|
Nietypowa(?) sytuacja studenta
| Autor |
Wiadomość |
johnny2005
Nowy

|
Wysłany: 2005-01-12, 16:44 Nietypowa(?) sytuacja studenta
|

|
|
Hej wszystkim,
studiuję w Goerlitz, w zasadzie już kończę studia bo jestem na 7 semestrze i praktycznie została mi jedynie praca dyplomowa do napisania. Mam szansę dostać się do jednej firmy w Berlinie, gdzie mógłbym tę pracę napisać a następnie zacząć pracować na stałe. Czyli teoretycznie wszystko jasne. Ale: mam wątpliwość, gdyż nie jestem pewien, czy z powodu mojego statusu mogę mieć jakieś kłopoty z biurokracją. Studiuję i mam niemiecką wizę studencką, ale nie mam zameldowania w Niemczech, gdyż mieszkam w Polsce w przygranicznym powiecie zgorzeleckim a ponieważ Goerlitz jest miastem przygranicznym to zupełnie nie opłaca mi się tam mieszkać, więc po prostu mieszkam sobie po polskiej stronie i codziennie dojeżdżam na uczelnię. Auslaenderbehoerde w Goerlitz wydaje wizy bez problemu studentom polskim, którzy mają status taki jak ja.
Teraz mam jednak wątpliwość, czy w momencie kiedys powiedzmy dostałbym te pracę w Berlinie i chciałbym się tam zameldować, to czy mogę mieć jakieś kłopoty ze strony niemieckich urzędników, że nie mam meldunku na terenie Niemiec? Słyszałem wprawdzie że od 1 maja 2004 Polacy mogą się w Niemczech meldować bez problemu, ale chodzi mi też o aspekty takie jak pozwolenie na pracę po obronie pracy dyplomowej a także otrzymanie Lohnsteuerkarte już teraz, gdyż w czasie pisania dyplomu firma oczywiście juz by mi płaciła. Bardzo proszę o radę doświadczonych w bojach z niemiecką administracją |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2005-01-12, 18:11 Re: Nietypowa(?) sytuacja studenta
|

|
|
| johnny2005 napisał/a: | Hej wszystkim,
studiuję w Goerlitz, w zasadzie już kończę studia bo jestem na 7 semestrze i praktycznie została mi jedynie praca dyplomowa do napisania. Mam szansę dostać się do jednej firmy w Berlinie, gdzie mógłbym tę pracę napisać a następnie zacząć pracować na stałe. Czyli teoretycznie wszystko jasne. Ale: mam wątpliwość, gdyż nie jestem pewien, czy z powodu mojego statusu mogę mieć jakieś kłopoty z biurokracją. Studiuję i mam niemiecką wizę studencką, ale nie mam zameldowania w Niemczech, gdyż mieszkam w Polsce w przygranicznym powiecie zgorzeleckim a ponieważ Goerlitz jest miastem przygranicznym to zupełnie nie opłaca mi się tam mieszkać, więc po prostu mieszkam sobie po polskiej stronie i codziennie dojeżdżam na uczelnię. Auslaenderbehoerde w Goerlitz wydaje wizy bez problemu studentom polskim, którzy mają status taki jak ja.
Teraz mam jednak wątpliwość, czy w momencie kiedys powiedzmy dostałbym te pracę w Berlinie i chciałbym się tam zameldować, to czy mogę mieć jakieś kłopoty ze strony niemieckich urzędników, że nie mam meldunku na terenie Niemiec? Słyszałem wprawdzie że od 1 maja 2004 Polacy mogą się w Niemczech meldować bez problemu, ale chodzi mi też o aspekty takie jak pozwolenie na pracę po obronie pracy dyplomowej a także otrzymanie Lohnsteuerkarte już teraz, gdyż w czasie pisania dyplomu firma oczywiście juz by mi płaciła. Bardzo proszę o radę doświadczonych w bojach z niemiecką administracją |
według wszystkich znaków na niebie i ziemi nie powinieneś mieć żadnych problemów.W tej chwili masz wizę studencką,miejsce pracy masz już też"zaklepane",jak piszesz ,więc potrzebujesz się tylko zameldować na terenie Niemiec.Jeśli pracujesz legalnie już w tej chwili i zarabiasz to powinieneś automatycznie otrzymać Lohnsteuerkarte.Dostaje się ją własnie przy meldunku ,ew.trzeba się samemu o nią upomnieć.Teoretycznie nie powinno być żadnych problemów.Z tego co się orientuje ,osoby mieszkające tuż przy terenach granicznych mogą mieć ułatwienia typu "mieszka w Polsce ,pracuje w Niemczech" Z tym że w jednym z tych krajów musi płacić się podatki .Ale dokładnych informacji na ten temat nie mam.Znam osobiście Niemców mieszkających własnie przy granicy ,mieszkają w Niemczech ,pracują w Polsce,wszystko legalnie i bezproblemowo. |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2005-01-13, 18:31 Re: Nietypowa(?) sytuacja studenta
|

