| Autor |
Wiadomość |
kaszkein
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-28, 14:50 pytanko!!!
|

|
|
| Hej! uprzedzajac odpowiedzi,chcialam powiedziec ze przeszperalam forum ale nie znalazlam odpowiedzi na meje pytanie dlatego kieruje je do Was drodzy forumowicze, otoz.... Moja znajoma jest na AlgII i do tego ma gewerbe,czyli dorabia sobie do Alg II,ale Panstwo nie pokrywa calkowicie ubezpieczenia doplaca tylko 70 eura,a ona sama placi ponad 200 za ubezpieczenie do ktorego podlega jej uczaca sie corka. Ostatnio zaczela chorowac i ciezej jej w pracy a z 300 paru euro nie da rady oplacic ubezpieczenia i wyzyc. i dotego doszly straszne kwoty leczenia,chcialabym sie zapytac czy moglaby sie sie starac o Hartz IV? Prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
kaszkein
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-28, 15:50
|

|
|
| i co nikt nic nie wie jak mozna pomoc? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-09-28, 18:02
|

|
|
wydaje mi sie ze Hartz IV i ALG II to jest to samo |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
kaszkein
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-28, 18:42
|

|
|
| wlasnie nie wiem i nie mam pojecia co jak i z czym dlatego pytam.... |
|
|
|
 |
kaszkein
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-28, 19:11
|

|
|
| to jesli to samo to w takim razie nie rozumiem dlaczego moja znajoma musi placic sobie ubezpieczenie a job jej tylko 70 euro dodaje? moze ta jej gewerba ma cos do tego? |
|
|
|
 |
M.N.O.P.R
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 19 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-09-28, 21:33
|

|
|
| To moze poprostu dowiedz sie w JB, chyba bedzie najprosciej |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-09-28, 22:18
|

|
|
| SoNja napisał/a: | wydaje mi sie ze Hartz IV i ALG II to jest to samo |
he he dokladnie:))
co do ubezpieczenia
nie pokrywaja calego bo ma przy Gewerbie prywatne(wysoka skladka),dlatego w tym wypadku tylko doplacaja
gdyby miala normalne-opłacaliby cala skladke
http://www.anwalt.de/rech...men_015913.html |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-09-28, 22:56
|

|
|
| Niech idzie do swojego doradcy w JC. Przeciez jak sie ma Gewedbe, trzeba ciagle pokazywac, ile sie ma z niej dochodow, zeby wiedzieli, ile musza doplacac. Niech wyjasni ten problem. Prawdobodobnie poradza jej zrezygnowanie z Gewerba i przejma wszystkie koszty. |
|
|
|
 |
kaszkein
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-29, 06:57
|

|
|
| Dzieje wszystkim za odpowiedzi:) wiem podreptamy do jc |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-09-29, 17:59
|

|
|
| kaszkein napisał/a: | | Dzieje wszystkim za odpowiedzi:) wiem podreptamy do jc |
to jest zapisane w ich ustawie(google polecam) i raczej prywatnego calego nie pokryja
no chyba ze z pomoca jakiegos adwokata
Hartz IV: Privat krankenversichert - wer zahlt meine Beiträge? Wer privat Krankenversichert ist und Arbeitslosengeld II beantragen muss, der steht vor dem Problem: „Wer zahlt meine Krankenversicherungsbeiträge?“
Die ARGE zahlt gemäß § 26 Abs. 2 SGB II aber nur einen Zuschuss in Höhe des Beitrages zur GKV, derzeit (2010): 126,05 Euro (§ 12 Abs. 1c S. 6 VAG). |
|
|
|
 |
Aga- mama
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-12, 22:39
|

|
|
To jest tak: mielsmy swoja firme, wiec musielismy byc ubezpieczeni prywatnie. Musielismy zamknac firme i przeszlismy na Hartz IV, niestety prywatne ubezp. zostalo. Panstwo placilo nam swoja stawke a roznice sami musielismy doplacac. Kiedys bylo tak ze aotumatycznie prezchodzilo sie na ubezp. panstwowe, teraz juz tak nie jest. Dopiero jak sie znajdzie prace to wtedy mozna zmienic ubezpieczalnie.
Moja rada; jesli nie potrzebujecie nie ubezpieczajcie sie prywatnie . Wszystko jest dobrze, jak sie placi i nie choruje, ale jak juz sie cos zaczyna dziac to wtedy dopiero zaczanaja sie koszty . Znam to z wlasnego doswiadczenia . Nigdy wiecej |
|
|
|
 |
|
|