| Autor |
Wiadomość |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-12-24, 10:08
|

|
|
Jeśli chodzi o tv kodowaną satelitarną to jest tak.
Jeśli masz tuner sat z czytnikiem karty systemu CONAX to ten tuner obsługuje wszystkie karty CONAX.
Czyli kupujemy w Polsce "telewizjenakarte" bez umowy,samą kartę,aktywujemy,wkładamy do slotu czytnika i działa nam Polska telewizja.
Jeśli mamy zamiar kupić coś na abonament np.Telewizję N, to ten tuner nie działa z taką telewizją,tak samo Polsat cyfrowy/telewizje mają różne systemy kodowania i karty są parowane do tunerów sat/.
W Polsce kup sobie samą kartę "telewizja na kartę"/cena karty 49zł w tym full pakiet na 3-m-cy/ |
|
|
|
 |
leo_tennis
Nowy

|
Wysłany: 2009-12-24, 11:32
|

|
|
Dzieki za odpowiedz, wlasnie zamowilam ta karte na 6 miesiecy za 89 zl, bo niebylo na 3miesiace.
Zyche Ci Zdrowych i Wesolych Swiat Bozego Narodzenia i Szczesliwego Nowego Roku 2010.
Pozdrowienia z Lodzi |
_________________ Arkuszewska |
|
|
|
 |
gabriella
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-15, 14:29
|

|
|
Cześć, jestem tu nowa i potrzebuję pilnie porady.
Przywiozłam ze sobą zestaw TNK z Polski - używany dawniej w domu: TNKopticum_4060l cx. Właściciel mieszkania, jak go zobaczył, zaczął mówić, że to nie bedzie działać. Czy ktoś zorientowany może mi powiedzieć, o co mu chodziło? Z tego, co wiem, Polacy używają w Niemczech TNK... Coś jest nie tak z mim zestawem? |
|
|
|
 |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-15, 15:00
|

|
|
Tak dzialaja wszystkie platformy cyfrowe sat.Problem u ciebie morze byc taki ze trzeba talerz sat ustawic na satelite Hot Brit 13E.
Niemcy maja ustawione talerze na Astre 19. |
|
|
|
 |
krystian73
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-07-15, 16:42
|

|
|
| Mam dokladnie taki sam zestaw i u mnie wszystko odbiera jak nalezy. Rzeczywiście moze chodzilo wlascicielowi o pozycje satelity.TnK to satelita Hot Bird 13 ° a niemcy nadaja z satelity Astra 19,2°.Wrazie problemow pomoge |
|
|
|
 |
gabriella
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-20, 14:38
|

|
|
Ok, dzięki za odpowiedź,już się dogadałam z właścicielem i ustawił tak, że wszystko działa. |
|
|
|
 |
peperej99
Nowy

|
Wysłany: 2011-01-22, 17:04
|

|
|
| witam!!! a ja mam takie pytanko dotyczące telewizji w Berlinie- mieszkam na Marienfelde kupiłem w Polsce cyfrowy polsat zamontowałem go i wszystko ładnie pięknie odbiera tylko że po dwóch tygodniach właściciel mieszkania dostał upomnienie że antena ma zniknąć bo jak nie to kancelaria adwokacka zajmnie się sprawą i pytanie dlaczego nie można mieć anteny na balkonie i czy ktoś miał podobną sytuację???? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-22, 17:10
|

|
|
To jest skomplikowana historia ze wzgledu na sprzeczne wyroki sadowe w sprawie anten satelitarnych
W przypadku budynkow o jakichs specjalnych walorach architektonicznych, zabytkach architektury na pewno nie wolno miec anteny ani na balkonie ani na fasadzie budynku
w innych przypadkach wlasiciel nie moze zabronic generalnie instalacji antenty, ale moze zazadac jej instalacji na dachu, zamiast na balkonie. I tu sady roznie reaguja, jedne mowia, ze swoboda dostepu do informacji jest wazniejsza niz walory estetyczne budynku, inne znowu, ze wlasiciel ma prawo zabronienia instalacji na balkonie
A wiec pozostaje ci albo pojsc na ugode (np. prze kupno anteny 45cm, ktora nie rzuca sie w oczy i ktora wystarcza na odbior polskich programow) albo sie wloczyc z nim po sadach |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:02
|

