Kłopot z Job Center-prosze o pomoc
| Autor |
Wiadomość |
mania
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-12-03, 12:25 Kłopot z Job Center-prosze o pomoc
|

|
|
Moi rodzice mieszkaja od 4 latw Berlinie. mama ma obywatelstwo niemieckie, tata mieszka z mama. Ja niestety jako ze urodzilam sie w 1970 roku nie dziedzicze obywatelstwa niemieckiego po mamie i musialam zostac w PL:(( tzn. nie dostalam niemieckiego obywatelstwa:((
Rodzice otrzymuja pomoc z Jobcenter. Pieniadze na konto ZAWSZE wplywaly ostatniego dnia miesiaca. Tym razem mamy juz 3 a na koncie nie ma wpływu. Nie dostali zadnej korespondencji , wiec nie wiemy jaki jest powod tego, ze pieniedzy nie ma. Oczywiscie jutro pojada do JC, ale strasznie sie ta sytuacja denerwuja- a ja chcialabym im pomoc. Pytanie: czy mozliwe zeby w Niemiczech dopuszczono do takiego opoznienia w wysylaniu pomocy pieneznej? Czy mozliwe ze JC wstrzymal wyplate zapomogi zarowno Mamie jak i Ojcu bez wczesniejszego powiadomienia. Jezeli tak, to z jakiego powodu mogli wstzrymac.
Dodam ze rodzice nie mowia zbyt dobrze po niemiecku, i kazda wizyta w JC kosztuje ich mase nerwow. Kiedys Mama prosila o tłumacza,ale niesympatyczna urzedniczka w zamian dala ulotke o kursie. Moi Rodzice nbei sa juz tazy mlodzi (po 60) i choc na odleglosc chcialabym im jakos pomoc. |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-12-03, 12:42
|

|
|
| 1 byl w piatek,banki szybko zamykaja ,pewnie dostana w poniedzialek moze wtorek |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
mania
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-12-03, 12:50
|

|
|
no tak ale dostawali zawsze (zawsze) ostatniego dnia miesiaca....
Czy Twoja odpowiedz sugeruje, ze besz zadnego pisma JC nie wstrzyma wyplaty?? Mnie dziwnym sie wydaje fakt, zeby tak bez slowa pozbawic srodkow do zycia |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-12-03, 12:54
|

|
|
| mania napisał/a: | no tak ale dostawali zawsze (zawsze) ostatniego dnia miesiaca....
Czy Twoja odpowiedz sugeruje, ze besz zadnego pisma JC nie wstrzyma wyplaty?? Mnie dziwnym sie wydaje fakt, zeby tak bez slowa pozbawic srodkow do zycia |
gdyby cos bylo przyslali by pismo
nie ma tak,ze komus cos sie zabiera bez wytlumaczenia |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-12-03, 13:16
|

|
|
| Pia napisał/a: | gdyby cos bylo przyslali by pismo
Jest tak. Zabiera sie, a nawet falszuje ddokumenty.
Rada. Wizyta w JC. Proba wyjasnienia.
Jesli nie pomoze, Rechtsanwalt, zaraz.
JC to chory wytwor chorej ludzkiej wyobrazni. |
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-12-03, 13:48
|

|
|
| Jacek napisał/a: | | Pia napisał/a: | gdyby cos bylo przyslali by pismo
Jest tak. Zabiera sie, a nawet falszuje ddokumenty.
Rada. Wizyta w JC. Proba wyjasnienia.
Jesli nie pomoze, Rechtsanwalt, zaraz.
JC to chory wytwor chorej ludzkiej wyobrazni. |
OOOO
To moze niech zadzwonia juz po adwokata i z rana juz czekaja przed jc hm ?!?!?!?
Jacek sorry ale w piatki czesto sa problemy z przelewami,wierz mi ...................... |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-12-03, 13:54
|

|
|
kiedys mojemu znajomemy przydarzyla sie podobna sytuacja, nie dostal pieniedzy na konto pod koniec miesiaca. poszedl do JC i okazalo sie ze nie on jeden ma ten problem. masa ludzi czekala na korytarzu, wszyscy zirytowani. okazalo sie ze powodem opoznienia byly jakies ich wewnetrzne zmiany. rozwiazaniem okazala sie wyplata pieniedzy bezposrednio w JC, tylko byly koszmarne kolejki.
osobiscie radze zeby nie zwlekac za dlugo tylko szybko wyjasniac sprawe i nastawiac sie oczywiscie na czekanie i nerwy
jednak mam nadzieje ze tak drastyczne rozwiazanie jak adwokat nie bedzie wam potrzebne, tego wam zycze.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tinka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 4 razy Posty: 70 Skąd: Berlin-Charlottenburg
|
Wysłany: 2006-12-03, 13:57
|

|
|
JC moze wstrzymac wypłate, lub wypłacic tylko czesc np. jezeli Twoi rodzice wysłali Veränderungsmiteilung i sytuacja nie zostala jeszcze wyjasniona. Po jej wyjasnieniu zalegla wyplata zostaje uregulowana.
Natomiast na pewno nie zabieraja zasilku na stale bez zadnej informacji. Jezeli maja jakies watpliwasci, to wysylaja pismo. |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-12-03, 14:44
|

|
|
Pieniazki przyjda na pewno.Bez nerwow JC nie wstrzymuje od tak sobie wyplat Nawet jesli by cos nie pasowalo przysylaja powiadomienie.Nie martw sie na zapas poczekaj do poczatku tygodnia. |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-12-03, 14:58
|

|
|
WSZYSTKIE procedury wstrzymujące przekazy z JobCenter poprzedza Brief tzw. Anhoerung i kilka pytan, opóźnienia przelewowe zależą także od tego jaki to bank, jaki system komputerowy posiada, i koniec tygodnia takze odgrywa ważna role, BEZ OBAW
pozdr |
_________________ "go ahead and talk to yourslef, just don't answer back" |
|
|
|
 |
mania
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-12-03, 19:41
|

|
|
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Jestescie niezawodni. Jak t dobrze ze istnieje takie forum:))))
Mam nadzieje ze Mama sobie poradzi-jutro sie okaze
jeszcze raz DZIEKUJE |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-12-03, 22:40
|

|
|
| Troche pozno, ale mam nadzieje, ze nie za pozno wlaczam sie do rozmowy. Moim znajomym dosyc czesto zdarzaja sie takie opoznienia. Na ogol pieniadze przychodza za 2-3 dni, ale bywalo juz, ze w JC zapomnieli przekazac. Tak po prostu: zapomnieli! Jak widac, zdarza sie. Najszybciej mozna dowiedziec sie, co jest grane, dzwoniac na 0180-100251406666 (Callcenter), podajac swoj nr BG i date urodzenia. |
_________________ Kobieta pracujaca |
|
|
|
 |
|
|