forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

slub i co dalej?

Autor Wiadomość
monko 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy
  Wysłany: 2006-08-17, 12:28   slub i co dalej?

czy ktoś mógłby mi pomóc? niedługo planuję z partnerem się pobrać. chcemy wziąść ślub w Berlinie. jak do tej pory wszystko jest dla mnie jasne, jednak nie wiem co dalej? jak zacząć załatwiać swoje sprawy? gdzie? i jakie sprawy? czy dostane pobyt, ubezpieczenie zdrowotne? dodam ze ukochany ma obywatelstwo niemieckie a ja nie. jestem juz zameldowana w Berlinie.

jestem pewna ze nie ja pierwsza z uzytkownikow forum zamierzam wyjsc za Niemca :roll:

bede wdzieczna kiedy ktos wskaze mi droge zalatwiania spraw w tym przerazajacym swiecie biurokracji, antragow i Amtów :???:

byc moze to wcale nie jest tak straszne jak sobie to wyobrazam...

pozdrawiam i dziekuje za kazdy post

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2006-08-17, 20:18   Re: slub i co dalej?

Ja jestem po slubie 4 miesiace i tez wyszlam za niemca.

Nie jest tak strasznie z ta biurokracja. :lol: Po Slubie przechodzisz na ubezpieczenie zdrowotne meza,mozesz tez starac sie o status bezrobotnej gdzie dostajesz co miesiac pieniadze 300 e.

Automatycznie masz prawo do podjecia pracy (tak jak niemcy) dostajesz pozwolenie na pobyt (przynajmniej ja dostalam) No i w skrocie wszystko dostajesz automatycznie.ALE!!!!!!!! Jak zamierzacie zawrzec zwiazek mal. w Berlinie to musisz go pozniej umiejscowic w polskim urzedzie stanu cywilnego i tu zaczynaja sie schody bo w polsce jest jeden wielki burdel!Jak masz pytania pisz na gg 5261460

violetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2006-08-17, 22:38   

dokladnie zgadzam sie mowia ze tu ta biurokracja ale polska jezuuu terror, moze to tylko sa przypadki ,ale ja mnialam terror zeby umiejscowic slub w polskim stanie cywilnym, ehhh wysylali mnie od osla do posla i tak dale .No ale nie kazdy ma pecha mam nadziej ze ci wszystko pozjdzie z platka pozdrawiam :lol:

Ewa_30 
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2006-08-18, 15:12   

To pewnie zalezy gdzie. Ja umiejscowialam, ze tak powiem, akt urodzenia corki w urzedzie w Polsce i to nawet nie osobiscie, a moja mama i poszlo jak z platka jednego dnia. Tylko wczesniej zadzwonilam co jest potrzebne. Nie wiem, jak jest ze slubami, ale pewnie tez wydaja miedzynarodowy akt slubu to ulatwia sprawe, bo tam tez jest po polsku i nie trzeba tlumacza itp.

A w ogole to mozna to zalatwic przez ambasade, ale oni biora jak za zloto. Za wpis do paszportu mojego dziecka wzieli 48 Euro. Ale mialam to od reki. Cos za cos :)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2006-08-18, 15:52   

Ja bralam slub w Danii,ale nie mialam zadnych problemow ani w Niemczech ani w Polsce z zalegalizowaniem (przepisaniem) tego.

monko 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2006-08-18, 16:17   

więc pozostanie mi zameldowanie się w Arbeitsamtcie? czy jeszcze gdzies bede musiala sie meldowac? meldunek mieszkaniowy mam.

troche sie denerwuje bo sam slub to juz niezle nerwy...

słyszałam ze wystarczy wziasc w sobote slub a juz w poniedzialek mozna zaczac wszystko zalatwiac.

w kazdym badź razie dziekuje za wszystkie posty :grin:

pozdrawiam wszystkich

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-08-19, 18:45   

JESSSSU nic nie zalatwiaj przez ambasade lepiej dle ciebie powaznie .Zadnego miedzynarodowego aktu slubu nie wydawaja!! I tak musisz do polski go umiejscawiac a przedtem tlumaczyc na polski koszt ok 50 zl.Na umiejscowienie czekasz zalezy ile pracy maja ok 3-4 dni i pozniej z polskim aktem slubu wedrujesz do paszportowego i dowodowego.

