Kara za download - przestroga i pomoc.
| Autor |
Wiadomość |
ress
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-09-10, 22:16 Kara za download - przestroga i pomoc.
|

|
|
Witam.
Moja panna jakies pol roku temu zessala z sieci 2 filmy ktore polecila jej psiapsiola od siedmiu bolesci - jakies 2 tygodnie temu otrzymalismy z Anwaltu "rachunek" (znaczy sie kare) na kwote 928E, zastanawiamy sie czy mozna cos z tym zrobic czy plakac i placic. Macie jakies doswiadczenie w temacie? Jestesmy w Niemczech od stosunkowo niedawna, skontaktowalismy sie juz z jednym prawnikiem (wydal mi sie nierozgarniety...) ktory Nas poinformowal ze mozemy sprobowac, placimy mu 300E, On pisze do nich pismo, MOZE uda sie zredukowac kare, ale nie jest pewien czy nawet wtedy kwota nie bedzie wyzsza niz ta na "rachunku"... Potrzebuje numeru telefonu do osoby rozgarnietej ktora potrafi powiedziec wprost - uda sie/nie uda, niemiec czy polak - bez roznicy (choc lepiej niemiec...), ew z kim bede mogl o tym porozmawiac.
Zenua, w chacie stosy oryginalow, moze z 5 filmow w zyciu zessanych na nielegalu i taka wtopa.
Pzdr. |
_________________ Wielbiciel... wielu rzeczy. |
|
|
|
 |
krystian73
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-11, 09:05
|

|
|
| nie wiem o co chodzi ale chyba zrobili wam głupi żart i was gdzieś podkablowali.TA KOLEŻANKA OD 7 BOLEŚCI!!!!.Ja pobieram od kilku lat filmy i jeszcze nikt mi nie przysłał kary za ich ściąganie.A sam wiesz jak to z Adwokatami jest.Żaden nie da ci 100% gwarancji. |
|
|
|
 |
gumajan
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-11, 09:27
|

|
|
| Najpierw wyslalbym to tego biura adwokackiego (niektore specjalizuja sie w tego typu sprawach) pisemko, ze nie wiesz o co chodzi i zeby moc sie ustosunkowac prosisz o przeslanie jakichkolwiek dowodow, ze podobne zdarzenie mialo miejsce. Bardzo duzo tego typu spraw rozmywa sie w trakcie trwajacej korespondencji (IP komputera to jeszcze nie ostateczny dowod). |
|
|
|
 |
gosienka5
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy Posty: 258 Skąd: berlin-schöneberg
|
Wysłany: 2010-09-11, 09:49
|

|
|
| My tez sciagalismy sporo filmow i zadnej kary do tej pory nie bylo, ale raz maz sciagnal film u rodzicow dodam ze oni nigdy wczesniej nie sciagali niczego, to byl jeden jedyny raz, byly to dwa filmy, nie pamietam tytulow, w kazdym badz razie jakis miesiac pozniej przszla kara 900 euro do zaplacenia, Sytuacja ta miala miejsce w grudniu zeszlego roku, postanowilismy nie reagowac i jak do tej pory nie przyszedl drugi list no i mam nadzieje ze juz nie przyjdzie. |
_________________ gosienka-5 |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-11, 10:48
|

|
|
do nas przyszedl na maila rachunek ponad 90 euro za program jakis sciagniety, a niby za darmo, ale odszukalismy na internecie, ze to naciagacze i ze nic nie placic, ani ni reagowac, poszukaj tez, moze w internecie cos na ten temat jest,
[ Dodano: 2010-09-11, 11:03 ]
naprawde zanim zaczniecie placic to poszukajcie moze cos znajdziecie...
np:
http://www.ratgeberrecht....tsanwaelte.html |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2010-09-11, 11:49
|

|
|
| U nas do sąsiada przyszło na 350 E jakieś 4 lata temu,zignorował .Do dziś nic nie przyszło. |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
karolina30
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-12, 12:33
|

