| Autor |
Wiadomość |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-13, 09:54 jobcenter a kindergeld
|

|
|
Witam!!!
Czy ktoś spotkał sie z sytuacją,otóż dostałam zwrot z Familienkasse-Kindergeld z paru lat.Od tego roku jestem na jobcenter.Pani w jobcenter powiedziała mi że bede musiała oddac im jakas kwote z wypłaconego Kindergeldu z okresu kiedy nie byłam na jobcenter.Czy to możliwe.Rozumiem fakt jak bylismy na jobcenter ale poprzedni okres?!
Czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją?Czy oni mogą ten zwrot Ządać?
Proszę o pomoc bądż namiary na dobrego adwokata. |
_________________ anna23 |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-10-13, 21:35
|

|
|
Rozumiem fakt jak bylismy na jobcenter ale poprzedni okres?!
to zle rozumiesz
wlasnie jak byliscie na Jobcenter to nie maja prawa zabrac ,bo oni tak czy tak, wam go wliczali jako przychod (tak jakby mieliscie ten Kindergeld) a wiec swiadczenia z Jc pomniejszaly sie o kwote Kindergeld, za ten okres bycia na JC nie moga zabrac tej nadplaty
maja racje
a za tamten okres?no coz jak tak mowia to pewnie tak jest
wzbogaciliście sie |
|
|
|
 |
sabincka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-01, 09:36
|

|
|
| Familien Kasse bylo ci dluzne w tak Kindergeld. Jak zglaszasz sie do jobcenter to oni tak jakby oplacaja ze swojej kasy to Kindergeld ktorego jeszcze nie otrzymywalas. Wiec od momentu zasilku z Joba otrzymywalas tak jakby Kindergeld.. A Familienkasse ci zwrocilo käse za wszystkie miesiace. Wiec ta czesc ktora nadplacili musisz oddac do jobcenter. Ja to tez bede miec. Teraz jestem na jobie i staram sie o zwrot za rok. No ale od wrzesnia poboeram herz IV wiec te miesiace bede misiala zwrocic im z tych pieniedzy za Kindergeld. |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-01, 13:08 odpowiedz
|

|
|
| tak, ok zgodze sie z tobą.Ale czy mają prawo żądac zwroty kiedy nie byłam na job center i nic mi nie płacili a teraz mam im oddac czesc pieniedzy, które należą się dziecku!!!!!Dodam, że nawet przez ten cały okres nie pobierałam nawet w Polsce zasiłku |
_________________ anna23 |
|
|
|
 |
bizon83pl
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-01, 13:54
|

|
|
| Witam mam pytanie co to jest to jobcenter? |
_________________ "Ford Scorpio Team" |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-01, 14:37
|

|
|
| bizon83pl napisał/a: | | Witam mam pytanie co to jest to jobcenter? |
taki urzad co rozdaje pieniadze |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
bizon83pl
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-01, 14:42
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | bizon83pl napisał/a: | | Witam mam pytanie co to jest to jobcenter? |
|
|
|
|
 |
bizon83pl
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-01, 14:45
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | bizon83pl napisał/a: | | Witam mam pytanie co to jest to jobcenter? |
tak za darmo?? podobno za darmo umarlo |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-29, 18:36 Podwojne odliczanie Kindergeld?
|

|
|
| Powiedzcie mi kochani zanim pojde do adwokata, a nie chce sie osmieszyc przed sadem bezposrednio, czy jobcenter ma racje odliczajac kindergeld od regelbedarf na dziecko, ktore otrzymuje zaliczke alimentacyjna z urzedu??? Otoz mojej corce przysluguje zaliczka w wysokosci 364 € minus kindergeld 184 €, co daje 180 €. A jobcenter odlicza jeszcze raz od swoich rozliczen. Czy to jest zgodne z prawem? Rozumiem odliczanie kindergeld od zaliczki alimentacyjnej, gdy rodzic opiekujacy sie dzieckiem nie korzysta z uslug jobcenter. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-29, 18:50
|

|
|
zgodne z prawem
tak samo jak odlicza alimenty ktore dziecko otrzymuje od ojca,jeden i drugi pomniejsza alimenty o 184,ojciec pomniejsza i urzad pomniejsza.
dlaczego dla Ciebie maja zrobic wyjatek,kazdej Niemce licza tak samo
reszte doczytaj w Google
Niemki zadaja to samo pytanie,czyli dwa razy odliczony Kindergeld (z zaliczki i w JC)a wystarczy tylko pomyslec
http://www.netmoms.de/fra...hartz-4-5457798
dziecko majace zaliczke 180 plus kindergeld 184 juz ma za duzo pieniedzy,dlatego jeszcze ta roznice odliczaja matce
Tu sobie policz ,urzad nie oszukuje,bo zostaje Ci na utrzymanie tyle ile powinno
http://www.geldsparen.de/...ALG2rechner.php |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-29, 23:41
|

|
|
Wie wirkt sich der Unterhaltsvorschuss auf andere Sozialleistungen aus?
Die Unterhaltsvorschussleistung gehört zu den Mitteln, die eigentlich den Lebensunterhalt des Kindes decken sollen. Da der Unterhaltsvorschuss in den meisten Fällen den Bedarf eines Kindes nicht deckt, können zusätzliche Leistungen wie Sozialgeld oder Sozialhilfe in Anspruch genommen werden Sie wird aber als vorrangige Sozialleistung auf die Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhalts nach dem SGB II oder SGB XII angerechnet. Bei eventuellen Ansprüchen auf Sozialgeld (ALG II) oder Sozialhilfe werden Leistungen nach dem Unterhaltsvorschussgesetz seltsamerweise in voller Höhe angerechnet und meist dem alleinerziehenden Haushaltsvorstand abgezogen, weil das Kind dann nicht mehr bedürftig ist. Auch bei der seit 1.Januar 2005 eingeführten familienpolitischen Leistung des Kinderzuschlages bis maximal 140 Euro für Geringverdienende wird der Unterhaltsvorschuss voll angerechnet und leider abgezogen.
http://www.allein-erziehe...tsvorschuss.php
wystarczy??
a wiec daruj sobie i twoje wiadomosci zostaw dla siebie ,mi ich nie wysyłaj na PW
RYNSZTOK MNIE NIE INTERESUJE a tym bardziej twoje sex-braki |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-30, 08:11 odpowiedz na glupie zaczepki
|

|
|
Zapytalam grzecznie i uprzejmie, a twoj napastliwy ton w poprzedniej wypowiedzi nasunal mi pewne podejrzenia odnosnie twojej zyciowej zgryzoty. Jesli wystepujesz tu tylko po to, by atakowac, to powinnas raczej zlikwidowac swoj profil i udac sie na forum dla ludzi, ktorzy maja zbyt malo seksu (???), a przez to sa sfrustrowani na zycie. Napisalam na priv, by cie nie osmieszac, ale skoro sama zaczelas publicznie to prosze bardzo, podejme wyzwanie. Ja tylko podejrzewam, diagnozy nie postawilam i nie moge tego uczynic. Sa specjalisci A za odpowiedz nie dziekuje, poniewaz nie masz klasy. |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2011-11-30, 18:21
|

|
|
Dlaczego w sytuacjach nerwowych, laski sie obarczaja niedoruchaniem ?? :/