forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

niepelnosprawni

Autor Wiadomość
aleksandra.m. 
Nowy

Wysłany: 2006-08-01, 22:27   niepelnosprawni

Od maja mieszkam w Berlinie moj maz posiada obywatelstwo niemieckie mamy chora corke(ma 6 lat -nie chodzi).Oboje nie pracujemy chcemy uczyc sie jezyka.Pieniadze na zycie otrzymujemy z job center.O jakie dodatkowe pieniadze moge sie starac dla mojej corki(wiem o kindergeld) z powodu jej niepelnosprawnosci. Czy jest w Niemczech cos takiego jak w Polsce-renta socjalna.Gdzie to zalatwic i jak to wyglada od strony finansowej.Czy przysluguja nam jakies dodatkowe pieniadze?

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2006-08-02, 08:15   

Przysługują.Np.Pflegezuschuss czyli dodatek na dziecko z powodu jego upośledzenia.Ale wszystkie dotacje trzeba"wychodzić" i o wszystko samemu się starać.Idź do swojej Krankenkasse ,tam gdzie jesteście ubezpieczeni ,tam powinni powiedzieć co i jak należy załatwić.Z Job Center otrzymujesz prawdopodobnie HartzIV ,oni też mają fundusze extra dla osób niepełnosprawnych,ale też trzeba samemu pytać i dowiadywać się bo urzędnik nie powie z własnej inicjatywy.

W Berlinie napewno jest masa organizacji .zrzeszeń itp.które pomagają rodzicom dzieci niepełnosprawnych ,odszukaj je i udaj się tam ,otrzymasz bezpłatne porady i pomoc.

Gosia 
Staly bywalec forum

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2006-08-02, 09:43   

Alisa ma racje, najlepiej pytac w kasie chorych, sa tez specjalne organizacje pomagajace zalatwiac wszystkie papierkowe sprawy, sprobuje poszukac adresow. Skadinad wiem tez, ze renta na dziecko niepelnosprawne jest calkiem przyzwoita, mozna tez zalatwic rehabilitacje, szkole integracyjna lub specjalna, etc. Faktem jest, ze nic nie dadza automatycznie, o wszystko trzeba zabiegac, wiedziec gdzie, etc. Ale to powinni wiedziec w ktorejs z organizacji zajmujacych sie niepelnosprawnymi.

aleksandra.m. 
Nowy

Wysłany: 2006-08-02, 20:49   

Dziekuje za pomoc.Moze ktos orietuje sie w jakiej kwocie przyznawane sa te zasilki dla dzieci niepelnosprawnych?

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2006-08-02, 20:55   

to raczej indywidualna sprawa w zależności od stopnia kalectwa.

janta 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-08-07, 11:07   

Ja też mam córke niepełnosprawną ....ale jeszcze nie wiem co i jak sie załatwia mam tylko jedna uwage bardo mnie razi słowo kaleka.....nie ma kalek są ludzie niepełnosprawni albo można napisać sprawni inaczej..........magłam to pominąć ale niestety bardzo mnie to razi

Odpowiedz do tematu