forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Mandat

Autor Wiadomość
bell 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-29, 12:51   Mandat

Witam!!!
Mam(a raczej moj brat) pewien maly problem.Jakis czas temu blitznal go radar na autostradzie.Jechal duzo za duzo i wlasnie dzis dostal mandat do zaplaty oraz informacje,ze zabieraja mu prawko na jeden miesiac.Moje pytanie brzmi: czy moga mu zabrac prawo jazdy (ma polskie,nie niemieckie)?.Nadmienie,ze mieszka i jest zameldowany w Niemczech,nie ma obywatelstwa,ma pozwolenie na prace.Mnie sie wydaje,ze raczej mu zabiora,moj brat uwaza inaczej.Czy ktos moze sie orientuje,jak taka sytuacja wyglada?

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 13:11   

znajomy pracowal pod hamburgiem na budowie i tez jechal za szybko zabrali mu prawko na miesiac, jedynym plusem jest to ze mozesz sobie sama wybrac miesiac w ktorym odbedziesz ta "kare" on tez byl polakiem,nie mial obywatelstwa niemieckiego,to bylo rok temu,moze przepisy sie zmienily ale raczej zabiora

bell 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-29, 13:15   

Tak,wiem,ze na oddanie prawka ma 4 miesiace.Caly czas mu gadam,ze zabiora ale to uparta bestia jest.Dzieki escada.

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 13:36   

on poprostu dostanie zakaz prowadzenia pojazdow na terenie niemiec,jednak po polsce bedzie mogl jezdzic

niki 
Dyskutant

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2010-06-29, 13:46   

moga zabrac..i odeslac powinni do polski tam gdzie byly wystawione,,w przypadku jednego miesiaca to moze nawet nie oplaci sie im wyslac..zakaz obowiazuje tylko na terenie Niemiec

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 13:49   

do pl odsylaja tylko za

- jazdę w stanie nietrzeźwym - sankcje grożą powyżej 0,5 promila alkoholu we krwi. Obcokrajowcy tracą prawo jazdy i w ciągu kilku dni stają przed sądem. Sąd wymierza karę pieniężną, do której dochodzą koszty sądowe. W sumie może uzbierać się nawet 2000 euro. Po uiszczeniu kary prawo jazdy zostaje kierowcy zwrócone lub przesłane do polskiego urzędu. Jak podkreśla Lejman z RMF FM niemiecki sąd może dodatkowo nałożyć zakaz prowadzenia pojazdu na terenie Niemiec od trzech miesięcy do dwóch lat

Bertoner 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-06-29, 16:01   

Przestancie ludzie pisac: wydaje mi sie, moze, chyba....bo koledze...bo pani Zosia. Podajcie zrodla prawa, przypisy, fakty itd. - reszta to bicie piany.

-administracja niemiecka jak i kazda procz wydajacej inna, nie ma prawa zabierac jakiegokolwiek dokumentu - to, ze zabieraja wynika tylko z faktu nieznajomosci prawa i braku stosownego oporu tego, komu zabieraja.

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 16:44   

a mozesz podac przepis? bo inaczej to tez bicie piany. ja podalem przyklad z zycia wziety,nie zadne plotki uslyszane od innych. robia tak ze zabieraja prawko,jesli znasz przepis to podaj go,napewno przyda sie rodakom,bo byc moze naprawde robia to nieslusznie bazujac na niewiedzy polakow

[ Dodano: 2010-06-29, 18:22 ]
na oficjalnej stronie internetowej komisji europejskiej pisze wyraznie ze :

"Państwa Członkowskie mogą, z uwagi na bezpieczeństwo na drogach, egzekwować krajowe prawo w odniesieniu do odbierania, zawieszania bądź anulowania praw jazdy posiadaczy, którzy zamieszkali na stałe na ich terytorium. W związku z tym, bez względu na kraj wydania prawa jazdy, obowiązują przepisy krajowe."
zrodlo: http://ec.europa.eu/youre...e/index_pl.html

jednak nie moga oni zatrzymac tego dokumentu na stale musza odeslac go przez ambasade do wydziału komunikacji w ktorym zostaly one wydane

znalazlem takze art.8 ust.2 Dyrektywy "o zastrzeżeniem przestrzegania zasady terytorialności prawa karnego i uregulowań prawnych dotyczących policji Państwo Członkowskie normalnego miejsca zamieszkania mogą stosować swoje przepisy krajowe dotyczące ograniczania, zawieszenia, cofania lub unieważniania prawa jazdy posiadaczom prawa jazdy wydanemu przez Inne Państwo Członkowskie, oraz w razie potrzeby, wymienić w tym celu to prawo jazdy”.

podaj przepis ktory mowi o tym ze nie maja prawa na swoim terytorium odebrac prawa jazdy obcokrajowca

[ Dodano: 2010-06-29, 18:47 ]
mozna tez poczytac fragmenty Konwencji o pozbawianiu uprawnień do kierowania pojazdami, sporządzonej w Luksemburgu dnia 17 czerwca 1998 r ktora zostala ratyfikowana przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

Ustawa
z dnia 27 sierpnia 2004 r.
o ratyfikacji Konwencji o pozbawianiu uprawnień do kierowania pojazdami, sporządzonej w Luksemburgu dnia 17 czerwca 1998 r.
(Dz. U. Nr 238, poz. 2387)

Art. 1. Wyraża się zgodę na dokonanie przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ratyfikacji Konwencji o pozbawianiu uprawnień do kierowania pojazdami, sporządzonej w Luksemburgu dnia 17 czerwca 1998 r.

Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia

[ Dodano: 2010-06-29, 18:54 ]
http://bip.ms.gov.pl/ue/ue2in4.php tu znajdziesz ta konwencje

niki 
Dyskutant

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2010-06-29, 19:00   

pewnie ,ze moga
a malo to ludziom zabrali w np.Angli.?.
wszedzie moga w EU

tak za jazde po pijanemu sasiadowi zabrali ..1200 kary i zakaz 9 miesiecy..
odesłane zaplombowane

pawel55 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-29, 22:19   

Moga karac tak samo wNiemczech jak i w Polsce, mandat nalozony obcokrajowcowi musi byc placony od reki. Prawo jazdy moga zabrac za popelnione przestepstwo, bo tak to zwa wszystkie kraje z kturymi dane panstwo ma podpisana umowe.

escada1987 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-07-02, 09:42   

widze ze jednak nie podajesz tego przepisu,czyli maja prawo zakazac jazdy po niemczech

bell 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-16, 20:16   

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi!!!Prawko mu zabrali .:)
Teraz z innej beczki-chodzi o mnie:) 16 kwietnia stalam sie posiadaczka pierwszego w zyciu zdjecia z radaru.Oczywiscie slicznie sie do niego usmiechnelam :grin: :grin: :grin: Sprawa polegam na tym,ze do dzis nic nie dostalam,zadnego pisma....kompletnie nic.Ile czasu ma Policja na wyslanie mandatu do domu???Slyszalam o dwoch wersjach:trzy lub szesc miesiecy,potem sie przedawnia.

czarnolaska 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-07-19, 21:42   

moze jechalas zbyt wolno, czyli za malo przekroczylas predkosc, zeby im sie chcialo bawic w wystawianie mandatu :wink:
czyli powiedzmy ograniczenie bylo na 50, ty jechalas 60 (na liczniku), to w rzeczywistosci jechalas moze z 55, minus 2-3 km/h tolerancji, to za 2 km/h przekroczone nikt sie nie bedzie bawil :lol:

moze sobie na dziendobry odpuscili wystawienie tobie mandatu :smile:

waldi6 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-07-26, 16:07   

:) Widzę, że miłość do szybkiej jazdy jest u Was rodzinna?:p

Wiesz co, raczej nie przejmowałbym się na Twoim miejscu tym zdjęciem. Skoro nic nie przysłali, to możliwe, że nie zrobiło zdjęcia. Ja jakiś czas temu byłem w Polsce i też byłem przekonany, że zrobiło mi zdjęcie (był błysk lampy błyskowej), mimo, że jechałem zgodnie z przepisami. Możliwe, że komuś innemu zrobili (przed Tobą lub za Tobą), może Ci się wydawało, a może po prostu, tak jak pisze czarnolaska, może im się nie chce wystawiać mandatu za tak niskie wykorczenie:) Chociaż to ostatnie moim zdaniem najmniej prawdopodobne, ponieważ radary mają ustawioną jakąś swoją tolerancję i robią zdjęcia kierowcom, którzy już przekroczą prędkość o większą prędkość, a nie 2, 3 km. Ale mogę się mylić:)

bell 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-27, 19:27   

waldi6 napisał/a:
:) Widzę, że miłość do szybkiej jazdy jest u Was rodzinna?:p

Eeee tam,zwykly zbieg okolicznosci... :lol: Wlasciwie to nasze pierwsze w zyciu mandaty,z tym, ze bracicho to od razu z grubej rury zaczal :mrgreen: :mrgreen: :lol: Ja jeszcze nic nie mam i juz chyba nie dostane.Waldi cyknelo,cyknelo,jestem pewna na 100% bo wlasnie w tym momencie patrzylam prosto na niego w nadzieii,ze nic nie bedzie.To byl moment,nie zdarzylam przyhamowac-jechalam jakies 64 km przy ograniczeniu 50km.Nikogo nie bylo przede mna,za mna tez nie....Bylismy tylko MY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

waldi6 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-08-02, 12:38   

I jak tam Bell, już przyszło zdjęcie?:) Czy wciąż nic? Bo widzę, że moje teorie o innych samochodach jak i braku cyknięca okazały się mylne:)

bell 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-08-03, 08:10   

Nie,jeszcze nic nie ma i chyba juz nie bedzie...Dziwne to....no ale z korzyscia dla mnie :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu