forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pytanie

Autor Wiadomość
madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-09-21, 10:16   pytanie

Hmm ciezko mi o to tutaj pytac, ale jestem w trudnej sytuacji i nie wiem co dalej. Jestem z moim jeszcze partnerem (obywatel niemiec) w ciazy, ale niestety nie juz nie miedzy nami nic. Ja najchetniej wocilabym do Polski, ale on straszy mnie, ze odbierze mi dziecko. Czy jest to mozliwe? Dodam, ze jest on teraz na JC i ma do tego mase dlugow. Czy sad niemiecki na prawde da komus takiemu male dziecko?

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-09-21, 10:21   

Jesli z dzieckiem (jego) chcialabys do Pl wrocic, to moze byc bardzo ciezko, bo on na to zgode musi wyrazic ,a jesli bez jego zgody wyjedziesz, to wtedy ma podstawy ,zeby ci dziecko odebrac i moze to zrobic i takie rzeczy sie zdarzaja-niestety.....Pojdz zawczasu do jakiegos adwokata i sie dowiedz,zebys nie popelnila tego bledu,ze po prostu wyjedziesz,bo tak chcesz,bo potem moze byc "pozamiatane" :???: :???:

madzia25 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-09-21, 10:41   

:/ wiem, ide w pon do adwokata. A gdybym chciala zostac tutaj, to nawet teraz nie mam zadnych praw (jestem dopiero w 5 miesiacu)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-09-21, 11:20   

hmmmmm....no,wlasnie :roll: dlatego dobrze, ze masz ten termin do prawnika,o wszystko sie dokladnie wypytaj.
Powodzenia

berlinianka-32 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-09-21, 17:34   Nie straszyc dziewczyny.

Ktos tutaj bzdury pisze na temat odebrania dziecka. Sytuacja jest jasna i klarowna. To twoj partner, byly, czy nie, ale tylko partner, w dodatku jestes dopiero w 5. miesiacu ciazy. Sa to dwa skladniki, ktore potwierdzaja teze, ze on nie ma do dziecka zadnych praw. Ojcowie-partnerzy nie maja wg przepisow prawnych praw do narodzonego dziecka zaraz po porodzie. A wiec musialby je najpierw uznac i otrzymac od ciebie prawa rodzicielskie, albo przed porodem (Jugendamt, adwokat), albo po (Jugendamt, adwokat lub urzad stanu cywilnego). Przed porodem moze dopiero wowczas, gdy zacznie sie tobie 7. miesiac. Predzej nie ma mowy. Jedyne wyjscie, jesli jednak tu zostaniesz, nie wyrazaj zgody na prawa rodzicielskie. Uznanie owszem, ale jesli nie dostanie praw, nic nie moze wam zrobic. Moze tylko namieszac poprzez chodzenie do Jugendamtu i obmawianie ciebie, ze jestes zla matka. Dziecka nikt nie ma prawa zabrac, jesli nie ma bezposredniego zagrozenia zdrowia lub zycia dziecka. Gdy on skontaktuje sie z Jugendamtem, wowczas pracownik socjalny moze, ale nie musi zareagowac na jego donosy. Jesli zareaguje, to przyjdzie, popatrzy, czy wszystko w porzadku i pojdzie. Nie przyznawaj mu praw! Jesli chcesz wiecej na ten temat wiedziec, chetnie sluze pomoca. Mam wiedze na ten temat. Oczywiscie dla uspokojenia twoich mysli mozesz zwrocic sie z pytaniem do adwokata, ale powie dokladnie to samo. W razie czego sluze privem. Wowczas dowiesz sie wiecej. Zawsze mozesz wrocic do Polski i wowczas bedziesz miala spokoj od niego. Gdy tu zostaniesz, musisz byc zdecydowana i konsekwentna w rozstaniu z nim. Gdy odwiedzi Jugendamt, a bedziecie nadal razem, wowczas faktycznie mozesz miec problemy. Zycze powodzenia!

berlinianka-32 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-09-21, 17:40   Zapomnialam o czyms...

Nie daj sie zastraszyc. Nikomu! To, ze jest na socjalu i ma mase dlugow nie ma nic do rzeczy w tej sprawie. Jesli zostaniesz z nim po porodzie, moze dochodzic u was do awantur, czego nie zycze. Wowczas Jugendamt stwierdzi, ze jest zagrozenie dla zycia dziecka i wowczas moze wniesc do sadu o odebranie tobie praw rodzicielskich, jesli on ich nie bedzie mial. Ale to jest trudne w praktyce i nie dzieje sie od razu.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-09-21, 21:42   Re: Nie straszyc dziewczyny.

berlinianka-32 napisał/a:
To twoj partner, byly, czy nie, ale tylko partner, w dodatku jestes dopiero w 5. miesiacu ciazy. Sa to dwa skladniki, ktore potwierdzaja teze, ze on nie ma do dziecka zadnych praw. Ojcowie-partnerzy nie maja wg przepisow prawnych praw do narodzonego dziecka zaraz po porodzie.

zgadza sie-))nawet do dzieci uznanych..lecz moga je wywalczyc w sadzie(zmiany w przepisach od 2010 r)..bezrobotny raczej nie ma szans:))

info tu

http://www.internetratgeb.../sorgerecht.htm

Odpowiedz do tematu