|
potrzebuje strone urzędu skarbowego
| Autor |
Wiadomość |
lucek20
Nowy

|
Wysłany: 2006-03-09, 14:47 potrzebuje strone urzędu skarbowego
|

|
|
Witam!
Mam mały problem chciałbym importowac(juz teraz nabyc wewnatrzwspolnoty) artykuły niemieckie jednak mam problem z niemieckim urzedem skarbowym.żeby nie płacic podwujnie podatku w niemczech n firmy nie powinny mi naliczac podatku 16% tylko 0% niestety w sklepach nic o tym nie wiedza i chca mi naliczyć(niestety w polsce go juz nie odzyskam) no to wysyłałem rodzinke do tamtejszego urzedu żeby sie dowiedzieli jak to jest a urzednik poinformował ich że w niemczceh nalicza mi ten podatek a w polsce mam go sobie odzyskac od polskiego urzedu skarbowego(jest to niestety nie mozliwe) Kto w takim przypadku nie ma racji a kto ma? Będe wdzieczny za adres strony gdzie potwierdzone jest to o 0%mwSt w przypadku importu towaru do polski(chodzi mi o niemiecka strone).Z góry dziśkuje za czas poświecony!! |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2006-03-09, 15:31
|

|
|
Steuererstattung bei Ausreise
Wer die Waren lieber selbst mitnimmt, muss zunächst im Laden immer die volle Mehrwertsteuer bezahlen, da der Händler keinen Nachweis dafür hat, ob die Waren tatsächlich exportiert werden oder nicht.
Viele Händler und Kaufhäuser wickeln die Bearbeitung über andere Firmen ab. Häufig in Deutschland zu sehen ist das Symbol für "Tax Free Shopping" der Global Refund Deutschland. Dazu kauft man zunächst ganz normal ein und lässt sich, nachdem man bezahlt hat, mit den Kassenbelegen einen "Refund Cheque" ausstellen. An diesen "Cheque" werden die Kassenzetteln angeheftet und er wird vom Laden abgestempelt. Man sollte darauf achten, dass der korrekte Gesamtbetrag des Einkaufs und die einbehaltene Mehrwertsteuer korrekt eingetragen werden.
(Vorsicht! Da der komplette "Cheque" mit den Kassenzetteln zum Schluss bei Global Refund bleibt, sollte man zu Garantiezwecken gegebenenfalls eine Kopie des Kassenzettels im Laden machen und bestätigen lassen, sonst kann man später die (i.d.R. 2-jährige) Garantie nicht nachweisen, falls man sie denn mal doch braucht!) |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-03-09, 15:34
|

|
|
Jezeli Twoja firma posiada USt-ID (w Polsce to sie nazywa chyba EuroNIP) i firma w ktorej kupujesz posiada go takze to moga (ale nie musza) sprzedac Ci Towar bez naliczonego podatku.
http://www.frankfurt-main...ert/innergemein
Urzednik ktory udzielil informacji ze podatek mozna odzyskac w Polsce najprawdopodobniej myslal ze Polska nie nalezy do EU , gdyz wszystkie historie z odbieraniem podatku po wywiezieniu towaru dotycza tylko i wylacznie krajow spoza Unii.
a te wszystkie Tax Free to juz historia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- manga • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|