|
| Autor |
Wiadomość |
aniarybka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 50 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-22, 11:11
|

|
|
Jeśli chcesz w Polsce się leczyć (na jakieś przewlekłe schorzenie) to możesz też się planowo bezpłatnie leczyć. Wystarczy uzyskać zgodę niemieckiego ubezpieczyciela na pokrycie kosztów planowego leczenia w Polsce (np. ze względu na ciągłość leczenia), z czym raczej nie ma problemów bo NFZowe stawki za procedury medyczne są znacznie niższe niż te niemieckie. Potem na dane schorzenie leczysz się za darmo, a przychodnia/szpital rozlicza się standardowo z NFZ, który ściąga kasę od Twojego ubezpieczyciela.
Cala procedura jest analogiczna jak polska - opisana jest na stronach NFZ - (oparta jest na rozporządzeniach unijnych, więc poszczególne kraje muszą ją stosować). Tu masz info jak to wygląda w PL http://www.nfz.gov.pl/ue/...nr=5&artnr=1399
Twój niemiecki ubezpieczyciel udzieli Ci informacji jak uzyskać taką zgodę u niego. |
|
|
|
 |
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-11-22, 18:36
|

|
|
| Anett napisał/a: | Chcialabym kontynuowac ten temat...
Otoz, wlasnie wrocilam od lekarza w PL, gdzie nie przyjeto mnie do niego.
Dzwoniono rowniez do NFZ gdzie stwierdzono, ze moga udzielic pomocy ale tylko w naglym wypadku. Juz teraz nawet raz w msc nie moge isc za darmo. Jestem wsciekla, ze taki bajzel jest w POLSCE. W glowie mi sie to nie miesci.
Niemiecka kasa twierdzi, ze nie ma limitow na wizyty,ze sa darmowe a polacy oczywiscie maja swoje zasady. Juz nie wiem co mam robic.Placic nie bede bo to jest 200zl za dwie osoby. Wiem, ze mozna se odciagnac ale nie o to w tym wszystkim chodzi. |
ZAWSZE w takiej sytuacji zada sie odmowy na pismie. Nikt Ci takiej odmowy nie da, bo beda sie bali konsekwencji nieprzyjecia. Jesli jednak ktokolwiek polasi sie na odmowie na pismie MUSI byc ona opatrzona podstawa prawna na bazie ktorej odmowiono. Wtedy z takim pismem uderza sie do NFZ i zada sie rekompensaty na podstawie praw aunijnego, ze osoba posiadajaca karte ubezpieczenia europejskiego ma dostep do swiadczen medycznych na terenie UE. Oczywiscie chodzi o nagle przypadki, na przyklad NAGLE ZACHOROWANIE (grypa chociazby) a nie np szczepienie przeciw grypie.
Na prawde prosba o papier czyni cuda. A jesli nawet znajdzie sie idiota, ktory taki papier wystawi, to juz NFZ sie postara go uswiadomic w jego obowiazkach a Twoich prawach. Zwlaszcza jak zazadasz odszkodowania. |
_________________ Należy dwa razy pomyśleć zanim zacznie się programować, żeby nie trzeba było dwa razy programować zanim zacznie się myśleć. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-22, 21:32
|

|
|
Wtrace swoje trzy grosze.
Znam takie sytuacje z "autopsji".
W PL moga zazadac oplaty za wizyte czy inne zabiegi, tak jest,
ale wez rachunek czy co tam trzeba i dostaniesz pieniadze z powrotem tutaj. |
|
 |
aniarybka
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-23, 07:26
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | Wtrace swoje trzy grosze.
Znam takie sytuacje z "autopsji".
W PL moga zazadac oplaty za wizyte czy inne zabiegi, tak jest,
ale wez rachunek czy co tam trzeba i dostaniesz pieniadze z powrotem tutaj. |
Ja też stosuję taką metodę - najprościej i się prosić o nic nie muszę:-D
Poza tym nie wyczekuję w kolejkach, tylko komfortowo idę prywatnie. |
|
|
|
 |
Anett
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-23, 15:09
|

|
|
No ja wlasnie wczoraj udalam sie do specjalisty chorob pluc, bo moje dzieci juz tak potrzebowaly pomocy,ze musialam oczywiscie isc prywatnie.
No, ten od nich nie niby nagly przypadek, okazal sie astma u obu dziewczynek
Za wizyte zaplacilam 60E za obie a w aptece jeszcze wiecej, bo w sumie 530zl !!!!
Wzielam oczywiscie rachunki u lekarza i w aptece bo to byla straszna suma.
Juz sie poddalam z blaganiem dupkow o to by przyjeli mnie na karte. NFZ tez twirdzi, ze tylko w naglych przypadkach mozna isc na ta karte.Lekarka nawet przy mnie dzwonila do NFZ, zeby to potwierdzic i nie przegadalam ich.Albo 80zl za kazda albo narazie.
Tyle dobrze, ze chociaz wiem co dolega moim dzieciom...
Pytanie teraz takie.Jak starac sie o zwrot pieniedzy?
Mam rachunki od lekarza w niemieckim jezyku ale faktury z aptek po polsku.Mam je przetlumaczyc czy tak wyslac? |
_________________ Anett |
|
|
|
 |
aniarybka
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-23, 15:35
|

|
|
| Najlepiej zadzwoń lub wyślij maila do swojego ubezpieczyciela - powie Ci jakie mają wymagania. Ja rachunki od lekarza wysyłam nawet bez tłumaczenia (po wizycie kseruję sobie dokumentację medyczną, bo tam są te ich międzynarodowe kody). Faktur z polskiej apteki nigdy jeszcze nie rozliczałam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|