wezwanie do zaplaty a przetrzymywanie dokumentow...
| Autor |
Wiadomość |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-12-27, 22:40 wezwanie do zaplaty a przetrzymywanie dokumentow...
|

|
|
jak w tytule,orientuje sie moze ktos jak to wyglada ( ew. z paragrafami) wezwanie do zaplaty za prowadzenie "ksiegowosci" przez osobe nie upowazniona do tego , bez zadnej umowy . Znajomy oddal komus z polecenia papiery z gewerby aby ten ktos zrobil mu rozliczenie ostatnich 2 miesiecy... po jakims czasie okazuje sie ze .... i tu szok, znajomy dostal rachunek od tej osoby za "ksiegowanie" i to od stycznia do pazdziernika w kwocie prawie 500€.
Pytanie - czy ta osoba moze zatrzymac dokumenty znajomego dopoki nie zaplaci on rachunku.czy to jest zgodne z prawemtakie przeczymywanie czyichś rachunkow ,wyciagow z konta i innych dokumentow? |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-12-27, 22:52
|

|
|
| Przeprowadz analogie do jakiegos zakupu w sklepie online. |
|
 |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-12-27, 23:33
|

|
|
| a od kiedy w sklepie online zatrzymuja ci wyciagi z konta ,meldunek gewerby czy rachunki z 2-ch ostatnich miesiecy??? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-12-28, 00:10
|

|
|
500 euro
to chyba nie duzo |
|
|
|
 |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-12-28, 11:30
|

|
|
dużo czy nie - egal.
pytanie czy można zatrzymać czyjeś dokumenty ?
czy nie powinno wyglądać to tak ze można odebrać papiery a o zapłatę dochodzi się inna droga?
podkreślam ze ta osoba niema uprawnień księgowego , niema gewerby i jest na hartz4 a umowa ustna byla na rozliczenie pazdziernik i listopad 2010 ??? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-12-28, 11:46
|

|
|
to zgłoś to do Jobcenter, w którym ta osoba jest |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-12-28, 12:30
|

|
|
| jeszcze ktos ma jakies propozycje? |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-12-28, 12:46
|

|
|
Skoro byla umowa tylko na rozliczenie za listopad i grudzien 2010 to dlaczego ten ktos zrobil rozliczenie za poprzednie miesiace ?
Poza tym jak to mozilwe , ze ten znajomy dostal rachunek skoro ta osoba ktora robila te rozliczenie nie ma dzialalnosci ?
Dla mnie sprawa jest prosta . Jesli umawiam sie z kims na cos konkrentnego czyli w tym przypadku na rozliczenie listopad i grudzien 2010 to place tylko za te dwa miesiace . Niech zrobi tak jak mowi Sonja . Po prostu niech do niego pojdzie i mu powie , ze jak mu nie odda papierow to zglosi go do Job Center i tyle .
A poza smiechu warte jest to , ze ktos kto nie ma dzialalnosci chce za zrobienie rozliczenia za 12 miesiecy 500 Euro . Ja place mojej ksiegowej 40 Euro netto miesiecznie czyli 480 Euro netto rocznie . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
em_es
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-12-28, 12:51
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | Skoro byla umowa tylko na rozliczenie za listopad i grudzien 2010 to dlaczego ten ktos zrobil rozliczenie za poprzednie miesiace ?
Poza tym jak to mozilwe , ze ten znajomy dostal rachunek skoro ta osoba ktora robila te rozliczenie nie ma dzialalnosci ?
Dla mnie sprawa jest prosta . Jesli umawiam sie z kims na cos konkrentnego czyli w tym przypadku na rozliczenie listopad i grudzien 2010 to place tylko za te dwa miesiace . Niech zrobi tak jak mowi Sonja . Po prostu niech do niego pojdzie i mu powie , ze jak mu nie odda papierow to zglosi go do Job Center i tyle .
A poza smiechu warte jest to , ze ktos kto nie ma dzialalnosci chce za zrobienie rozliczenia za 12 miesiecy 500 Euro . Ja place mojej ksiegowej 40 Euro netto miesiecznie czyli 480 Euro netto rocznie . |
masz racje , tylko czy w ten sposob dostanie znajomy predzej swoje papiery.
P.S
jak mozesz daj namiary na priv na swoja ksiegowa |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-12-29, 16:12
|

|
|
| em_es napisał/a: | | a od kiedy w sklepie online zatrzymuja ci wyciagi z konta ,meldunek gewerby czy rachunki z 2-ch ostatnich miesiecy??? |
Chodzi o to, ze najpierw pieniadze a potem towar.
W zasadzie o ile wiem, to kazdy kto wykonuje nawet w/w prace
i nie ma dzialanosci moze wystawic rachunek.
Nawet sasiad sasiadowi za np. rabanie drewna.
Jest to absurdenm ale prawdziwe.
Moze dlatego, ze ten KTOS jest na H4 chce udowodnic ,
ze zarobione pieniadze sa legalne? |
|
 |
|
|