| Autor |
Wiadomość |
ravek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-08-06, 09:29 ubezpieczenie auta
|

|
|
| cześć mam prośbę czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda ubezpieczenie auta w niemczech dokładnie w berlinie, konkretnie chodzi mi o to czy jest ona na fahrzeugschein czy to osobny dokument. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2006-08-06, 09:38
|

|
|
| Osobny tak jak każda inna polisa ubezpieczeniowa.Z tym że najpierw poświadczenie z ubezpieczenia by ten Farzeugschein otrzymać. |
|
|
|
 |
ravek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-08-06, 12:23
|

|
|
| Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanko czy koniecznie trzeba mieć przy sobie kwit z ubezpieczenia czy wystarczy ważna naklejka na tablicach rejstracyjnych? Jak to wygląda w Niemczech i jak w Polsce, mowa oczywiście o aucie na niemieckich tablicach. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2006-08-06, 13:43
|

|
|
jeśli kupujesz auto w salonie oni wszystko załatwiają.Jeśli prywatnie ,najpierw musisz mieć potwierdzenie z ubezpieczenia ,z tym idziesz do Zulassungstelle,tam dostajesz tablice z aktualnym TÜV i ASU .Bez tego nie wolno nawet wyjechać za róg ulicy.
Jak auto jest już zarejestrowane i ubezpieczone z ubezpieczalni dostajesz zawsze karte ,którą musisz mieć z papierami auta ,tam są dane dotyczące ubezpieczenia auta. |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-08-08, 02:29
|

|
|
Tydzien, moze troche dluzej mozna jezdzic bez ubezpieczenia (jezeli masz tablice rejestracyjne poprzedniego wlasciciela) ale w tym czasie musisz juz cos organizowac bo przy przemeldowaniu auta musisz pokazac to urzednikowi inaczej "nici" z rejestracji.
Karty ubezpieczenia nie musisz wozic przy sobie ale warto, bo w razie wypadku szybciej zalatwiane sa formalnosci miedzy biurami ubezpieczen.
Jezeli auto jest zarejstrowane, jest to rownoznaczne z tym ze jest ubezpieczone, nie da sie zerwac "ot tak sobie" ubezpieczenia, chyba ze sie zmienia firme ubezp. |
|
|
|
 |
|
|