Mam wieeeeelki problem!!!!!
| Autor |
Wiadomość |
Violciag
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 20 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-11-24, 20:45 Mam wieeeeelki problem!!!!!
|

|
|
Mam mega problem.Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś na tym forum, kto mi pomoże. Przechodzę do rzeczy. Mieszkam od lutego w Berlinie z chłopakiem. On ma tu stały pobyt, pracuje, ale oczywiście jak wielu ludzi to robi, wykazuje mniejsze dochody, ażeby uzyskać pomoc z JobCenter. Póki co płacą nam część za mieszkanie i wysyłają jeszcze trochę kasy co miesiąc. W momencie kiedy ja nie pracuję to dla nas idealna sytuacja.Wiadomo, więcej ludzi w domu, więcej kosztów. Narazie nie jestem tu zameldowana, jestem w trakcie rozglądania się za pracą i po wstępnych rozmowach w sprawie Gewerbe. Ale teraz jest problem. W momencie jak ja się zamelduję u mojego faceta do niego doczepi sie JobCenter i nam tę kasę zabiorą . W związku z powyższym, czy znacie kogoś kto po prostu fikcyjnie by mnie zameldował u siebie, chodzi mi tylko o papier, oczywiście do czasu dopóki nie znajdę pracy na to Gewerbe. Jak już ją będę miała to wtedy JobCenter niech sobie tę kasę zabiera !!!!!A może ktoś podałby mi jakiś inny pomysł????? |
_________________ Violcia:) |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-24, 22:33
|

|
|
| Violciag napisał/a: | | dopóki nie znajdę pracy na to Gewerbe. |
Violcia! Gewerbe to wlasnie praca, z tym, ze na wlasny rachunek!
Nie myl pojec.
Jesli masz Gewerbe to nie szukasz zatrudnienia, tylko zlecen.
--------------------------------
Chyba nikt Ciebie nie zamelduje fikcyjnie.
--------------------------------
Podejrzewam, ze Twoj "facet" ma niemieckie papiery.
Wez z nim slub, to dostaniesz zasilek (HarzIV).
Gewerbe tez mozesz miec nawet na HarzIV.
Jak sie rozkreci interes to i tak Ci JC zabierze ten zasilek. |
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-24, 23:31
|

|
|
| moj facet nie ma niemieckich papierow .mieszka tu od 17 lat i ma staly pobyt.jezeli chodzi o gewerbe to ja to wszystko wiem tylko zle sie wyrazilam.dzieki za sprostowanie.i co w takiej sytuacji mam zrobic?prosze o rade |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-11-25, 00:23
|

|
|
a ja mieszkam juz znaczny czas u mojego faceta (tez jestem zameldowana), ktory rowniez korzysta z pomocy JC i nigdy nikt nie zapytal o mnie w urzedzie lub gdziekolwiek. tylko tyle moge ci pomoc, jezeli to pomoc, bo wiecej pomyslow nie mam. a jezeli teraz nie masz zadnego dochodu to dlaczego martwicie sie ze cofna mu pewne swiadczenia? przeciez nie dokladasz pieniedzy do jego utrzymania. |
|
|
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-25, 10:31
|

|
|
Trochę spadł mi kamień z serca.Chociaż widzisz, każdy mówi inaczej, już sama nie wiem w co wierzyc....nawet specjalisci maja podzielone zdania:(........prosze, piszcie jak tylko cos bedziecie wiedziec.
Pozdrawiam Was cieplutko.
Violcia.
A tak a propos:
A pracujesz gdzieś???? Czy po prostu mieszkacie razem???? |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-25, 13:02
|

