| Autor |
Wiadomość |
aniuta
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-03-13, 13:48 Proszę o informacje
|

|
|
| Witam...właśnie się zalogowałam na tym forum gdyż szukam pomocy w informacjach na temat przyjazdu i zamieszkaniu na stałe w Berlinie...Jestem po rozwodzie mam 12 letniego syna i chciałabym zacząć życie od nowa...Wybierając Berlin jako miasto nowego rozdziału w życiu...Ogromnie proszę o pomoc w podpowiedzeniu mi jakie kroki początkowe miałabym poczynić,abym mogła zacząć życie w Berlinie...Jak jest ze szkołą dla 12-sto letniego chłopca...i jak może ze szkołą dla mnie?...albo kurs językowy.?.Proszę bardzo mocno o podpowiedz..pozdrawiam serdecznie.. |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-03-13, 18:42
|

|
|
..mysle, ze wszystko znajdziesz w tematach na tym forum, ludzie juz umieszczali informacje na ten temat. Aby wyjechac i tu mieszkac musisz miec sporo kasy na poczatek, aby wynajac mieszkanie, zaplacic kaucje, pozalatwiac wszystkie formalnosci (zaplacic komus, kto pojedzie z Toba do szkoly, czy urzedu, jak nie znasz niemieckiego), no i zainwestowac w jezyk. Tak na dobra sprawe potrzeba Ci pare tysiecy aby zaczac tu cokolwiek. Bez kasy, to najpierw musialabys miec dobra prace, aby zarobic na zycie...
Choc lekko nie bedzie, ale kazdy ma szanse, zycze powodzenia i cierpliwosci. |
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-03-13, 19:03
|

|
|
potrzebujesz dokument na pobyt
po okazaniu sie dochodem(praca,gewerbe)i ubezpieczenie dostaniesz bez problemu.
Nie zapomnij o obowiazku ubezpieczenia Niemieckiego jezeli bedziesz tu mieszkac |
|
|
|
 |
BiuroBerlin
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-13, 19:16
|

|
|
Witam!
Polska Szkole Podstawowa znajdziesz na :
Münsterche Str. 15-17 Wejscie jest od str.Westfälische Str.
Tel. 030 902922805.
Inne zeczy znajdziesz naprawde na forum w starszych postach.
Powodzenia |
|
|
|
 |
aniuta
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-03-13, 19:49
|

|
|
| Bardzo,bardzo dziękuję za pomoc...jesteście na prawdę kochani:)..zaraz zabiorę się za szukanie starszych postów na tematy które dla mnie są teraz nowe:)i potrzebne....mam tylko nadzieję że zacznę nowy rozdział w życiu,,oczywiście,,liczę na lepszy...może uda nam się spotkać kiedyś.:) już w Berlinie i opowiem o swojej ,,wędrówce''. |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-03-13, 19:58 :)
|

|
|
http://www.polskarada.de/
Na tej stronie znajdziesz pomoc we wszystkim jak juz jestes na miejscu, wystarczy zadzwonic i umowic sie na spotkanie, osoby tam pracujace udzielaja wszelkich informacji na temat zycia emigranta z Polski w Niemczech, skieruja Cie do odpowiednich urzedow, czy instytucji abys zalegalizowala swoj pobyt i zycie- za darmo!!!
Ale tak jak pisalam wczesciej, bez kasy na poczatek sie nie da...:) Jest tu rowniez wiele prywatnych, zyczliwych ludzi, ktorzy udziela Ci odpowiedzi na konkretne pytania, ale Polska Rada jest ok:) |
|
 |
aniuta
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-03-13, 20:12
|

|
|
| Dziękuję Asieńko...jesteś prawdziwym promykiem.:)...mam trochę kaski na czarną godzinę.:)mam nadzieję że mi się uda...w końcu -zresztą...synek mój trenuje już kilka lat piłkę nożną w Klubie i jest w pomorskiej lidze juniorów, to Jego pasja i życie,myślę że uda mi się znalesć klub w Berlinie,aby dalej mógł kontynuować swoją pasję.. |
|
|
|
 |
BiuroBerlin
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-14, 08:40
|

|
|
Hi!
Widzisz - Idzie znajdziesz wszystko i dasz rade.
Klubow pilkarskich dla malolatow duzo tutaj nawet pare dobrych sie znajdzie.
Pare chlopakow z Plskiej szkoly gra i to calkiem niezle - Jak bedziesz na miejscu daj znac to podam dokladne namiary. |
|
|
|
 |
|
|