|
| Autor |
Wiadomość |
TOMAS
Nowy

|
Wysłany: 2007-01-07, 21:17 prosimy o info!
|

|
|
| Witam wszystkich! Mam ogromna prośbe do Tych którzy wiedza jak załatwic przeniesienie z Polski do Niemiec - Berlina ja i moja zona ( ma niemiecki paszport) i nasze dziecko, jak byscie mogli podpowiedziec nazwy urzędów i wogóle od czego mozna zacząc! Gdzie najlepiej znaleźc jakies mieszkanko? Takie podstawowe rzeczy, z góry wielkie dzięki! pozdrawiamy b. serdecznie |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-08, 13:44
|

|
|
podstawą jest język niemiecki, poźniej wynajem mieszkania najszybciej od prywaciarza, trzeba dysponować w zw. z tym kaucją równą potrójnej wartości czynszu oprócz środków na życie, warto popytać znajomych czy ktoś przypadkiem nie ma kontaktów z właścicielami chat, dopiero poźniej formalności-ale to następne schodki,
big pozdro |
_________________ "go ahead and talk to yourslef, just don't answer back" |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2007-01-08, 18:48
|

|
|
TOMAS,
formalnosci..... :
jak juz macie wynajete mieszkanie udajecie sie by sie zameldowac do Burgeramt'u, tam sie meldujecie, musicie miec ze soba umowe wynajmu mieszkania jako podstawe do zameldowania. Jesli Twoja zona ma obywatelstwo powinna sie zarejestrowac w Arbeitsamcie (Agentur für Arbeit) i wtedy ... i wtedy nie wiem czy moze szukac juz prace czy musi zdobyc jakis papier jeszcze. Niech sie wypowie ktos bardziej zorientowany. Ty natomiast musisz postarac sie o powzwolenie o prace legalna. Zona moze dostac socjal na poczatek zanim cos znajdziecie.
Nie wiem jak to ze sprawami dziecka , bo sama nie posiadam to i sie nie orientuje ale moze ktoras mama niegludo sie wypowie.
Pozdrawiam i powodzenia.:) |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-09, 01:48
|

|
|
| marlen napisał/a: | | Jesli Twoja zona ma obywatelstwo powinna sie zarejestrowac w Arbeitsamcie (Agentur für Arbeit) i wtedy |
...wtedy moze szukac pracy, legalnie.
| marlen napisał/a: | | Zona moze dostac socjal na poczatek zanim cos znajdziecie. |
Z AfA wysla ja prawdopodobnie do JobCenter po ALG II.
Jesli zona zdolna jest do pracy, to tzw. Sozialu nie dostanie. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|