moniamishka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-18, 15:02 Rozliczenie PIT a podatek zagraniczny, ktos moze pomoc?
|

|
|
Witam,
Musze sie rozliczyc z najmu mojego mieszkania w Polsce i za tydzien zaczynam prace w Berlinie. Ciezko mi ustalic podatek, ktory bede tu placic (jeszcze nie podpisalam kontraktu)i nie rozumiem za bardzo jaki to ma zwiazek z podatkiem, ktory bede placic w Polsce. Nie wspomne ze komunikacja z US nic nie daje, bo oni tylko powtarzaja, jakie pozycje nalezy wypelnic. Sek w tym, ze wiele pozycji nawoluje do innych pozycji, wiec sa powiazane.
1 z sekcji do wypelnienia to "podatek zaplacony za granica - zgodnie z art. 27 ust. 9 i 91 o podatku dochodowym w zwiazku z art.12 ust.12, czy ktos moze sie rozlicza w podobny sposob? (Dodam, ze podatki w Pl muszeplacic bo mam taka sutyacje ze wynajem na czarno nie przejdzie, a mieszkanie nie moze stac puste) beda to niewielkie pieniadze (rozliczam sie ryczaltem, ale jesli napisze, ze place ok. 450euro podatku tu W niemczech, to jaki to ma sens dla Panstwa polskiego? i jak mialabym to podac przeliczyc euro wg. aktualnego kursu na zlotowki? Prosze bardzo o pomoc i z gory dziekuje |