|
[PYTANIE] sprawy podatkowe
| Autor |
Wiadomość |
speedersky
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-09, 19:33 [PYTANIE] sprawy podatkowe
|

|
|
tak sobie patrze na tzw. Entgeltabrechnung za pazdziernik i mowiac wprost zastanawia mnie czy faktycznie trzeba az tak duzo placic tych wszystkich podatkow i innych obciazen.
Nie jestem az tak zorientowany jesli chodzi o wysokosc swiadczen, podatkow jakie nalezy placic ale wydaje mi sie ze jest tego faktycznie duzo. Albo tyle sie po prostu placi w Niemczech albo jednak mozna to jakos obnizyc. Moze cos co place nie jest obowiazkowe.
Jako tzw Gesetzliche Abzuege mam tak:
1. Lohnsteuer
2. Solidaritaetszuschlag
3. Krankenversicheung
4. Rentenversicherung
5. Arbeitslosversicherung
6. Pflegeversicheruung
Dwa pytania:
Czy faktycznie z tej listy nr 2, 5 i 6 jest obowiazkowy?
Czy osoba samodzielnie sie rozliczajaca bez rodziny moze miec prawo do jakis redukcji ktorejkolwiek z tych stawek od numeru 1 do 6?
Jak ktos mi cos by tu pomogl w tych sprawach podatkowych tak by doprowadzic do jakis moze redukcji ktorych nie mam obecnie z powodu moze nie znajomosci dokladnie uregulowan prawnych, to stawiam przyslowiowa skrzynke piwa.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-11-09, 19:48
|

|
|
Niestety wszystko jest obowiazkowe. Osoba stanu wolnego, bez dzieci, jest w klasie podatkowej 1, ma przez to b. wysoki podatek od wynagrodzenia plus wszystkie skladki socjalne, to jest czeto w sumie 40-45% zarobkow brutto
Na koniec roku mozesz zrobic rozliczenie podatkowe i podac koszty uzyskania dochodu typu: dojazd do pracy , zakup srodkow potrzebnych do pracy, ale tutaj z urzedu jest przewidziany pewien ryczalt, wiec jak nie masz wysokich kosztow, to nic ci to nie da. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|