| Autor |
Wiadomość |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-08-17, 12:28 slub i co dalej?
|

|
|
czy ktoś mógłby mi pomóc? niedługo planuję z partnerem się pobrać. chcemy wziąść ślub w Berlinie. jak do tej pory wszystko jest dla mnie jasne, jednak nie wiem co dalej? jak zacząć załatwiać swoje sprawy? gdzie? i jakie sprawy? czy dostane pobyt, ubezpieczenie zdrowotne? dodam ze ukochany ma obywatelstwo niemieckie a ja nie. jestem juz zameldowana w Berlinie.
jestem pewna ze nie ja pierwsza z uzytkownikow forum zamierzam wyjsc za Niemca
bede wdzieczna kiedy ktos wskaze mi droge zalatwiania spraw w tym przerazajacym swiecie biurokracji, antragow i Amtów
byc moze to wcale nie jest tak straszne jak sobie to wyobrazam...
pozdrawiam i dziekuje za kazdy post |
|
|
|
 |
Waleria0
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 155 Skąd: Berlin-Wedding
|
Wysłany: 2006-08-17, 20:18 Re: slub i co dalej?
|

|
|
Ja jestem po slubie 4 miesiace i tez wyszlam za niemca.
Nie jest tak strasznie z ta biurokracja. Po Slubie przechodzisz na ubezpieczenie zdrowotne meza,mozesz tez starac sie o status bezrobotnej gdzie dostajesz co miesiac pieniadze 300 e.
Automatycznie masz prawo do podjecia pracy (tak jak niemcy) dostajesz pozwolenie na pobyt (przynajmniej ja dostalam) No i w skrocie wszystko dostajesz automatycznie.ALE!!!!!!!! Jak zamierzacie zawrzec zwiazek mal. w Berlinie to musisz go pozniej umiejscowic w polskim urzedzie stanu cywilnego i tu zaczynaja sie schody bo w polsce jest jeden wielki burdel!Jak masz pytania pisz na gg 5261460 |
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy Posty: 705 Skąd: berlin-hemsdorf
|
Wysłany: 2006-08-17, 22:38
|

|
|
dokladnie zgadzam sie mowia ze tu ta biurokracja ale polska jezuuu terror, moze to tylko sa przypadki ,ale ja mnialam terror zeby umiejscowic slub w polskim stanie cywilnym, ehhh wysylali mnie od osla do posla i tak dale .No ale nie kazdy ma pecha mam nadziej ze ci wszystko pozjdzie z platka pozdrawiam |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
Ewa_30
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 251 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-08-18, 15:12
|

|
|
To pewnie zalezy gdzie. Ja umiejscowialam, ze tak powiem, akt urodzenia corki w urzedzie w Polsce i to nawet nie osobiscie, a moja mama i poszlo jak z platka jednego dnia. Tylko wczesniej zadzwonilam co jest potrzebne. Nie wiem, jak jest ze slubami, ale pewnie tez wydaja miedzynarodowy akt slubu to ulatwia sprawe, bo tam tez jest po polsku i nie trzeba tlumacza itp.
A w ogole to mozna to zalatwic przez ambasade, ale oni biora jak za zloto. Za wpis do paszportu mojego dziecka wzieli 48 Euro. Ale mialam to od reki. Cos za cos |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2161 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-08-18, 15:52
|

|
|
| Ja bralam slub w Danii,ale nie mialam zadnych problemow ani w Niemczech ani w Polsce z zalegalizowaniem (przepisaniem) tego. |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-08-18, 16:17
|

|
|
więc pozostanie mi zameldowanie się w Arbeitsamtcie? czy jeszcze gdzies bede musiala sie meldowac? meldunek mieszkaniowy mam.
troche sie denerwuje bo sam slub to juz niezle nerwy...
słyszałam ze wystarczy wziasc w sobote slub a juz w poniedzialek mozna zaczac wszystko zalatwiac.
w kazdym badź razie dziekuje za wszystkie posty
pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
Waleria0
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-08-19, 18:45
|

|
|
| JESSSSU nic nie zalatwiaj przez ambasade lepiej dle ciebie powaznie .Zadnego miedzynarodowego aktu slubu nie wydawaja!! I tak musisz do polski go umiejscawiac a przedtem tlumaczyc na polski koszt ok 50 zl.Na umiejscowienie czekasz zalezy ile pracy maja ok 3-4 dni i pozniej z polskim aktem slubu wedrujesz do paszportowego i dowodowego. |
|
|
|
 |
Lotos
Nowy

|
Wysłany: 2006-08-21, 13:00
|

|
|
hehehe ale wszystkich wzieło na te śluby
chyba wyż demograficzny zaczął działać |
_________________ Lotos |
|
|
|
 |
PEPSI MAX
Bardzo czesto tu bywa PETER GABRIEL

|
Wysłany: 2006-08-28, 23:28
|

|
|
...slub i co dalej? - rozwod!!! |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

