Rozliczenie roczne za 2011
| Autor |
Wiadomość |
Matt
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-20, 19:49 Rozliczenie roczne za 2011
|

|
|
Witam .Od września 2011 pracuję w Niemczech na umowę o pracę i otrzymałem teraz na początku roku Lohnsteuerbescheinigung fur 2011. Czy może ktoś podpowiedzieć Jaki formularz muszę wypełnić i czy dam radę sam to zrobić? Ja pracuję żona nie i mamy jedno dziecko na które dotychczas nie pobieraliśmy Kindergeld (Dopiero wysłaliśmy papiery).
Dziękuję z góry za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
dekempiu
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-21, 16:08 Re: Rozliczenie roczne za 2011
|

|
|
| Matt napisał/a: | Witam .Od września 2011 pracuję w Niemczech na umowę o pracę i otrzymałem teraz na początku roku Lohnsteuerbescheinigung fur 2011. Czy może ktoś podpowiedzieć Jaki formularz muszę wypełnić i czy dam radę sam to zrobić? Ja pracuję żona nie i mamy jedno dziecko na które dotychczas nie pobieraliśmy Kindergeld (Dopiero wysłaliśmy papiery).
Dziękuję z góry za odpowiedzi. |
Jak masz tylko umowe o pracę to myśle, że dasz rade rozliczyć się przez elster
https://www.elster.de/
Rok temu miałem taki sam dylemat w sumie zajeło mi to dwa wieczory. |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matt
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-21, 19:07
|

|
|
| Ok dzięki za linka . Pierwsze podejscie i widzę że sam nie dam rady. |
|
|
|
 |
galejola
Aktywny uzytkownik zorro

|
Wysłany: 2012-01-23, 14:00
|

|
|
| Witam. A może polecicie kogoś kto rozlicza z podatku dochodowego, a przy okazji nie zedrze skóry z człowieka, jakies namiary na Zachlendorf, Steglitz czy Tempelhof. ? |
_________________ Najlepszych ludzi uformowało naprawianie własnych błędow. |
|
|
|
 |
galejola
Aktywny uzytkownik zorro

|
Wysłany: 2012-01-28, 15:03
|

|
|
Widzę że nikt nikogo takiego nie zna.
Trudno.
Gdzieś indziej zapytam,nikt mi nie chce pomóc... |
_________________ Najlepszych ludzi uformowało naprawianie własnych błędow. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-01-28, 20:33
|

|
|
| galejola napisał/a: |
Gdzieś indziej zapytam,nikt mi nie chce pomóc... |
skoro nikt nie wie, to jak ci ktoś ma pomóć? rusz tyłeczek poza te dzielnice, to znajdziesz.W innych tematach była już o tym mowa np. o panu Lockau na Charlottenburgu |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Matt
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-05, 21:21
|

|
|
| A czy np mając meldunek w Polsce a mieszkając tutaj i wynajmując mieszkanie mogę to odliczyć? Podobno tak to jet, że jak się ma Hauptwohnsitz w POLSCE TO TUTEJSZY WYNAJEM JET MOIM KOSZTEM KTÓRY MOGĘ ODLICZYĆ? Paliwo na dojazdy do pracy także? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-05, 22:42
|

|
|
Hauptwohnsitz w polsce
a tutaj masz jakis inny? |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2012-05-22, 07:41
|

|
|
| Do kiedy jest czas na rozliczenie z podatku w DE za rok 2011? Slyszałam coś że do 31 maja b.r. w Niemczech zaś że cały rok... myślicie że dobrym pomysłem jest zrobienie to przez pośrednictwo w PL? |
|
|
|
 |
ewa9000
Uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 40
|
Wysłany: 2012-05-22, 08:50
|

|
|
| do 31 maja jesli skladasz rozliczenie sama, do konca wrzesnia jesli przez beratera. Jesli wiesz ze sie nie wyrobisz to zloz pismo do finanzamt ze zlozysz pozniej ( do kiedy) z jakiegos powodu . Beraterzy tez pisza o przedluzenie wiec terminy sie wydluzaja. Co do posrednictwa to chyba sama musisz ocenic, jesli masz jakies odliczenia ktore beda wymagaly dodatkowych wyjasnien , pisania odwolan itp i posrednictwo to zrobi , to czemu nie. Z drugiej strony posrednicy sobie dodatkowo licza za odwolania, wiec czasami skorka za wyprawke. |
|
|
|
 |
ewa9000
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-05-22, 08:55
|

|
|
| Matt napisał/a: | | A czy np mając meldunek w Polsce a mieszkając tutaj i wynajmując mieszkanie mogę to odliczyć? Podobno tak to jet, że jak się ma Hauptwohnsitz w POLSCE TO TUTEJSZY WYNAJEM JET MOIM KOSZTEM KTÓRY MOGĘ ODLICZYĆ? Paliwo na dojazdy do pracy także? |
To zalezy jak udowodnisz , ze centrum twoich interesow zyciowych jest w PL, a nie tutaj. Jesli masz zone , dziecko mieszajacych w PL , ktorych regularnie odwiedzasz ( czesciej niz raz w roku ) albo przyjechales tutaj zrobic jakas praktyke , weiterbildung i jest to na czas okreslony to tak . Wtedy musisz miec wystarczajace dowody i napisac pare odwolan |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-05-22, 12:06
|

|
|
a czemu mówią niektórzy że do końca roku jest czas, niektórzy że kilka lat...?? nie mieszkam już w Dreznie tylko Polsce, nie wiem jak mieliby ze mną złapac kontakt ci z finanzamtu jeśli już jestem tutaj. miałam kilku pracodawców chyba nie dam rady sama sie rozliczyć |
|
|
|
 |
ewa9000
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-05-22, 13:31
|

