forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Program do obróbki filmów

Autor Wiadomość
ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-13, 19:03   Program do obróbki filmów

Czy ktoś z Was używał może programu do obróbki filmów, tworzenia filmów DVD "Pinaccle Studio 10"? Zastanawiam się nad jego kupnem, ale chciałabym być pewna, że jest "niezawodny". A może używcie jakiegoś innego programu, który uważacie za naprawdę dobry. Ja znam jeszcze SONIC MyDVD.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2006-10-13, 20:20   Re: Program do obróbki filmów

ewcia napisał/a:
Czy ktoś z Was używał może programu do obróbki filmów, tworzenia filmów DVD "Pinaccle Studio 10"? Zastanawiam się nad jego kupnem, ale chciałabym być pewna, że jest "niezawodny". A może używcie jakiegoś innego programu, który uważacie za naprawdę dobry. Ja znam jeszcze SONIC MyDVD.

Moge Ci go ze spokojem polecic. Osobiscie uzywam w wersji 9.3 (wer. polska). Zrobilem juz nim ponad 80 filmow. To jeden z bardziej zaawansowanych programow do obrobki filmow. Latwo sie po nim poruszac, a do tego ma wiele dodatkowych, ciekawych efektow. Jedno co potrzebuje aby stabilnie i szybko dzialac, to troche ramu. Testowalem na kilku komputerach . 512 mb to podstawa (mozna oczywiscie meczyc sie na 256 mb, ale polecam cierpliwosc). Calkiem przyjemnie dziala na 2 gb ramu (zadnych opoznien - bajka).

Do konwersji (kompresji) gotowego juz filmu (po obrobce w PS10) polecam programik Auto Gordian Knot 2.27. Bez wiekszej straty jakosci mozna zmniejszyc film nawet dziesieciokrotnie.

Ciesze sie, ze nareszcie padlo jakies ciekawe pytanie:) A nie typu: jak dojechac do najblizszego Lidla, albo gdzie kupie laptopa za pol ceny :)

Pozdr

uko

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-14, 11:00   

UKO, dziękuję za odpowiedź. :wink: Jeszcze jestem ciekawa, czy na przykład Ci się program nagle ni stąd ni zowąd nie zamyka, bo kiedyś słyszałam, że niestety takie błędy w tym programie wyskakiwały.

Pozdrawiam!

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2006-10-14, 11:05   

ewcia napisał/a:
UKO, dziękuję za odpowiedź. :wink: Jeszcze jestem ciekawa, czy na przykład Ci się program nagle ni stąd ni zowąd nie zamyka, bo kiedyś słyszałam, że niestety takie błędy w tym programie wyskakiwały.

Pozdrawiam!

Nigdy nie mialem takiej sytuacji z tym programem. Moze ktos mial jakąs niestabilną lub piracką (źle zcrakowaną) wersje? Kolejnym winnym moze byc nasz ukochany system operacyjny :) Ktory jak wiemy nie jest doskonały.

pozdr

uko

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-14, 11:12   

No to jestem już spokojna i chyba się na Pinaccle zdecyduję. :grin: Jeszcze raz dzięki :wink:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-14, 11:13   

Hello,

moj maz uzywa Pinacle Studio oraz Magix Video de lux. Bardziej sobie chwali ten drugi, bo jest w nim wiecej bajerow. Ja teraz pracuje na Final Cut Pro, ale nie polecam go, bo jest strasznie zakrecony. Nie jestem pewna, ale on chyba dziala tylko na Apple.

Zgadzam sie z Uko, duzo ramu w kompie to podstawa.

Aha, jak sie kupi Magixa to podadadza adresy www skad mozna sobie sciagac rozne dodatki.

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-14, 11:19   

Magix-a już kiedyś miałam w wersji "darmowej 30-dniowej". A te dodatki to, myślę, ze ściąga się za dodatkową opłatą?

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-14, 11:27   

Nie, dodatki sciaga sie za darmo. Nie pamietam co tam bylo, ale chyba jakies dzwieki i dodatkowe przejscia miedzy scenami.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-14, 12:22   

Polecam Adobe-Familie.

Kamila napisał/a:
teraz pracuje na Final Cut Pro, ale on chyba dziala tylko na Apple.

Niestety!

Final Cut Pro läuft ausschließlich auf dem Macintosh und seit Version 4.0 nur unter Mac OS X. [WIKI]

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-15, 18:09   

Kupiliśmy wczoraj Pinnacle Studio PLUS (Jubiläumsedition). Myślę, że spełni moje oczekiwania. :wink: Pozdrawiam!

marzena 
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2006-10-16, 08:44   

Witam!!