|
|
| Violciag napisał/a: | Trochę spadł mi kamień z serca.Chociaż widzisz, każdy mówi inaczej, już sama nie
wiem w co wierzyc....nawet specjalisci maja podzielone zdania |
Nie chce Ciebie straszyc, ale "kamien z serca nie powinien Ci spasc".
Jesli jestes razem z Nim zameldowanana to nazywa sie to Eheänlichegemeinschaft.
Oznacza to, ze musicie wzajemnie sobie pomagac finansowo.
I o to chodzi, jesli zameldujesz Gewerbe, to JC Twoje dochody naliczy na Jego ALGII.
Chyba ze nie podasz tego do ich wiadomosci.
Sprawa jest tak skomplikowana, ze nie sposob wyjasnic tego tutaj na forum.
W kazdym razie, aby uniknc ewentualnych klopotow (np: zwrot nadplaconych
swiadczen) nalezaloby zglosic zmiane w Jego sytuacji finansowej (Twoja firma)
do JC. Bedziesz podawac co m-c swoje dochody do JC.
JC ma teraz o wiele wieksza wladze niz kilka miesiecy temu. Moze np: sprawdzac konta
w FA, bankwe itp. wiec istnieje mozliwosc dojscia do roznych informacji.
Konkretnie na temat Twojego problemu:
1. Meldujesz Gewerbe.
2. Twoj partner zglasza to do JC (Änderungsmitteilung)
3. Co m-c wykazujesz swoje dochody w JC
4. JC nalicza Twoje dochody na ALGII partnera.
Jesli, nie chcesz aby tak bylo to powinnas (wy) udowodnic, ze mimo, iz mieszkacie
razem, nie jestescie para.
A to jest z gruntu niemozliwe! |
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-25, 13:12
|

|
|
W gruncie rzeczy to wszystko prawda. Ale nam chodzi konkretnie o czas kiedy będę miala Gewerbe, ale nie będę miała przez pewien okres pracy ( zanim otrzymam jakies zlecenia) przeciez wtedy nie bede miala żadnego dochodu. Chodzi mi konkretnie tylko o ten okres tzw. moj okres bezdochodowy. Przeciez od tego sie zaczyna, najpierw Gewerbe, potem praca. Jak juz ja bede miala to JC moze sobie zabierac tę kasę w cholerę. Wtedy już będą moje dochody, więc będzie nam łatwiej nawet i bez ich pieniędzy.
Jak to sie własnie odbywa, czy oni zabieraja te kase od razu w momencie mojego Gewerbe, nawet jak nie bede z tego tytulu posiadala zadnych dochodów??? Czy dopiero w momencie jak zacznę zarobkować????
Dzięki bardzo i czekam na dalsze porady.
Viola. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-25, 14:16
|

|
|
| Violciag napisał/a: | | Chodzi mi konkretnie tylko o ten okres tzw. moj okres bezdochodowy. |
Juz to napisalem.
Jesli w m-cu grudniu zarobisz 400 Euro i zglosisz to to JC na koniec m-ca,
to nalicza oni te 400 Euro na HarzIV Twojego partnera z reguly na luty.
Jest okres poslizgu, bowiem swiadczenia sa przelewane na konta juz od 20 dnia m-ca.
Jesli wykazesz, ze w danym m-cu nie mialas dochodu, to HarzIV dla Twojego
partnera bedzie wyplacony w calej wysokosci.
Rozliczasz sie z pomoca wykazow Einnahmen-Ausgaben + wyciagi z konta bankowego. |
|
 |
tinka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 4 razy Posty: 70 Skąd: Berlin-Charlottenburg
|
Wysłany: 2006-11-25, 14:30
|

|
|
| Jacek napisał/a: | | Violciag napisał/a: | | Chodzi mi konkretnie tylko o ten okres tzw. moj okres bezdochodowy. |
Juz to napisalem.
Jesli w m-cu grudniu zarobisz 400 Euro i zglosisz to to JC na koniec m-ca,
to nalicza oni te 400 Euro na HarzIV Twojego partnera z reguly na luty.
Jest okres poslizgu, bowiem swiadczenia sa przelewane na konta juz od 20 dnia m-ca.
Jesli wykazesz, ze w danym m-cu nie mialas dochodu, to HarzIV dla Twojego
partnera bedzie wyplacony w calej wysokosci.
Rozliczasz sie z pomoca wykazow Einnahmen-Ausgaben + wyciagi z konta bankowego. |
Jest dokladnie tak jak napisal Jacek. W momencie jak sie zameldujesz u swojego partnera, musi on wyslac do JC Anderungsmitteilung. Nastepnie JC zapyta, z czego zyjesz, czyli czy pracujesz czy jestes bezrobotna. Potem sprawdzi czy (jezeli jestes bezrobotna) przysluguje Tobie tez zasilek.
Jezeli nie przysluguje Ci zasilek, to Twoj partner bedzie nadal dostawal swoja czesc w calosci, nawet jezeli zarejestrujesz Gewerbe. Dopoki nie bedziesz w stanie na papierze wykazac, ze masz z niej dochody, JC nie zabierze ani grosza Twojemu Partnerowi.
Musicie jednak o kazdym kroku informowac JC (np. ze zakladasz Gewerbe).
I od momentu zalozenia Gewerbe, co miesiac wysylac rozliczenie do JB (nawet jak nic nie zarobilas)
Pozdrawiam
tinka |
|
|
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-26, 01:06
|

