forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Umzug, przeprowadzka z berlina a JobCenter

Autor Wiadomość
sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2007-10-24, 09:49   Umzug, przeprowadzka z berlina a JobCenter

Witam
mam pytanie czy ktos orientuje sie na jaka pomoc i wsparcie mozna liczyc z Job Center
jak znalazlo sie prace i wymagana jest przprowadzka do innego masta, oczywiscie do tej pory na HartzIV ale juz za nie dlugo normalna praca,
stare mieszkanie trzeba wypowiedziec na okres 3 miesiecy i trzeba je odmalowac no i cala reszta z tym zwiazana
dziekuje za info

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-10-24, 09:58   

Nie wiem jak to jest z przeprowadzka do innego miasta, ale wiem ze jesli Job Center wymusza na tobie przeprowadzke (mieszkanie za duze czy za drogie), pokrywa czesc kosztow.
W naszej firmie mieszkaniowej nie trzeba chalupki malowac. Ma byc czysto i do zamieszkania, co niestety czesto wiaze sie z koniecznoscia malego remontu.

sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2007-10-24, 10:06   

ja sam chce sie przeprowadzic bo chce wkoncu pracowac i odciac sie od Job Center
ale to wymaga przeprowadzki slyszalem ze mojemu koledze zaplacili za remont mieszkania jak sie przeprowadzal

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-10-24, 11:36   

Job Center placi tylko czesc pieniedzy nie wazne czy za drogie albo za duze
na twoim miejscu poszlabym do nich osobiscie a nie bazowala na tym ze znajomemu zaplacili wiec tobie tez oni kazda sprawe rozpatruja indywidualnie no i zalezy na jakiego trafisz urzednika

sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2007-10-26, 22:17   

juz wiem, ze zapalca za przeprowadzke tylko musze przyniesc trzy propozycje od roznych firm,
poznej jeszcze zostaja inne sprawy kaucja na nowym mieszkaniu i wypowiedzenie starego mieszkania i za Miete na nowym i nastarym mieszkaniu

Akari 
Nowy

Wysłany: 2007-10-26, 23:35   

Jezeli wciaz pobierasz Hartz IV potrzebujesz wpierw zgody urzedu na przeprowadzke - podajesz powod i oferte mieszkania do wgladu. Jesli nowe mieszkanie bedzie dalej oplacane przez JobCenter, czynsz nie moze przekroczyc pewnej kwoty - zalezy od ilosci osob mieszkajacych. Przeprowadzka bez zgody pisemnej urzedu jest karalna. Co do kosztow przeprowadzki, pierwsze to uslyszysz to zdecydowane NIE. Urzednicy sa do tego szkoleni by na poczatku odmawiac:P... Musisz przedstawic trzy oferty roznych firm i nalegac na przejecie kosztow. Co do remontu nigdy sie nie pytalam, ale wiem iz w niektorych przypadkach czesc kosztow jest zwracana. Mimo wszystko nie liczylabym na to specjalnie.
Tyle ode mnie, pozdrawiam

monko 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2007-10-27, 08:11   

probuj wszystkiego, przeprowadzasz sie z powodu pracy, czyli potencjalnie przestaniesz byc ich klientem
pojda na wiele jezeli sie o to postarasz
z waznym powodem naprawde mozna duzo wskorac
jest mozliwosc ze dostaniesz kase na remont nowego mieszkania jak i starego
poza tym moga oplacic ci przeprowadzke
najpierw jednak musisz wszystko z nimi uzgadniac, pytac ich o zgode, jak z rodzicami :wink:
staraj sie i powodzenia

sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2007-10-27, 10:22   

juz bylem w JC i skonsultowalem sie w sprawie przeprowadzki i za przeprowadzke napewno zaplaca gozej jest z wypowiedzeniem strego mieszkania ta sa trzy miesiace i za to nie chca zaplacic maxymalnie za 2 miesiace a za trzeci juz sam bede musial jak i za remont tez nie chca zaplacic, a kiedys jak dobrze pamietam na szkoleniu z JC mowili ze pomoga w roznych kwestiach jak z remont i kaucja na nowe mieszkanie, musze troche powalczyc albo wzisasc jakiegos specjaliste moze z kontaktow

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-10-27, 10:43   

wiekszosc z tych tzw. udogodnien i pomocy
to sa tzw. "kann-leistungen", czyli moga a nie musza
zostac przyznane.

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2007-10-27, 18:10   

sjemion napisał/a:
juz bylem w JC i skonsultowalem sie w sprawie przeprowadzki i za przeprowadzke napewno zaplaca gozej jest z wypowiedzeniem strego mieszkania ta sa trzy miesiace i za to nie chca zaplacic maxymalnie za 2 miesiace a za trzeci juz sam bede musial jak i za remont tez nie chca zaplacic, a kiedys jak dobrze pamietam na szkoleniu z JC mowili ze pomoga w roznych kwestiach jak z remont i kaucja na nowe mieszkanie, musze troche powalczyc albo wzisasc jakiegos specjaliste moze z kontaktow

A moze poszukasz nachmietera?? Wtedy kwestia wypowiedzenia bedzie rozwiazana!

Odpowiedz do tematu