Najlepszy bank w Polsce . Jaki bank polecacie.
| Autor |
Wiadomość |
Anetta
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 1317 Skąd: Berlin i okolice
|
Wysłany: 2004-12-11, 18:25 Najlepszy bank w Polsce . Jaki bank polecacie.
|

|
|
Jaki Bank w Polsce jest najbardziej niezawodnym Bankiem z najlepsza renoma ,
na zalozenie normalnego konta giro?
No i podstawowe pytanie :
czy moge zalozyc Konto bankowe w Polsce prywatnie jesli nie mam w PL zameldowania? |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2004-12-11, 23:55
|

|
|
Jesli chodzi o banki internetowe to jestem w temacie;)
Konta:
mam: mBank (bez placówek), Multibank (z placówkami), VWBank Direct (bez placówek),
mialem inteligo (bez placówek),
Do wszystkich potrzebne jest zameldowanie w PL (niestety)
mBank - polecam szczególnie - wygralo z inteligo - ma wyzszy procent (5,3 w mBanku) i brak oplat za prowadzenie i kartę (w inteligo 4,99 zł za prowadzenie jesli saldo spadnie 100 zł, i platna karta 1 zł miesiecznie)
Niby grosze - ale sam fakt sie liczy:)
Odkad zalozylem konto w mBanku - ponad 3 lata temu - nie stalem w zadnej kolejce w zadnym banku:) to sie liczy.
Jesli chodzi o zameldowanie w PL potrzebne do zalozenia konta... Jest pewnei kruczek aby to ominąc - do zalozenia konta potrzebne jest xero dowodu osobistego. Wiec jesli macie DO z adresem w PL - problemu nie ma;) Kwestia poinstruowania rodziny aby wyslala przesylkę aktwującą (tą ktorą wysle do was mBank) do was do Niemiec;)
Pytania prosze na priv;)
A zna moze ktos niemiecki odpowiednik mBanku?:))?
Obecnie mam konto studenckie w deutsche-banku (bez oplat za prowadzenie i serwis internetowy)
Przelewy do PL za free;) Coś pięknego:)
pozdrawiam |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Wedrowycz
Nowy

|
Wysłany: 2004-12-12, 01:08
|

|
|
MBank wysyla mi korespondencje do Niemiec (bez dodatkowych oplat), wiec chyba nie bedzie mial nic przeciwko temu, ze nie masz polskiego zameldowania. Ta instytucja jest wyjatkowo elastyczna, staraja sie nie stwarzac klientowi problemow.
Uko, jezeli chodzi o niemiecki odpowiednik mBanku to obejrz sobie wersje demo konta w 1822 Direkt. Nie sa co prawda tacy mili, zeby wszystko za friko dawac, ale interfejs jest dosyc przyjemny w obsludze. No i masz wyplaty z bankomatow wszystkich Sparkasse!
Ale to i tak nie mBank... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-12-12, 10:18
|

|
|
| uko napisał/a: |
A zna moze ktos niemiecki odpowiednik mBanku?:))? |
NetBank
www.netbank.de
nie pobieraja zadnych oplat, za prowadzenie czy przekazy online, dodatkowo konto jest oprocentowane ,chyba 2 %.
Z polskich bankow zobacz:
Banki w Polsce
na dzien dzisiejszy z polskich polecam mbank |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-12, 12:07
|

|
|
Chlopcy dziekuje serdecznie za wasze porady
Wlasnie odwiedzilam strony MultiBanku ...
i poczatowalam tam troche z operatorem udzielajacych wszelkich informacji...
i jak narazie zdecydowalam sie na MB
Niedlugo bede w Polsce i zalatwie wszystkie formalnosci...
Wedrowycz z tym wysylaniem korespondencji do Niemiec to naprawde duzy PLUS
czy masz tam tez takie normalne konto giro? Jakie sa oplaty miesieczne za prowadzenie konta?
Zapomnialam spytac Operatora MB |
 |
|
|
|
 |
Wedrowycz
Nowy

