|
| Autor |
Wiadomość |
madeleine
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-09, 23:10 początek i 100 pytan:)
|

|
|
Mam obywatelstwo niemieckie od kilku lat. Mam niemiecki dowód, który dotąd leżał w polskiej szufladzie. Zycie jest pełne niespodzianek i..wlaśnie zakończyłam pewien etap życia w Pl i...chciałabym przeprowadzic sie do Berlina.Z meldunkiem nie będzie problemu ( i na poczatku także z mieszkaniem), ale chciałabym znaleźć pracę, bo nie chcę życ (wegetować?)na koszt państwa.
Gdzie na początku powinnam się zwrócić? Do Jobcenter, czy do Arbeitsamtu?
Jaka jest róznica pomiedzy tymi urzedami?
Posiadam wyzsze wykształcenie, znam 3 języki,jestem osoba młoda,;) i dyspozycyjną. W Polsce pracowałam w marketingu i PR. Gdzie i w jaki sposób najlepiej szukac pracy w Berlinie?
Do jakich instytucji mogę się zwrócić o informaje nt. Weiterbildung-różnego rodzaju kursów etc.?
A i jeszcze jedno- mój niemiecki jest troche zapomniany-chciałabym się podszkolić-czy urząd pracy gwarantuje takie kursy?
Zgóry dziekuje z podpowiedzi i wskazowki.
pozdrawiam
m. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-09, 23:26
|

|
|
Przede wszystkim musisz sie zameldowac, bo inaczej urzedy cie beda odsylac ze wzgledu na brak wlasciwosci miejscowej.
Potem idziej do dzielnicowej Bundesagentur für Arbeit (kiedysz Arbeitsamt) i rejestrujesz sie tam jako osoba szukajaca pracy, mowiac ze jestes Akademikerin. Oni przyjmuja wnioski na zasilki i powinni cie skierowac do specjalnego dzialu zajmujacego sie posrednictwem pracy dla osob po studiach
"Arbeitsvermittlung akademischer Bereich"
Tam powinnas wyjasnic swoja sytuacje i oczekiwania. Ale wazne jest, zebys byla aktywna, tzn. zebys z gory sie zastanawila co by cie interesowalo a co na pewno nie, jak pojdziesz na zasadzie "sama nie wiem, czego chce", to oni tez pojda po linii najmniejszego oporu i wysla cie na cos, na co wysylaja tabuny innych i po kursie bedziesz miala ten sam problem, co przed! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|