|
|
Slyszalem tez o przypadku ze jezeli wlasnie mieszkasz w niemczech i jestes polakiem nikt nie moze zabronic ci instalacji anteny Wiadomo jak jest zawsze se znajda jakis kruczek prawny jak sie upra na ciebie
Ja jak zmienialem mieszkanie a spoldzielnia mi powiedziala ze nie bede mogl zawiescic antenty podziekowalem spoldzielnie i poszlem szukac dalej mieszkania. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:07
|

|
|
| zupelnie zabronic nie moga osobom, ktore pochodza pierwotnie z innego kraju i chca miec do telewizji w ojczystym jezyku, ale moga ci narzuci miejsce instalacji antenty, np. na dachu, a to czesto wydatek minimum 500 euro |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:26
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | zupelnie zabronic nie moga osobom, ktore pochodza pierwotnie z innego kraju i chca miec do telewizji w ojczystym jezyku, ale moga ci narzuci miejsce instalacji antenty, np. na dachu, a to czesto wydatek minimum 500 euro |
A nie jest tak , ze jesli masz mozliwosc odbioru programu w jezyku ojczystym przez telewizje kablowa to jest to podstawa do wydania przez spoldzielnie decyzji odmownej ? |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:35
|

|
|
| Nie, bo w telewizji kablowej sa tylko 2-3 programy polskie a przez satelite kilkanascie/kilkadziesiat i w miedzyczasie sa wyroki sadowe, ze takie ograniczanie swobody wyboru programow telewizjynych do 2-3 (z reguly TV Polonia plus 2 inne, ktorych w Polsce malo kto oglada) jest zbytnia ingerencja w swobode wyboru do srodkow informacji. |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-01-23, 17:52
|

|
|
| peperej99 napisał/a: | | witam!!! a ja mam takie pytanko dotyczące telewizji w Berlinie- mieszkam na Marienfelde kupiłem w Polsce cyfrowy polsat zamontowałem go i wszystko ładnie pięknie odbiera tylko że po dwóch tygodniach właściciel mieszkania dostał upomnienie że antena ma zniknąć bo jak nie to kancelaria adwokacka zajmnie się sprawą i pytanie dlaczego nie można mieć anteny na balkonie i czy ktoś miał podobną sytuację???? |
Ja mieszkam na Spandau i w moim przypadku bylo tak,od strony tarasu czyli od tej strony gdzie powinna stac antena zeby odbierac sygnal,jest nieduzy park i niestety przez stojace drzewa sygnalu nie ma,wiec w 1998 roku zwrocilem sie do spoldzielni z prosba o zezwolenie na zamontowanie anteny na dachu.Budynek ma cztery kondygnacje takze z parteru na dach tak zeby nikomu kabel nie przeszkadzal jakies 20 metrow plus po dachu jakies 15 metrow zeby minac drzewa.Spoldzielnia odpisala ze owszem oni wyraza zgode ale musi to zrobic firma.Znalazlem firme ktora zgodzila sie to zrobic za okolo 1000 DM.Teraz najlepsze do tego samego masztu mozna bylo zamontowac maksymalnie 5 anten bez ryzyka ze cos sie stanie np. z dachem na co gwarancje dawala firma na pismie.Wiec pochodzilem po sasiadach i zeby obnizyc koszty znalazlem 4 chetnych 2 polaków,1 turka i 1 araba wszystko bylo dogadane kasa zebrana i wtedy cos mnie podkusilo,zeby nie bylo ze POLAK KOMBINATOR zglosilem to do spoldzielni,ze bedzie maszt i piec anten i co i GÓWNO spoldzielnia odpisala,ze na takie rozwiazanie zgody nie ma,ze kazdy z nas musi oddzielnie napisac wniosek o zgode na montaz,czysty idiotyzm,debilizm i zlosliwosc tych baranow w spoldzielni Zrezygnowalismy wiec z propozycji spoldzielni i kilka miesiecy pozniej kazdy osobno postawil sobie swoja antene,po nas byli kolejni i tak sobie stoi kilkanascie anten (raz mniej raz wiecej) na dachu juz prawie 14 lat sciana budynku od strony tarasow jest cala okablowana,wszyscy sa zadowoleni i nikt do nikogo nie ma pretensji
Zrob jak uwazasz,ja opisalem ci tylko co ja zrobilem w podobnej sytuacji.... |
|
|
|
 |
fly1988
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-26, 10:24
|