|
|
To musisz zapytac tych co mowia czemu tak mowia . Pewnie na gewerbe moze byc inaczej , albo przy jakiejs granicy dochodow . Pytasz o normalne rozliczenie to pisze jak jest. Termin jest jak pisalam , berater moze nie do konca wrzesnia ale do konca grudnia przelozyc , reszta wymaga zgody urzedu. NIektorym wystarczy zadzwonic ze sie spoznisz , pare dni opoznienia tez nie robi , ale to zalezy od finanzamtu. Jesli wiesz ze sie nie wyrobisz , to wyslij im pismo prosze o przedluzenie terminu zlozenia deklaracji do konca wrzesnia z uzasadnieniem ze mieszkasz w PL i czekasz na dokumenty z xyz. Jak mieszkasz w PL to chyba wysla do PL. w elster masz rubryki na kilku pracodawcow , program wszystko sumuje. Jak wrocilas do PL , to dobry berater moze wykombinowac ze w PL mialas caly czas centrum interesow zyciowych .
Die gesetzliche Abgabefrist für die Einkommensteuererklärung endet mit dem 31. Mai des Folgejahres. Eine Verlängerung der Abgabefrist ist mit entsprechender Begründung (zum Beispiel das Fehlen von Belegen, längere Krankheit) möglich. Es empfiehlt sich, einen schriftlichen Fristverlängerungsantrag an das Finanzamt zu stellen. Meist problemlos wird dann bis zum 30. September des Folgejahres eine Fristverlängerung gewährt.
Ohne Antrag wird eine Fristverlängerung bis zum 31. Dezember des Folgejahres gewährt, wenn die Steuererklärung durch einen Steuerberater oder einen Lohnsteuerhilfeverein angefertigt wird. In begründeten Fällen kann die Frist auch bis zum 28. Februar des übernächsten Jahres verlängert werden. Ein weitergehender Aufschub kommt grundsätzlich nur in ganz besonders gelagerten Ausnahmefällen in Betracht.
Besondere Abgabefristen gelten für Land- und Forstwirte deren Wirtschaftsjahr vom Kalenderjahr abweicht. Für diesen Personenkreis endet die Abgabefrist mit dem fünften Monat nach Ablauf ihres Wirtschaftsjahres. Geht das Wirtschaftsjahr eines Landwirts zum Beispiel vom 01.07.2011 bis zum 31.06.2012, so endet für ihn die Abgabefrist am 30.11.2012. Auch Land- und Forstwirte können die Abgabefrist antragsfrei verlängern, wenn die Abgabe der Steuererklärung durch einen Steuerberater erfolgt. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-05-22, 20:46
|

|
|
| no i teraz nie zdążę....i co mi zrobią? nie dostanę zwrotu, czy jakaś grzywna? |
| |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

Pomogła: 12 razy Posty: 335 Skąd: MV
|
Wysłany: 2012-05-22, 21:46
|

|
|
A ja sie zawsze rozliczalam co dwa lata, ale to bylo 3 lata temu, cos sie zmienilo, bo tez musze sie rozliczyc za 2011 |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-05-23, 09:17
|

|
|
A miałaś Gewerbe czy normalne umowy o pracę? bo ja 2 razy Vollzeitob i do tego Minijob. Nie wiem jak wypłnic formularz Elster |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-05-23, 10:15
|

|
|
| A co się stanie jak zle wypełnię? |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-05-23, 10:32
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | A co się stanie jak zle wypełnię? |
najprawdopodobniej wysla Ci pismo informujace o tym. |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
ewa9000
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-05-23, 12:44
|

|
|
| Niektorzy wcale nie musza skladac, to od dochodow zalezy. Sorry nie jestem doradca wiec nie znam wszystkich zasad. Urzad ma prawo ukarac grzywna za spoznienie, ale czy to robia to watpie. Wygooglaj sobie Steuereklärung fristverlängerung musterbrief i rzuc im poczta uzasadniajac choroba jak nie masz lepszego pomyslu. Oni i tak sa zawaleni wiec im rybka jest. Jak nie bedziesz kombinowala z podwojnym domem, utrzymywaniem dzieci ,meza i rodzicow w PL tylko koszty dojazdu do pracy i jakies pauschalne koszty , to szkoda kasy na posrednictwo. Jak nie placilas duzo podatku, to ni emasz co kombinowac kosztow , to musisz sama ocenic . Na elster masz napisane "tu wpisz kwote z pozycji 22 steuerkarte i lecisz po kolei . Na elster wybierasz formularze ktorych potrzebujesz , nie wszystkie sa ci potrzebne :potrzebujesz miec hauptvordruck, anlage g - jesli masz cos z gewerbe, KAP jesli masz dochody kapitalowe powyzej 800 eur , anlage Kind jesli masz dzieci , anlage N, anlage Vorsorgeaufwendungen. W programie masz spraqwdzanie poprawnosci i wywala na czerwono gdzie jest blad. Jak im sie cos nie zgadza to pisza po swojemu i pozniej umieszczaja to co poprawili w decyzji , jak chca papierow to pisza co im przyslac . Duzo lepiej niz z polska skarbowka. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-05-23, 14:53
|

|
|
Jestem w PL ciekawe czy do PL mi przyślą....
Miałam 2 razy Minijob, w jednym siciągali mi podatki wg klasy 6 a w drugim nie... jak gdzie mam to wpisać? kurde
Miałam 2 Vollzeitjoby, mam podsumowac dochody?
Pośrednik z eurotakx który pomaga odzyskac podatek z Niemiec twierdzi że mam wpisać też dochody z Polski za rok 2011 a w polskiej skarbówce niemieckie więc muszę zrobić korektę??
Orientuje się ktoś może?
Masakra :O |
|
|
|
 |
|
|