|
|
Witaj, parę miesięcy temu mieliśmy podobna sytuacje. Za ściągniecie filmu wlepili nam 500 eur kary, która nazwali "Abmahnung - Vergleich". Zrobiliśmy błąd i przestraszeni zapłaciliśmy, bo termin był b. krótki, po którym leciały następne kary. Po fakcie adwokat powiedział nam, ze niepotrzebnie wysłaliśmy cala sumę, bo max kara, jaką mogą wlepić to ca. 150 eur Ważne jest, aby nie wysyłać z powrotem, załączonego przez nich pisma, które umożliwia im dalsze nachodzenia.
Tutaj znajdziesz ogólne informacje na ten temat,
http://abmahnwahn-dreipage.de/
http://abmahnwahn-dreipage.de/Anwalt%20Berlin.html - lista adwokatów, zajmujących się ta kwestia, jak chcesz na priv. mogę ci podać namiary na naszego adwokata, który dużo i dobrze nam doradził i nie dostaliśmy dalszych pism. |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-12, 16:34
|

|
|
| pamietacie moze z jakiego programu sciagaliscie? |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2010-09-12, 16:41
|

|
|
| sąsiad z eMule |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
radinc
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-12, 20:07
|

|
|
To moga byc naciagacze jesli list wyslany jest od prawnika, czy windykatora dlugow, a nie od urzedu panstwowego. Jak wspomnial kolega-sa firmy ktore sie w tym specjalizuja.
Pozatym ile lat ma corka? Bo jesli jest niepelnoletnia to chyba nie trzeba placic. I najlepiej powiedziec, ze jako rodzic o niczym sie nie wiedzialo, bo list z prosba o obnizenie kary jest jakby przyznaniem sie do winy. Na poczatek najlepiej sie nie przyznac;)
Wczoraj byl o tym program w tv. Czasami zakladane sa strony internetowe dajace mozliwosc sciagania roznych rzeczy juz wlasnie z mysla pozniejszego wyludzenia pieniedzy. W tym przypadku z TV dziecko mialo 13 lat i mowili, zeby nie placic bo to naciagacze. Jesli to nie byl zadny eMule, torrent itd tylko strona, na ktorej sie trzeba logowac to bardzo mozliwe ze to wlasnie taki przypadek.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-12, 23:56
|

|
|
| Daisy napisał/a: | Kurcze to naprawde mieliscie pecha bo my sciagamy juz pare dobrych lat z osla i nic na szczescie |
A wiec teraz przyjdzie.
[ Dodano: 2010-09-12, 23:59 ]
| radinc napisał/a: | To moga byc naciagacze jesli list wyslany jest od prawnika, czy windykatora dlugow, a nie od urzedu panstwowego. Jak wspomnial kolega-sa firmy ktore sie w tym specjalizuja.
Pozatym ile lat ma corka? Bo jesli jest niepelnoletnia to chyba nie trzeba placic. I najlepiej powiedziec, ze jako rodzic o niczym sie nie wiedzialo, bo list z prosba o obnizenie kary jest jakby przyznaniem sie do winy. Na poczatek najlepiej sie nie przyznac;)
Wczoraj byl o tym program w tv. Czasami zakladane sa strony internetowe dajace mozliwosc sciagania roznych rzeczy juz wlasnie z mysla pozniejszego wyludzenia pieniedzy. W tym przypadku z TV dziecko mialo 13 lat i mowili, zeby nie placic bo to naciagacze. Jesli to nie byl zadny eMule, torrent itd tylko strona, na ktorej sie trzeba logowac to bardzo mozliwe ze to wlasnie taki przypadek.
pozdrawiam |
Jasne, wszystko olac
A kto odpowiada za dziecko? Acha, Mikolaj. |
|
|
|
 |
radinc
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-13, 09:51
|

