Szukam dentysty dla dziecka
| Autor |
Wiadomość |
niemiec79
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-07-11, 21:41
|

|
|
| niki napisał/a: | no tak a jak niby sie to dziecko ma nauczyc..nie majac kontaktu z Niemcami..do dentysty nie..do lekarza nie..najlepiej polskie przedszkole zeby bylo..
sory ale nie rozumie takich matek |
A po co takie dziecko ma sie uczyc jezyka niemieckiego? chyba lepiej zeby pierwsze slowa mowilo w jezyku polskim zwlaszcza ze matka jest rodowita polka i dla niej brawa ze uczy dziecko jezyka polskiego jako podstawe a nie robi z dziecka i siebie pseudo niemieca.To ze ty na poslkim paszporcie strugasz wielka niemke ktora zapewne stoi w polskim hipermarkecie 5 km od granicy niemeickiej i kaleczy z dzieckiem jezyk niemiecki to nie znaczy ze kazdy powinien isc w twoje slady.
A co do koksu to ,,malyberlin,, mial racje po koksie w taka pogode jest naprawde bardzo goraco i poty ida i pikawa moze pasc wiec zastanow sie o czym ty w ogole tu piszesz |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-07-11, 21:47
|

|
|
| nie posiadam dowodu osobistego polskiego a co dopiero paszprt..na co mi to?zeby do cukru wsadzic? |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-07-12, 06:18
|

|
|
| niki napisał/a: | | nie posiadam dowodu osobistego polskiego a co dopiero paszprt..na co mi to?zeby do cukru wsadzic? |
i bardzo dobrze ze nie posiadasz powinni ci jeszcze obywatelstwo dla rownowagi zabrac wtedy bylabys szczesliwym czlowiekiem czyli juz nie Polka i nigdy Niemka a co do koksu to dzieki za filmik normalnie dzieki tobie dowiedzialem sie do czego go uzywasz brawo !!!!!!!! |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-12, 09:45
|

|
|
| polka..powiadasz..he he ..nigdy nie czualam sie polka..jak juz cos to slazaczka..i nia zostane |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-07-12, 10:15
|

|
|
| niki napisał/a: | | polka..powiadasz..he he ..nigdy nie czualam sie polka..jak juz cos to slazaczka..i nia zostane |
hahahahaha i wszystko jasne........... |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-07-12, 13:44
|

|
|
| niki napisał/a: | | polka..powiadasz..he he ..nigdy nie czualam sie polka..jak juz cos to slazaczka..i nia zostane |
Dla twojej wiadomosci sam jestem Slazakiem i wlasnie dzieki takim pajacom jak ty maja o nas takie zdanie jakie maja ja jestem Polakiem pochodzacym ze Slaska czyli rowniez Slazakiem ale co ja bede tracil czas na tlumaczenie czegos czego i tak nie moze zrozumiec ktos o tak dur...ch pogladach jak ty ale jedno musze skorygowac Slazaczka jestes a niemka nigdy nie bedziesz.Chociaz co do pierwszego to i tak nie ma pewnosci bo jezeli jestes z Opolskiego to wlasciwie pozostaje ci tylko twierdzenie ze jeses znikąd.
Zycze milego popoludnia |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-12, 14:35
|

|
|
a moze Ty chopie krojcok jestes
a dla Twojej wiadomosci pochodze z okolic Tarnowaskich -Gor..
http://www.poloniaberlin....-vt1496,280.htm
i dziwi mnie jak nie raz slysze ..
gdzie znajde polskie szkoly w Niemczech?
-gdzie lekarza Polskiego?itd..itp-
a potem problem bo jezyk nie wchodzi do glowy..a niba jak ..jak tylko kontakt z Polskim..
zyc w niemczech tylko najlepiej zeby tu po polsku mowili w urzedach itd |
|
|
|
 |
maya
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-07-12, 20:03
|

|
|
| hi....Daisy polecam doc.Scarlet John jezeli jestes jeszcze zainteresowana coprawda nie jest nasza rodaczka ale ma naprawde super podejscie do dzieciaczkow zreszta wiem ze organizuje takie wizyty jak Kindersprechstunde-Angstsprechstunde-Vollnarkose ...tel 4152010 Reinickendorf Senftenberger Ring14 |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-12, 22:26
|