Ja pracuje na magix i bardzo sobie ten program chwale ! :mrgreen:

W rankingach zajmuje on wysokie miejsca i jest latwy w obsludze :lol: i ma bajery ze lal!!Tylko ze niestety trzeba dodatki kupowac :cry:Ja jeatem bardzo zadowolona :grin:

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-17, 18:46   

No i zaczęły się pierwsze schodki z "moim Pinaccle". Mam wersję Pinaccle Studio Plus 10.6 i niestety niektóre filmiki się zacinają, stają w miejscu a słychać tylko głos... Ściągnęliśmy z internetu wersję Trial tylko 10.5 i takie rzeczy się tam nie dzieją... Czy ja rzeczywiście mam pecha???

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych z życia, bo ja to zawsze muszę mieć pod górkę :mad:

fast30 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-10-17, 18:48   

pozdrowienia...

jest pytanie co chcesz z filmami robic.... ??

ja osobisice uzywam DVD-lab ...bo moge filmy z Digital Kamara na DVD kopiowac...sceny przycinaci....przejsicie robic.... i tytuly , menu...robic.... poprostu latwe ze kazdy moze obsluzyc....... Pinacle Studio....je tagze dobry ale na tysiace mozliwosici...i opcy nie mam ochoty nba to .... Nero 6 or 7 jest takze okay...ale tan sam problem ma jak ... Pinacle.

pytanie jest jak jusz muwilem co chcesz robic...i ille czasu...chcesz inwestowac..... i jak PC masz......

na przyklad Pinacle & Co potrzebujam za duzo PC power....

Moje moto jest program ma byci latwy w obsludze....po co mi tysiace opcj i ustawieni jak ja chce tylko moje filmy z menu na DVD zrobic...... ???ß? ::::

Pozdrowienia z Reinickendorf

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-17, 19:10   

Wiesz, "bawiłam się" różnymi programami już i Pinaccle przypadł mi do gustu m.in tez jeśli chodzi o "przejrzystość". Na wersji próbnej 10.5 przerobiłam całe moje wesele 3,5 godz z przejściami, podkładem muzycznym, powklejałam zdjęcia... Dość przyjemnie się pracowało. Kupiliśmy wersję trochę lepszą 10.6 i okazuje się, że krótkie filmiki z cyfrówki (niektóre) się po prostu zacinają, obraz robi się czarny. Jak te same filmiki wkleję do 10.5 tego problemu nie ma. Po prostu mam pecha. :sad:

Marcin
Administrator

Wysłany: 2006-10-19, 13:30   

Do wiekszosci programow sa dostepne w sieci (najczesciej na stronie producenta) rozne aktualizacje (update) czy patch´e .

Jezeli masz oryginal to nie ma problemu aby napisac / zadzwonic w tej sprawie do dzialu klienta (support) i sie zapytac.

Moze byc tez tak, jak wyzej napisane, ze masz zbyt malo RAM w komputerze lub za slaby procesor itd.

Tego typu programy sa bardzo "pamieciozerne" (czym nowsza wersja tym wiecej zasobow komputera potrzebuje) i jak ktos ma zbyt slaby komputer to caly proces przerabiania filmu moze bardzo dlugo trwac, zacinac sie , wylacza, powstaja bledy itd.

Co do programow to ten co kupilas jest ok, mialem wersje 10.0 ale nie za bardzo przypadl mi do gustu podobnie jak Magix czy Adobe. Testowalem juz wiele tego typu programow i najbardziej mi odpowiada Ulead DVD Workshop 2 (teraz chyba ma inna nazwe) Program jest latwy w obsludze bez zbednch "bajerow" ma duzo potrzebnych funkcji itd.

Dodam jeszcze ze nie zawsze nowsza wersja jest lepsza, czesto tak bywa ze jest gorsza, mniej stabilna lub nie pracuje poprawnie z posiadnym sprzetem. Np.program Nero, od dawna jest juz wersja 7.x, teraz nawet 7.5 ale wciaz uzywam 6.6 bo te nowsze nie radza sobie ze wszystkimi zadaniami.

ewcia 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-10-19, 13:36   

Patch ściągnęlismy właśnie wczoraj, ale nic nie pomaga. Na razie czekamy na odpowiedź od Pinnacle na maila, w którym prosiliśmy o pomoc w rozwiązaniu problemu. Zgadzam sie jak najabrdziej, że czasem nowsze wersje bywają gorsze. Boję się jednak, że zamiana programu na wersję poprzednią, nie będzie łatwa. Sklepy raczej nie zgadzają się na zwrot czy wymianę "programów". ZObaczymy jeszcze, co na to firma Pinnacle. Dziękuję za radę. :wink:

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-11-28, 13:47   

ja polecam adobe premiere pro.............................amen

Odpowiedz do tematu