Lotos 
Nowy

Wysłany: 2006-08-21, 13:00   

hehehe ale wszystkich wzieło na te śluby :mrgreen:

chyba wyż demograficzny zaczął działać :wink:

PEPSI MAX 
Bardzo czesto tu bywa
PETER GABRIEL

Wysłany: 2006-08-28, 23:28   

...slub i co dalej? - rozwod!!! :mrgreen:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2006-08-29, 12:32   

Ewa_30 - czy Wy z Szymonem macie oboje polskie obywatelstwo? Pytam odnosnie tego aktu urodzenia malej. A drugie pytanie to czemu wpisywalas mala do paszportu? Max ma swoj, trzeba dzindziola wpisac do paszportu rodzica?

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-29, 12:36   

Agnieszko,nie trzeba,Alex tez od urodzenia ma swoj paszport,tylko w miedzyczasie byl juz wymieniany ze wzgledu na zdjecie

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-29, 12:43   

acha. A wlasnie, kiedy wymienialiscie paszport? Max mial robione zdjecie majac 5 miesiecy, wtedy wyjezdzalismy i byl potrzebny paszport, teraz ma 19 miesiecy.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-29, 13:10   

Od urodzenia do ok.1,5 roczku nie miala wcale zdjecia-bo wtedy nie byly jeszcze wymagane,potem dalismy wkleic do tego paszportu zdjecie w wieku wlasnie 1,5 roczku i tak jezdzila z nim chyba do 6,czy nawet 7 lat i wtedy wymienilismy paszport,bo zaczeli sie dziwnie na granicy patrzec i powiedzialam do meza,ze nadszedl czas na zmiane :cool: :cool: :grin: :grin:

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-03, 17:03   

A ja znowu w Polsce bylym odebrac paszport i znowu go nie odebralam przez ta cholerna biurokracje ale przynajmiej nowy dowod mam :lol:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-04, 13:11   

Cytat:
A ja znowu w Polsce bylym odebrac paszport i znowu go nie odebralam przez ta cholerna biurokracje ale przynajmiej nowy dowod mam

no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest?

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-04, 21:35   

no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest?[/quote]

O jest zle i to bardzo :roll:

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-04, 21:45   

Waleria0 napisał/a:
no widzisz, a ja zalatwilam paszport w Polsce w tydzien, w dodatku nie majac zameldowania w Polsce, wiec chyba az tak zle z ta biurkokracja nie jest?

O jest zle i to bardzo :roll: [/quote]

to najwyrazniej ja jezdze do zupelnie innego kraju niz Ty.

violetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2006-09-05, 09:25   

moim zadnie to talezy na kogo sie trafnie ja jak chcialm polski dowod wyrobic w polsce to jak mi rzucil lista bez zajrzenia w kompoter to nie unioslam,wkorzylam sie wyszlam i weszlam obok no i co sie okazalo ze nic z tyl rzeczy co mi powiedziel nie potrzebuje przywozic albo przesylac wszystko zalatwione dwoud do odebrani do 2 tyg , takze tu tak samo jest zalezy na kogo sie trafnie ,albo trzeba powiedziec cos co zmobilizuje obo inaczej nie da sie :wink:

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-05, 12:27   

Sluchajcie jak szlam odebrac pass mialam w portwelu 10 zl-bo tyle mialam zaplacic dlaczego? po pierwsze obowiazywala mnie znizka za nie wykorzystane lata i po drugie znizka ze wzgledu na zmiane nazwiska. Gosciu, ktory tam pracowal chcial 140 zl dopiero jak mu przytoczylam ile powinien rzeczywiscie naliczyc to sie ZDZIWIL! Prawda jest taka,ze trzeba byc bardziej zorientowanym niz pracownicy danej instytucji.

cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2006-09-06, 21:05   slub i co dalej?

Ja proponuję potomstwo. :grin:

Odpowiedz do tematu