czy takie cos istnieje?

JC przeciez nikogo nie moze przerzucić, tylko ty sam ..oni ewentualnie moga oplacic tylko ta panstwowa skladke w calosci

pozwolenia na prace nie potrzebuje zaden Polak juz

lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-03, 23:00   

tak ja wiem ze oni placa czesc itd ja to wszyskie wiem.znam te procsy i zasady.problem polega na tym, jak mam przejsc z prywatnej na panstwowa ubespieczlnie???nie moge sie zatrudnic ,bo mam gewerbe z ktorej nie moge zrezygnowac.i pozatym nie oplaca mi sie pracowac na zatrudnieniu,bo dostane mniej kasy,albo zabiora mi job.naprawde to jest skomplikowane.chodz tylko o cmyk zmienienia ubespieczalni.bo nie dam rady sie leczyc w prywatnej a mam pokrecona sytuacje,co robi dla mnie problemy w zmianie ubespieczalni.rozchodzi sie o 2 wazne rzeczy:prace i pieniadze albo ubespieczalnie.generalni dwie sa bardzo wazne i muszee tak wykombinowac zeby z zadnej z nich nie razygnowac.tak taprawde jedno wyklucza drugie,a nie moge z zadnej zrezynowac.wiem ze nie da sie wszystkiego na raz,albo powinno sie wybrac zdrowie,niestety bardzo bym tak chciala ale nie moge .jestem zmuszona miec te dwie rzeyczy na raz ...

M.N.O.P.R 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-10-03, 23:24   

Ja nie widzę problemu - my z mężem mamy gewerbe, na początku mieliśmy ubezpieczenie prywatne w DKV, ale było strasznie drogie, to rozwiązaliśmy umowę i zapisaliśmy się do KKH, państwowej kasy bez najmniejszego problemu. (składka o połowę niższa!).

lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-04, 08:30   

ok,ale nie w momencie kiedy ma sie schufe.wtedy mozna pisac pisma ale sie nie zgodza bo boja sie ze nie bede placic.wiec to naprawde nie jest takie chop siup.
pozy tym powiedz ile macie wkladu wlasnego?

fifi 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-10-06, 18:03   

Czesc,
przeczytalem o grupie wsparcia dla kobiet, jezeli nie Ciebie to moze kogos innego zainteresuje
(dlatego wysylam na ogolny):
"Prowadzenie i zameldowanie: Dyp. Psycholog Gabriela Swierczynska, Tel: 030/282662715, Email: susipsychologie@aol.com Grupa spotyka sie dwa razy w miesiacu (kazdy 1. und 3. wtorek o godz. 16.00 ) Adres: Interkulturelles Frauenzentrum S.U.S.I., Linienstr.138, 10115 Berlin (U-6 Oranienburger Tor). Uczestnictwo w grupie jest darmowe."
powodzenia

lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-09, 22:21   

dobra to mam jeszcze pytanko,bo chce sie upewnic czy dobrze cos rozumiem i czy faktycznie takie cos jest.
wiec.jezeli jestem na gewerbie,wystawiam rachunki na max 200 euro ,mam prywatna ubespieczalnie i jestem na job center to czy jezeli zamkne gewerbe to automatycznie job mnie przekieruje mnie na panstwowa ubespieczalnie?czy wystarczy tylko to ze zamkne gewerbe?? i to bedzie cala filozofia w tym bez zadnego kombinowania? bo slyszalam ze ponoc jezeli ktos jest na job center i ma zamknieta gewerbe to ma prawo do kozystania z panstwowej ubespieczalni za ktora w calosci i skladki i leczenie bedzie pokrywal job?!czyli ze ma to byc tak:zamykam gewerbe,pisze pismo do jednej ubespieczalni,kundiguje druga,zanosze papiery do jc i to wszystko???czy jak???ale pewnie rozchodzi sie tu tez o negatywna SCHUFe,bo jak jest nie ciekawa to bedzie problem z przyjeciem-prawda??
pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu