| Autor |
Wiadomość |
kasiat
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 54 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2006-07-03, 12:38 pies
|

|
|
czy moze ktos sie orientuje jak wygladaj opłaty za psa i od czego one zależa.
Chce kupic psa w Polsce,co musze miec i zrobic .
Dzieki wielki |
_________________ pozdrawiam ) |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-07-04, 09:45
|

|
|
| Slyszalem nie tak dawno, ze podatek za psa w Berlinie wynosi mniej wiecej 100 EUR / rok, zalezny jest od miasta, w kazdym miescie jest inny. Zanim kupisz dowiedz sie tu na miejscu jakie papiery - badania beda potrzebne bo na granicy to sprawdzaja. Najlepiej spytaj jakiegos milego sasiada/sasiadke co posiada psa, napewno bedzie bardziej zorientowany. |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-07-04, 11:29
|

|
|
od weterynarza z Polski wiem ze pieski maja swoje paszporty- ksiazeczka szczepien ze zdjeciem zwierzaka.poza tym pieskowi dadza taki chips identyfikujacy go (jak to zrobia to nie mam pojecia bo ja jeszcze swojemu piesiowi nie robilam).koszt paszportu to okolo 120 zl.
tyle co wiem na ten temat. jakie sa koszty w Berlinie to juz nie wiem. |
|
|
|
 |
Gosia
Staly bywalec forum

Pomogła: 8 razy Posty: 276 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-07-04, 11:47
|

|
|
Pies musi takze zostac zaszczepiony w Polsce na wscieklizne, a szczepienie musi zostac wykonane przynajmniej 30 dni przed wjazdem do Niemiec. Takze trzeba zawczasu zaplanowac kupno pieska.
Czip jest wstrzykiwany pod skore, praktycznie bezbolesnie, jest bardzo malutki. Jest tez waznym zabezpieczeniem w razie gdyby psiak sie zgubil, trzeba tylko pamietac o aktualizacji adresu i telefonu w bazie danych. |
|
|
|
 |
Agnieszka ***
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-08-22, 13:09
|

|
|
Ja od roku, średnio co dwa miesiące jeżdzę z moją sunią do Polski i musze powiedzieć, że ani razu nie poproszono mnie na granicy o paszport psiaka. Mało tego, raz sama zapytałam czy pan celnik nie chciałby zobaczyć paszportu psa na co on, że nie bo i tak nie może zidentyfikować zwierzaka <chodzi o chip pod skórą> poniewaz nie posiadają JESZCZE odpowiedniego sprzętu do takiej identyfikacji. Aczkolwiek lepiej miec ten paszport bo nigdy nic nie wiadomo. Jesli chodzi o cenę paszportu zależy ona od weterynarza, do którego pójdziesz w Polsce ale przewaznie kosztuje 120 zł, tak jak napisała monko.
Pozdrawiam - Agnieszka. |
_________________ Uśmiech kosztuje mniej od elektryczności i daje więcej światła. |
|
|
|
 |
fast30
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-08-22, 18:39
|

|
|
Haj wam...
a wiec...
1: Podatek za psan ( Hundesteur ) kosztuje 120 Euro rocznie a kazdy nastempny pies.. 180 Euro rocznie ...
2: szczepienia psa.... kosztuje kolo 80 Euro ( tyle place ja ) sam kliniki i weteryniaze ze chcam tagze 120 Euro ..wiec czeba uwazyci gdzie sie chodzi...
3:Europeiska Paszport szczepienia dla psa dostejesz przy szczepienu ... jak niemasz to kosztuje on kolo plus 5 -10 Euro . za tam ksiarzeczke ( wczesiniej byl ksiazka czczepieni za darmo )
4: szczepienia w polsce sam tagze wazen
5: aby przekroczyci legalnie granice musi byci pies przynajmiej 30 dnie po pierwszym szcepienu ...lub jego szczepienie musi byci przynajmiej 30 dni jeszcze wazne byc...
6: nie zapomnij ze w berlinie jak z psem wychodzic powino sie miec przy sobie medal z mumer podatkowy ( Hundemarke) i woreczki na psa extrementy ( guwna, Kacke ) .
Bu jak cie Ordnugsamt bez woreczkuw zlapie to mozwesz miec pecha i kare zaplacic.....
a jak Ciebie bez Hundemarke zlapie to 100% kary...
Pozdrowienia z Reinickendorf
Fast30 ( |
_________________ Damn TV! It ruined my imagination and my ability to umm´ well uh.... you know.
Don't bother me!
She sat on the motorcycle clinging on for dear life. |
|
|
|
 |
|
|