Pomogła: 17 razy Posty: 1523 Skąd: Braunschweig
|
Wysłany: 2006-08-29, 12:32
|

|
|
| Ewa_30 - czy Wy z Szymonem macie oboje polskie obywatelstwo? Pytam odnosnie tego aktu urodzenia malej. A drugie pytanie to czemu wpisywalas mala do paszportu? Max ma swoj, trzeba dzindziola wpisac do paszportu rodzica? |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-29, 12:36
|

|
|
| Agnieszko,nie trzeba,Alex tez od urodzenia ma swoj paszport,tylko w miedzyczasie byl juz wymieniany ze wzgledu na zdjecie |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-29, 12:43
|

|
|
| acha. A wlasnie, kiedy wymienialiscie paszport? Max mial robione zdjecie majac 5 miesiecy, wtedy wyjezdzalismy i byl potrzebny paszport, teraz ma 19 miesiecy. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-29, 13:10
|

|
|
Od urodzenia do ok.1,5 roczku nie miala wcale zdjecia-bo wtedy nie byly jeszcze wymagane,potem dalismy wkleic do tego paszportu zdjecie w wieku wlasnie 1,5 roczku i tak jezdzila z nim chyba do 6,czy nawet 7 lat i wtedy wymienilismy paszport,bo zaczeli sie dziwnie na granicy patrzec i powiedzialam do meza,ze nadszedl czas na zmiane |
|
|
|
 |
Waleria0
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-09-03, 17:03
|

|
|
A ja znowu w Polsce bylym odebrac paszport i znowu go nie odebralam przez ta cholerna biurokracje ale przynajmiej nowy dowod mam |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-09-04, 13:11
|

|
|
| Cytat: | | A ja znowu w Polsce bylym odebrac paszport i znowu go nie odebralam przez ta cholerna biurokracje ale przynajmiej nowy dowod mam |
no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest? |
|
|
|
 |
Waleria0
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-09-04, 21:35
|

|
|
no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest?[/quote]
O jest zle i to bardzo |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-09-04, 21:45
|

|
|
| Waleria0 napisał/a: | | no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest? |
O jest zle i to bardzo [/quote]
to najwyrazniej ja jezdze do zupelnie innego kraju niz Ty. |
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy Posty: 705 Skąd: berlin-hemsdorf
|
Wysłany: 2006-09-05, 09:25
|

|
|
moim zadnie to talezy na kogo sie trafnie ja jak chcialm polski dowod wyrobic w polsce to jak mi rzucil lista bez zajrzenia w kompoter to nie unioslam,wkorzylam sie wyszlam i weszlam obok no i co sie okazalo ze nic z tyl rzeczy co mi powiedziel nie potrzebuje przywozic albo przesylac wszystko zalatwione dwoud do odebrani do 2 tyg , takze tu tak samo jest zalezy na kogo sie trafnie ,albo trzeba powiedziec cos co zmobilizuje obo inaczej nie da sie |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
Waleria0
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-09-05, 12:27
|

|
|
| Sluchajcie jak szlam odebrac pass mialam w portwelu 10 zl-bo tyle mialam zaplacic dlaczego? po pierwsze obowiazywala mnie znizka za nie wykorzystane lata i po drugie znizka ze wzgledu na zmiane nazwiska. Gosciu, ktory tam pracowal chcial 140 zl dopiero jak mu przytoczylam ile powinien rzeczywiscie naliczyc to sie ZDZIWIL! Prawda jest taka,ze trzeba byc bardziej zorientowanym niz pracownicy danej instytucji. |
|
|
|
 |
cyrylek
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy Posty: 144 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2006-09-06, 21:05 slub i co dalej?
|

|
|
Ja proponuję potomstwo. |
|
|
|
 |
|
|