forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pomozcie

Autor Wiadomość
madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-21, 15:34   pomozcie

Moja znajoma jest tutaj 4 lata. Jej jeszcze maz mieszka tutaj ok. 15 lat i ma pobyt staly. Po slubie ona automatycznie tez dostala. Obecnie sa w separacji. Wiec znajoma zlozyla papiery do Job Center o Hartz IV i mieszkanie. Nigdy tutaj nie pracowala. Ale jak byla na terminie w JB to opisala cala sytuacje z mezem, i ze chce sie rozwiesc. Taj jak napisalam zlozyla tez dokumenty u adwokota o separacje. Pani w JB powiedziala, ze ma szukac mieszkania, powedziala ile znajoma dostanie itd. A dzis dostala odpowiedz odmowna, ze nic sie nie nalezy!!Nie wie co robic bo juz dluzej nie moze mieszkac z mezem. Czy byl ktos moze z Was w podobnej sytuacji?Jak to rozwiazac i czy naprawde nic sie jej nie nalezy?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Berso
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-21, 17:27   

Pewnie przyznaja ale po rozwodzie ,a teraz jak chce szybko uciec od niego to niech idzie do takich domow dla matek z dziecmi.

krystian73 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-06-21, 22:20   Re: pomozcie

madzia25 napisał/a:
Moja znajoma jest tutaj 4 lata. Jej jeszcze maz mieszka tutaj ok. 15 lat i ma pobyt staly. Po slubie ona automatycznie tez dostala. Obecnie sa w separacji. Wiec znajoma zlozyla papiery do Job Center o Hartz IV i mieszkanie. Nigdy tutaj nie pracowala. Ale jak byla na terminie w JB to opisala cala sytuacje z mezem, i ze chce sie rozwiesc. Taj jak napisalam zlozyla tez dokumenty u adwokota o separacje. Pani w JB powiedziala, ze ma szukac mieszkania, powedziala ile znajoma dostanie itd. A dzis dostala odpowiedz odmowna, ze nic sie nie nalezy!!Nie wie co robic bo juz dluzej nie moze mieszkac z mezem. Czy byl ktos moze z Was w podobnej sytuacji?Jak to rozwiazac i czy naprawde nic sie jej nie nalezy?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Pytanie czy maja wspólne dzieci?bo w mojej sytuacji było tak samo.Moja EX dostała wszystkie przywileje w Berlinie na papiery dzieci urodzonych tu w niemczech.

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-06-22, 08:55   

Dzieci nie muszą być urodzone w Niemczech,muszą mieć niemiecki paszport...i oczywiście tutaj chodzić do szkoły/mieć zameldowane.

madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-23, 13:46   

No wlasnie zadnych dzieci nie maja. Nie wiemy co dalej z tym zrobic. Jutro idzie znajoma do JB jeszcze raz.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2010-06-23, 15:32   

a ja znam 2 polki ..co wyszly za maz tylko dla papierow..nie maja dzieci z tym owym Niemcem..tylko polskie z poprzednich malzenstw..a mimo to maja placone wszystko..z hartz4..po odejsciu od meza..po 3 miesiacach jedna...

ale musze przyznac ze kiedys bylo latwiej..a to juz dosc dlugo..teraz Niemcy juz niechca ludzi na hartz4 utrzymywac,,a raczej ukrocic..

madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-23, 16:56   

no wlasnie jej maz ma tylko polskie dokumenty

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-23, 18:05   

niki napisał/a:
teraz Niemcy juz niechca ludzi na hartz4 utrzymywac,,a raczej ukrocic..

Dziwne? :???:

niki 
Dyskutant

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2010-06-23, 22:03   

Dziwne? :???: [/quote]

dla mnie nie
sparpaket

http://www.youtube.com/watch?v=g1TeWg0FKr8

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-06-23, 22:33   

Herr Gabriel, Frau Roth und Herr Gysi... die üblichen Verdächtigen... :twisted:

Na szczescie ci panstwo nie rzadza tym krajem. Inaczej - szybko "Gute Nacht, Freunde"... :)

Pusty smiech mnie bierze w temacie "soziale Verantwortung". Dziele sie juz pól na pól - czyzbym zbyt wiele zachowywal dla siebie? :twisted: :twisted: :twisted:

szumwiatru 
Nowy

Wysłany: 2010-09-27, 12:55   

falcor76 napisał/a:
Dzieci nie muszą być urodzone w Niemczech,muszą mieć niemiecki paszport...i oczywiście tutaj chodzić do szkoły/mieć zameldowane.

czy to znaczy ze polka majaca dziecko z paszportem niemieckim moze zamieszkac w niemczech zameldowac siebie i dzecko i poslac je do szkoly i dostaje pozwolenie na pobyt i prace a niby jakie sa podstawy prawne

Carosz 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-09-28, 10:57   

Pausenclown napisał/a:
Herr Gabriel, Frau Roth und Herr Gysi... die üblichen Verdächtigen... :twisted:

Na szczescie ci panstwo nie rzadza tym krajem. Inaczej - szybko "Gute Nacht, Freunde"... :)

Pusty smiech mnie bierze w temacie "soziale Verantwortung". Dziele sie juz pól na pól - czyzbym zbyt wiele zachowywal dla siebie? :twisted: :twisted: :twisted:

wyjatkowo przyznaje Ci racje:-) choc w tym forum niebezpiecznie jest miec takie zdanie...
- ale piszac "na szczescie" - kogo masz na mysli?