|
|
Jezeli chodzi o telewizje satelitarne to wyglada to tak:
Cyfra+ jest najlepsza ale i najdrozsza, jako jedyna posiada Canal + i HBO i wszystie odmiany tych kanalow. Zeby zakup Cyfry + mial rzeczywiscie sens trzeba sobie wykupic jeden z drozszych pakietow. Tak wiec jest to opcja dla wymagajacych i nie skapiacych groszem.
Polsat Cyfrowy, dosc ubogie pakiety za niska cene. Nie chodzi mi tu o ilosc kanalow tylko ich jakosc. Dla zobrazowania: mozna miec 100 kanalow na ktorych wyswietlane sa same pierdoly i od czasu do czasu puszcza cos z sensem a my skaczemy z kanalu na kanal, albo mozna miec 3 konkretne na ktorych zawsze znajdziemy cos dla siebie. Niestety Polsat Cyfrowy na tle innych telewizji zalicza sie do tej pierwszej (ubogiej tematycznie) grupy. Jedak jego zaleta na pewno jest cena. Najtanszy pakiet mozna miec za 10zl.
N-ka czyli telewizja nowej generacji. Najbardziej optymalna telewizja. Posiada pakiety tematyczne, ktore mozemy dobrac wedle wlasnego gustu. Przykladowo: jezeli nie mamy dzieci to po co placic za kanaly bajkowe itd. Jezeli chodzi o jakosc posiadanych programow to jest ona znacznie lepsza niz w Polsacie a nieco gorsza niz w Cyfrze tak wiec jest to chyba najbardziej optymalny wybor.
Nie wiem jak jest z innymi telewizjami ale odbior tych 3 jest za granica bezproblemowy i przede wszystkim legalny o czym swiadcza np. biura Polsatu Cyfrowego w Berlinie. Co do odbioru to mozna taka antene ustawic samodzielnie i miec idealny odbior przez lata albo nam sie spieprzy odbior po pewnym czasie. Tak wiec w razie problemow polecam fachowcow i monterow poniewaz ustawiaja sygnal za pomoca miernikow i odpowiedniego sprzetu czesto dajac nam gwarancje na odbior. Jezeli chodzi o serwis to jest on bezplatny w Polsce ale nie orientuje sie jak to wyglada za granica.
Kazda z tych telewizji ma opcje multiroom co pozwala na niezalezny odbior programow na wiekszej liczbie telewizorow placac jeden abonament. Usluga ta wiaze sie z zakupem wiekszej ilosci dekodero.
Polecam zakup telewizji cyfrowych w okresie swiatecznym poniewaz zwykle wtedy maja najkorzystniejsze oferty. Przy podpisywaniu umowy na okreslony czas 3 miesiace wczesniej nalezy zlozyc wymowienie poniewaz w przeciwnym razie przedluzaja nam czas na kolejny (ten sam co przy podpisaniu umowy) okres. Warto skladac wymowienia przed koncem umowy nawet jezeli nie mamy zamiaru rezygnowac poniewaz dzwonia wtedy do nas z korzystniejszymi warunkami chcac zatrzymac klienta przy sobie.
Mam nadzieje, ze troche pomoglam w temacie |
_________________ Lubię dyskutować, ale nie lubię wymieniać poglądów, bo zasadniczo jestem przywiązana do swoich |
|
|
|
 |
|
|