|
|
Lo matko polko to ja ci wspolczuje ze ty w polsce musialas mieszkac i do polskiej szkoly chodzi a moze w twojej szkole po slasku sie rozmawialo
nie jestem polkom jestem slazaczka smiechu warte Szkoda mi Ciebie
[ Dodano: 2010-07-12, 23:29 ]
| Dawbud napisał/a: | niki napisał/a:
no tak a jak niby sie to dziecko ma nauczyc..nie majac kontaktu z Niemcami..do dentysty nie..do lekarza nie..najlepiej polskie przedszkole zeby bylo..
sory ale nie rozumie takich matek |
nie wiem czy wiesz ale zeby nauczyc sie jezyka obcego nalezalo by zaczac od nauki jezyka matczynego czyli w tym przypadku polskiego Ciekawe co ma powiedziec pozniej ten polak nie znam polskiego bo matka byla Slazaczka |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
|
|
|
 |
coffii
Dyskutant

Pomogła: 5 razy Posty: 464 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2010-07-13, 08:30
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | nie wiem czy wiesz ale zeby nauczyc sie jezyka obcego nalezalo by zaczac od nauki jezyka matczynego czyli w tym przypadku polskiego Ciekawe co ma powiedziec pozniej ten polak nie znam polskiego bo matka byla Slazaczka |
Racja! U mnie nauczycielka na B1 mowila, ze jak ktos miernie wlada Mutersprache, to i po niemiecku sukcesow nie osiagnie... |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-13, 09:22
|

|
|
jak zapisywalem mojego malca do przedszkola to rowniez mi to powiedzieli ze najpierw trzeba nauczyc sie mutersprache
prosty przyklad jak nauczyc sie odmiany po niemiecku jak sie nie wie co znacza po polsku |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-13, 10:11
|

|
|
a moje dziecko urodzone tu nie mialo najmniejszego problemu z jezykiem niemieckim(nie znajac polskiego bo nawet nie chcialy go uzywac)..choc w domu rozmawia sie po polsku,,,dzieci rozmawiaja tylko i wylacznie po Niemiecku..
skoro na codzien przebywa od urodzenia miedzy niemcami..przedszkole szkola..ciewkawe czy w domu bedzie uzywalo tylko Polskiego..hmm..nie znam takiego choc mam wielu znajomych z dziecmi Polakow |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-13, 11:21
|

|
|
| niki napisał/a: | | mam wielu znajomych z dziecmi Polakow |
Czy Slazakow ? a jak polakow to powiedz im ze ty nie jestes polka tylko slazaczka
powodzenia |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-13, 11:37
|

|
|
niestety slazakow tu gdzie mieszkam na palcach mozna policzyc..reszta polacy..znajomi
ich dzieci praktycznie nie mowia po Polsku wcale..
jedynie takie przypadki jak moja starsza corka..ktore kilka lat mieszkaly w Polsce i znaja ten jezyk..ale nieststy tu juz bardzo kaleczą..dziecinnym jezykiem |
|
|
|
 |
dekempiu
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-14, 00:25 Szukam dentysty dla dziecka
|

|
|
| niki napisał/a: |
Typowe poluchy
... |
Pomyliłaś fora, to nie jest forum slazacyberlin.de tylko poloniaberlin.de.
Nie obrażaj Polaków na tym forum!
| niki napisał/a: |
nie posiadam dowodu osobistego polskiego a co dopiero paszprt..na co mi to?zeby do cukru wsadzic?
|
No i wszystko jasne..., bo oczywiście wychowałaś się w Berlinie |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 480 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2010-07-14, 07:05
|

|
|
| niki napisał/a: | a moje dziecko urodzone tu nie mialo najmniejszego problemu z jezykiem niemieckim(nie znajac polskiego bo nawet nie chcialy go uzywac)..choc w domu rozmawia sie po polsku,,,dzieci rozmawiaja tylko i wylacznie po Niemiecku..
skoro na codzien przebywa od urodzenia miedzy niemcami..przedszkole szkola..ciewkawe czy w domu bedzie uzywalo tylko Polskiego..hmm..nie znam takiego choc mam wielu znajomych z dziecmi Polakow |
To zalezy tylko od konsekwencji, swiadomosci i czesto wyksztalcenia rodzicow w jakim stopniu dziecko porozumiewa sie w danym jezyku. Znam wiele dzieci mowiacych plynnie w obu jezykach. Warunek rodzice mowia po polsku, nie uzywajac zwrotow typu
"idz po Butterkäse do sklepu na ecke" |
|
|
|
 |
coffii
Dyskutant

Pomogła: 5 razy Posty: 464 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2010-07-14, 07:35
|

|