|
|
| I cio im powiem? Ze zyje z czego????? Czy ich to w ogole nie obchodzi? Radzcie ludki, radzcie..... |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-26, 09:34
|

|
|
| Violciag napisał/a: | | I cio im powiem? Ze zyje z czego????? Czy ich to w ogole nie obchodzi? Radzcie ludki, radzcie..... |
O co Tobie wlasciwie chodzi?
Opisane rozwiazanie jest legalne, ma szanse na przyszlosc
i moze byc pomocne.
Masz jeszcze wyjscie pracowac na czarno. |
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-26, 11:43
|

|
|
Jacek!!!!!
I co sie tak od razu irytujesz??? Mowisz, ze bedea pytac z czego zyje, wiec pytam co im mam powiedziec.Proste..Nigdy tego robic nie musialam, wiec nie wiem jak to jest.Za pomoc podziekowalam.Punkciki dalam i jest ok.A Ty mi tu o co mi wlasciwie chodzi........O to, ze pytam po prostu o wszystko.To zakazane tutaj?????
Violcia. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-26, 12:09
|

|
|
| Violciag napisał/a: | Jacek!!!!!
I co sie tak od razu irytujesz??? Mowisz, ze bedea pytac z czego zyje, wiec pytam co im mam powiedziec.Proste..Nigdy tego robic nie musialam, wiec nie wiem jak to jest.Za pomoc podziekowalam.Punkciki dalam i jest ok.A Ty mi tu o co mi wlasciwie chodzi........O to, ze pytam po prostu o wszystko.To zakazane tutaj?????
Violcia. |
Violcia!
Nie zauwazylem, ze moj stan emojonalny to irytacja.
I na tym zostawmy ten watek.
--------------------------------------------
Na pytanie z czego zyjesz odpowiesz zgodnie z prawda.
Nie chcesz przeciez od JC pieniedzy, prawda?
Powiesz o co chodzi, ze otwierasz firme, partner dostaje Harz
i to wszystko. Nie zaszkodzisz nikomu.
Do dziela! |
|
 |
tinka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 4 razy Posty: 70 Skąd: Berlin-Charlottenburg
|
Wysłany: 2006-11-26, 22:31
|

|
|
| Violciag napisał/a: | | I cio im powiem? Ze zyje z czego????? Czy ich to w ogole nie obchodzi? Radzcie ludki, radzcie..... |
Powiedz im prawde, ze przyjechalas z Polski, ze masz zamiar zameldowac Gewerbe i sprobowac w ten sposob zarobic troche grosza. Wydaje mi sie, ze poki co, to nie masz czego ukrywać.
A z racji tego ze jestes obywatelka Unii, masz prawo do legalnego pobytu i prowadzenia Gewerbe w Niemczech.
A masz juz Freizügigkeitsbescheinigung? Bo to napewno bedą chcieli w JC zobaczyc. |
|
|
|
 |
Betti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-26, 23:19
|