Carosz

berlinianka-32 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-09-28, 18:31   

Pytalam sie madrzejszego ode mnie w tej kwestii i co? Otoz on czytajac ten post stwierdzil, ze to wyglada mu na oszustwo ze strony kobiety. Pyta sie, czy ona ma pobyt staly, jesli nie, to faktycznie nic jej sie nie nalezy, a w sytuacji, kiedy jest w separacji, stalego pobytu juz na podstawie malzenstwa nie dostanie. Ona pewnie dostala prawo pobytu na 3 lata. Piszesz, ze kobieta jest tu w Niemczech 4 lata, ale jak dlugo sa malzenstwem? Czy juz byla w Ausländerbehörde po przedluzenie prawa do mieszkania legalnie w Niemczech? Jesli jest tak, jak twierdzi moj znajomy, to lepiej nech sie kobieta nie wychyla i niech nie denerwuje urzednikow niemieckich. A w wersji drugiej, jesli ma prawo pobytu unbefristet, to niech szybko notarialnie skladaja papiery, ze sa w separacji. Sam sad nie wystarczy.

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-09-28, 20:58   

Carosz napisał/a:
choc w tym forum niebezpiecznie jest miec takie zdanie...

Tak juz jest... sa osoby, które maja wlasne zdanie zawsze i inne, ktore maja takowe gdy "jest bezpiecznie"...

Carosz napisał/a:
- ale piszac "na szczescie" - kogo masz na mysli?

Mam na mysli, ze w/w politycy nie rzadza w Niemczech.

danutann
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-09-29, 10:20   

szumwiatru napisał/a:
falcor76 napisał/a:

czy to znaczy ze polka majaca dziecko z paszportem niemieckim moze zamieszkac w niemczech zameldowac siebie i dzecko i poslac je do szkoly i dostaje pozwolenie na pobyt i prace a niby jakie sa podstawy prawne

Wlasnie na podstawie tego dziecka, ktore ma niemiecki paszport, nawet jesli jest w wieku wczesnym, ze to tak okresle matka ma pozwolenie na pobyt i prace - jesli dziecko ma niemiecki paszport jest Niemcem tak? wiec to wlasnie jest ta podstawa - nawet jesli dziecko ma podwojne obywatelstwo, to nadal jest w polowie niemcem..
Z tego co wiem na dziecko jednak H4 sie w takim przypadku nie dostaje. Jedyne na co mozna liczyc to kindergeld i moze elterngeld (jesli dziecko sie tu urodzi wg tych przepisow ktore my tu przerabialismy).

madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-10-01, 19:14   

,,Pytalam sie madrzejszego ode mnie w tej kwestii i co? Otoz on czytajac ten post stwierdzil, ze to wyglada mu na oszustwo ze strony kobiety. Pyta sie, czy ona ma pobyt staly, jesli nie, to faktycznie nic jej sie nie nalezy, a w sytuacji, kiedy jest w separacji, stalego pobytu juz na podstawie malzenstwa nie dostanie. Ona pewnie dostala prawo pobytu na 3 lata. Piszesz, ze kobieta jest tu w Niemczech 4 lata, ale jak dlugo sa malzenstwem? Czy juz byla w Ausländerbehörde po przedluzenie prawa do mieszkania legalnie w Niemczech? Jesli jest tak, jak twierdzi moj znajomy, to lepiej nech sie kobieta nie wychyla i niech nie denerwuje urzednikow niemieckich. A w wersji drugiej, jesli ma prawo pobytu unbefristet, to niech szybko notarialnie skladaja papiery, ze sa w separacji. Sam sad nie wystarczy,,

Zapewnia, iz moja znajoma nie jest ZADNA OSZUSTKA!! Tak jej sie zycie potoczylo!! Ma pobyt staly. I jest tu jak najbardziej legalnie. ,,Sam sad,, przyznal jej wszystkie prawa.

berlinianka-32 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-10-02, 10:03   

madzia25 napisał/a:
,,Pytalam sie madrzejszego ode mnie w tej kwestii i co? Otoz on czytajac ten post stwierdzil, ze to wyglada mu na oszustwo ze strony kobiety. Pyta sie, czy ona ma pobyt staly, jesli nie, to faktycznie nic jej sie nie nalezy, a w sytuacji, kiedy jest w separacji, stalego pobytu juz na podstawie malzenstwa nie dostanie. Ona pewnie dostala prawo pobytu na 3 lata. Piszesz, ze kobieta jest tu w Niemczech 4 lata, ale jak dlugo sa malzenstwem? Czy juz byla w Ausländerbehörde po przedluzenie prawa do mieszkania legalnie w Niemczech? Jesli jest tak, jak twierdzi moj znajomy, to lepiej nech sie kobieta nie wychyla i niech nie denerwuje urzednikow niemieckich. A w wersji drugiej, jesli ma prawo pobytu unbefristet, to niech szybko notarialnie skladaja papiery, ze sa w separacji. Sam sad nie wystarczy,,

Zapewnia, iz moja znajoma nie jest ZADNA OSZUSTKA!! Tak jej sie zycie potoczylo!! Ma pobyt staly. I jest tu jak najbardziej legalnie. ,,Sam sad,, przyznal jej wszystkie prawa.

To niech idzie do adwokata. Ubezwlasnowolniona pewnie nie jest, jezyk niemiecki chociaz w podstawach zna. My tu nie jestesmy kompetentni, by radzic w sprawie, ktora znamy z 5 zdan. I tak jak pojdzie da sadu, to nie przedstawi argumentow, ze "ludzie z berlinskiego forum dla polonii tak i siak mowili, ze mi sie wszystko nalezy".

madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-10-02, 14:49   

Chyba wyraznie napisalam, ze sad jej wszystkie prawa przyznal. Wiec juz jest po sprawie.

Odpowiedz do tematu