|
|
| johnny2005 napisał/a: | | Teraz mam jednak wątpliwość, czy w momencie kiedys powiedzmy dostałbym te pracę w Berlinie i chciałbym się tam zameldować, to czy mogę mieć jakieś kłopoty ze strony niemieckich urzędników, że nie mam meldunku na terenie Niemiec? |
W momencie jak sie przeniesiesz do Berlinia to przeciez juz nie bedziesz dojezdzac. A wiec bedziesz mial mieszkanie, no i co za tym idzie zameldowanie, prawda? Tak wiec problem meldunku odpadnie automatycznie. Oczywiscie mozesz probowac odwricic kolejnosc (probowac zalatwic pozwolenie na prace przed zameldowaniem sie), ale jestem prawie pewien, ze beda z tego same klopoty, bo zameldowanie to raczej jedna z podstawowych rzeczy. Ale mozesz probowac...
| johnny2005 napisał/a: | | Słyszałem wprawdzie że od 1 maja 2004 Polacy mogą się w Niemczech meldować bez problemu |
Zgadza sie. Sprawdzone na przykladzie mojej zonki, zanim jeszcze byla moja zonka. Po prostu poszla do Meldestelle i sie zalmeldowala. Nie bylo zadnych pytan.
| johnny2005 napisał/a: | | ale chodzi mi też o aspekty takie jak pozwolenie na pracę po obronie pracy dyplomowej a także otrzymanie Lohnsteuerkarte już teraz, gdyż w czasie pisania dyplomu firma oczywiście juz by mi płaciła. |
Z tego juz nie wynika tak jasno czy sie przenosisz do Berlina czy nie... Zeby dostan Lohnsteuerkarte, musisz sie wybrac do swojego lokalnego urzedu, a w Twoim przypadku takiego po prostu nie ma. A nie bylo by prosciej zameldowac sie u kogos znajomego na terenie Niemiec, tylko dla adresu? Zaoszczedzilo by to na pewno sporo klopotow...
baranek |
|
|
|
 |
johnny2005
Nowy

|
Wysłany: 2005-01-13, 19:22 Re: Nietypowa(?) sytuacja studenta
|

|
|
| baranek napisał/a: |
| johnny2005 napisał/a: | | ale chodzi mi też o aspekty takie jak pozwolenie na pracę po obronie pracy dyplomowej a także otrzymanie Lohnsteuerkarte już teraz, gdyż w czasie pisania dyplomu firma oczywiście juz by mi płaciła. |
Z tego juz nie wynika tak jasno czy sie przenosisz do Berlina czy nie... Zeby dostan Lohnsteuerkarte, musisz sie wybrac do swojego lokalnego urzedu, a w Twoim przypadku takiego po prostu nie ma. A nie bylo by prosciej zameldowac sie u kogos znajomego na terenie Niemiec, tylko dla adresu? Zaoszczedzilo by to na pewno sporo klopotow...
baranek |
Z pewnością byłoby prościej, ale wbrew pozorom nie jest tak prosto znaleźć kogoś, kto Cię ot tak zamelduje niestety Chodzi mi o taką sytuację, że np. wynajmuję w Berlinie mieszkanie i idę się zameldować, prawda? No i po tym jak już jestem zameldowany to przecież mając wizę studencką chyba mam prawo wziąć z tegoż urzędu gdzie jestem zameldowany Lohnsteuerkarte czy nie? Wprawdzie teoretycznie na ten rok LSK wydaje mi urząd gdzie byłem zameldowany 20 września roku poprzedniego (czy jakoś tak to było), no ale przecież nie byłem zameldowany w ogóle, więc powinni mi dać w tym urzędzie w którym się właśnie zameldowałem, czyż nie? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- anime • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|