|
|
]"Przechodzę do rzeczy. Mieszkam od lutego w Berlinie z chłopakiem. On ma tu stały pobyt, pracuje, ale oczywiście jak wielu ludzi to robi, wykazuje mniejsze dochody, ażeby uzyskać pomoc z JobCenter. Póki co płacą nam część za mieszkanie i wysyłają jeszcze trochę kasy co miesiąc"
Dla mnie nie jest oczywiste, ze wykazuje" sie mniejsze dochody", mieszkam tutaj 19 lat i nigdy nie mialam takiego podejscia do zycia jak ty to przedstawiasz!!!!!
Jestem "czytelnikiem" tego forum juz od roku, ale to co ty chcesz osiagnac jako "porade" nie jest zupelnie uczciwe. "Zupelnie"- jest to nikle odzwierciedlenie Twojego podejscia do zycia. Dlaczego inni pracuja uczciwie, a niektorzy mysla tak jak Ty ,aby malo robic a duzo bez pracy zarobic... Naprawde rozne podejscia do zycia mozna tu przeczytac , ale ono szczegolnie mnie poruszylo.... Jezeli kogos urazilam - to przepraszam,ale..... |
|
|
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-26, 23:58
|

|
|
Jak to było??? A kto powiedział, że on malo robi???? Robi i to ponad siły !!!! I kto powiedzial, ze nieuczciwie? (Mozna tak owszem powiedziec o obywatelach Tureckich panoszących sie tu calymi rodzinami 10 osobowymi.Kazdy dostaje socjal a nie robia nic zupelnie, procz handlowania narkotykami, lewymi samochodami i zaklocaniem ciszy nocnej.)Ale ma też sporo zobowiązań, a jakich to nikomu nie muszę tłumaczyć. Po prostu, jednym jest trochę łatwiej, innym nie. A jakie ja mam podejście do życia to już moja sprawa, ja tu nie jestem aby ktoś mi udzielał reprymend tylko podał jakiś pomysł na początek. Zresztą jak widać, chyba jednak chcę coś robic prawda????
I pamiętaj.Możesz tu być i 30 lat i nigdy nie wiesz jakie jutro Cię czeka. Może kiedyś wspomnisz moje słowa....oby nie......Nikomu tego nie życzę. Mój ojciec był tu 20 lat, świetnie mu się wiodło i po 20 latach z podkulonym ogonem musiał wrócić do Polski. Niestety taka jest szara rzeczywistość.
Ja pytam tylko o obecna sytuację prawną.Same Niemcy nie są dla mnie żadną nowością ani luksusem.
Jest tak jak w Polsce.Masz dobrą pracę - żyjesz na poziomie. Nie masz jej - klepisz bidę........ |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2006-11-27, 00:07
|

|
|
| Chyba nie zrozumialas o co chodzilo Betti |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Betti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-27, 00:18
|

|
|
Jezeli robi Twoj przyjaciel"robi ponad sily" to po co oszukiwac "JC" i czy to wedlog Ciebie jest to uczciwe...
Ma prace i to sie liczy (po co szukac innych wyjsc). To forum (jak ja mysle ) nie jest poradnikiem pokretnych i niezupelnie uczciwych rozwiazan swojego zycia!!! |
|
|
|
 |
Violciag
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-11-27, 00:45
|

|
|
Jezeli bylaby to praca za godna place, to by tego nie robil. Dlatego wlasnie ja chce isc do pracy, zeby z tego mogl zrezygnowac. Dazymy do lepszego.Poki co jest jak jest.Od czegos zaczac trzeba. Dlatego wlasnie chodzilo mi o ten poczatek, azeby ktos mi podpowiedzial . Poza tym sa ludzie ktorzy cale zycie w Berlinie korzystaja z pomocy JC. My do nich nie nalezymy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Betti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-27, 01:14
|

|
|
Przepraszam, moze urazilam , ale co oznacza dla Ciebie "" praca za godna place"
Jest roznica pracy na "czarno" od pracy legalnej - (tam chyba nie mozna zanizac zarobkow?...) Tak wiec" praca" innych nacji ,niezupelnie uczciwa- nie rozni sie od naprawde ciezkich zajec naszych rodakow.Ich (n.p Turkow, taki jaki dalas przyklad...) pomysl na zycie- .... musza miec pewien zakres inteligencji...., pomyslowosci... oraz radzenia sobie w taki sam sposob jak Ty bys chciala ale prosisz o nie na forum.....
Pozdrawiam- Betti |
|
|
|
 |
|
|