|
Wysłany: 2004-12-12, 14:42
|

|
|
| Anetta napisał/a: | Wedrowycz z tym wysylaniem korespondencji do Niemiec to naprawde duzy PLUS |
Najwieksza zabawa jest z literowaniem adresu pani w infolinii. Szczegolnie jak w adresie sa umlauty.
| Anetta napisał/a: | czy masz tam tez takie normalne konto giro? Jakie sa oplaty miesieczne za prowadzenie konta?
Zapomnialam spytac Operatora MB |
Dla uszczegolowienia: jest mBank (mB) i MultiBank (MB). Ja mam mB. Oba naleza do BRE ale sa niezaleznie prowadzone. mB nie ma placowek (za wyjatkiem jednej w Lodzi) i jest tanszy. MB ma placowki i sciaga nieco wiecej.
Jesli chodzi o mB, to zazwyczaj oferuja otwarcie dwoch kont Ekonta (giro) i EMaxa (Spar) - oba bez oplaty za otwarcie i prowadzenie. Jest niestety oplata 0,5 za przelew (no ale groszy, a nie centow ).
Konto w MB kosztuje za to 1-3 za mies.
Doczytasz sobie ponizej:
mBank - oplaty
MultiBank - oplaty
Pzdr. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-12, 16:20
|

|
|
Tak Jestem przekonana do MultiBanku
No i te oplaty w porownaniu do oplat jakie mam w niemieckim banku sa naprawde malenkie |
 |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2004-12-12, 16:40
|

|
|
Anetto
Dobry wybór;)
W multibanku za zlotowke miesiecznie mozna miec dodatkowo konto walutowe (jedyny bank w Polsce z tak dobrym serwisem internetowym posiadający tą usługę) W ciagu dwoch dni pieniazki z Niemiec ida do Polski bez zadnej opłaty.
Konto walutowe jest widoczne w serwisie tranzakcyjnym razem z kontem glownym złotowkowym
Roznice miedzy Multibankiem a mBankiem
Przelewy poza bank:
Multibank 0 zł
mBank 0,5 zł
Przelewy w obrebie banku:
Multibank 0 zł
mBank 0 zł
Prowadzenie konta:
Multibank 3 zł
mBank 0 zł
Karta visa electoron
Multibank 1 zł (miesiecznie)
mBank 0 zł
W mBanku mozna miec kilka tzw subkont
1 eKonto 2 %(tzw operacyjne - do wykonywania przelewów - mozliwosc max 50 zdefiniowanych przelewów)
3 eMaxy tzw konto skarbonka 4,8 % - mozliwosc wplaty i wyplaty w kazdej chwili bez prowizji
3 eMaxy Plus 5,3 % - mozliwość wplat w kazdej chwili, 1 wyplata w miesiacu za darmo, nastepna juz płatna
1 izzyKonto - konto dla mlodziezy - od 13 roku życia, izzyKonto posiada wszystkie wlasciwosci jak eKonto - jednak platną kartę do bankomatu - do zalozenia potrzebny jest podpis opiekuna ustawowego lub rodzica.
Jednyny powazny plus mBanku to forum na stronach banku. Klienci wypowiadaja sie bez cenzury co myslą na temat oferty ... Warto zajrzec
http://www.mbank.com.pl/cafe/forum/
mBank i Multibank to jedyne banki internetowe w Polsce ktore mają mozliwosc rozmowy konsultantem za pomocą internetu. Pracownik jest dostępny online 24/h - potrzebny tylko palet javy
ps. podoba mi sie ten watek
[/u][/b] |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-12-12, 18:38
|

|
|
| uko napisał/a: |
mBank i Multibank to jedyne banki internetowe w Polsce ktore mają mozliwosc rozmowy konsultantem za pomocą internetu. Pracownik jest dostępny online 24/h - potrzebny tylko palet javy
[/u][/b] |
tak wlasnie sobie dzisiaj z jednym po-chatowalam |
 |
|
|
|
 |
|
|