|
|
A Ty bys od razu zaplacil?
Odpowiedz, nawet taka w ktorej wyjasnia sie, ze o niczym sie nie wie, to nie olewanie. Olewac tez nie nalezy ze wzgledu na ewentualne odsetki.
W podobnej historii pokazanej w telewizji wszystko zakonczylo sie na udowodnieniu, ze dziecko jest niepelnoletnie (przeslanie skanu Geburtsurkunde).
Moze ktos na jakims niemieckim forum mial podobny przypadek z ta firma/instytucja od ktorej dostaliscie wezwanie do zaplaty i go opisal. Warto poszukac w google bo napewno jest was wiecej;) |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-13, 12:24
|

|
|
| a o jaka tu firme chodzi????? od kogo ten rachunek |
|
|
|
 |
bufbag
Aktywny uzytkownik Polish Navy

|
Wysłany: 2010-09-13, 13:03
|

|
|
Hmmm. Ze stalego zloncza raczej nie ma mozliwosci zeby rachunek przyszedl inny niz od uslugodawcy ktory daje internet. Inny rachunek nas nie interesuje chyba ze cos zamawialismy przez internet to prz\yjdzie inny rachunek. Za internet nie ma takiej możliwosci..
Chyba że?? Ktos ma usb stika na limit i go przekroczy to wiadomo ze niekiedy trzeba zaplacic, chodz w vadafone tak nie miałem.... |
_________________ Spieszmy się kochać kobiety.... Tak szybko się starzeją..... |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-13, 14:39
|

|
|
| radinc napisał/a: | A Ty bys od razu zaplacil?
Odpowiedz, nawet taka w ktorej wyjasnia sie, ze o niczym sie nie wie, to nie olewanie. Olewac tez nie nalezy ze wzgledu na ewentualne odsetki.
W podobnej historii pokazanej w telewizji wszystko zakonczylo sie na udowodnieniu, ze dziecko jest niepelnoletnie (przeslanie skanu Geburtsurkunde).
Moze ktos na jakims niemieckim forum mial podobny przypadek z ta firma/instytucja od ktorej dostaliscie wezwanie do zaplaty i go opisal. Warto poszukac w google bo napewno jest was wiecej;) |
Jesli dziecko jest niepelnoletnie, odpowiadaja rodzice.
Jesli serwis jest "naciagalacy" to inna sprawa,
ale tlumaczenie niepelnoletnoscia dziecka...?
[ Dodano: 2010-09-13, 14:41 ]
| bufbag napisał/a: | | Hmmm. Ze stalego zloncza raczej nie ma mozliwosci zeby rachunek przyszedl inny niz od uslugodawcy ktory daje internet. .... |
Mylisz sie. |
|
|
|
 |
bissous
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-13, 15:49
|

|
|
| gumajan napisał/a: | | Najpierw wyslalbym to tego biura adwokackiego (niektore specjalizuja sie w tego typu sprawach) pisemko, ze nie wiesz o co chodzi i zeby moc sie ustosunkowac prosisz o przeslanie jakichkolwiek dowodow, ze podobne zdarzenie mialo miejsce. Bardzo duzo tego typu spraw rozmywa sie w trakcie trwajacej korespondencji (IP komputera to jeszcze nie ostateczny dowod). |
tak.
Musza Ci to udowodnic. a jak nie odpowiedza to sprawa jasna. Jak udowodnia to wtedy adwokat.
Powodzenia!! |
_________________ Zadbane stopy? Piekne paznokcie? Make-Up? Chetnie pomoge!! |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-13, 17:38
|

|
|
| zabardzo bym radzil nie wychylac sie z tym kto sciagal skad i czym moze jakis lotr czyta te forum i zachwile wszyscy dostaniecie list ze macie zaplacic |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-13, 21:03
|

|
|
| Jasne, juz wysylam. |
|
|
|
 |
christoph1975
Nowy

|
Wysłany: 2010-10-25, 20:00
|

|
|
| Po pierwsze emule to jest osiol. Po drugie w zadnzm wypadku nie placic tylko odrazu do adwokata z tym pismem mnie wyciagnal z tego i mam nauczke na przyszlosc juz nie sciagam |
|
|
|
 |
|
|