|
| Autor |
Wiadomość |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2011-10-28, 22:39 wyjazd
|

|
|
nie zrozumialas sensu dyskusji w ogole.
Gdybys zrozumiala choc troche, nie napisalabys tego.
Nie wazne, czy rozwod, czy razem, czy jeszcze jakos inaczej. Wazne, co dorosli wyprawiaja i ile krzywdy wyrzadzaja wlasnym dzieciom.
Twoi rodzice rowniez nie mysleli o Was i o tym, co czujecie. Skutki tego przedstawilas....
Przykro mi, to straszne.... |
|
|
|
 |
hexesylwunia
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-29, 09:15
|

|
|
bo dyskusja za daleko zaszla!!!
zaczynają sie oskarżenia i domysły, a ja tylko zapytałam o rade!
wybór mój był taki a nie inny, i zrobiłam to ponieważ doszłam do wniosku,że to najlepsze rozwiazanie dla mnie i dla DZIECI... |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-30, 00:08 Re: wyjazd
|

|
|
| blitzputz napisał/a: | nie zrozumialas sensu dyskusji w ogole.
Gdybys zrozumiala choc troche, nie napisalabys tego. |
Nie komentuje, szkoda mi mojego cennego czasu na pseudopedagogow socjalnych, naganiaczy dla Jugendamtu. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-30, 04:02
|

|
|
| hexesylwunia, Najlepsze rozwiazanie wylacznie dla Ciebie, bo watpie w to ze sie dziecka zapytalas czy nie chce miec z ojcem kontaktu, niestety niektóre matki wybierajac cos dla siebie, automatycznie tlumacza swoje postepowaniem "dobra dziecka", a to sie wedlug mojego uznania nazywa "pseudo-matka", gdyz co by miedzy rodzicami nie bylo, dzieko ma zawsze prawo do obojgu rodziców, w takim przypadku jeden rodzic dochodzacy,ale pomimo wszystko wazne zeby mial te prawa do spedzania czasu z dzieckiem. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-30, 13:01
|

|
|
Kazde uogolnanie jest niesprawiedliwe. Hexesylwunia zadala pytanie i prosila o odpowiedz.
Pewnie, ze szukala poparcia i odpowiedzi, ze miala prawo wyjechac z dziecmi i ze to nie porwanie. Ale kazdy myslacy moze przedstawic sobie sytuacje odwrotna: gdyby to maz podjal taka decyzje i wyjechal z dziecmi. Co by to wtedy bylo: wyjazd czy porwanie?
Jezeli zadnemu z rodzicow nie ograniczono ani nie zabrano tzw. wladzy rodzicielskiej, to oboje maja do dzieci takie samo prawo i obowiazek o informowaniu + uzyskaniu zgody drugiego rodzica na tak wazne kroki w zyciu, jak zmiana kraju. A wiec oczywiste jest, ze to porwanie. Ale i porwanie moze byc uzasadnione i usprawiedliwione dobrem dziecka. O tym rozstrzyga sad. I wlasnie rozstrzygnal. Nastepny krok nalezy do ojca. Teraz on musi walczyc o swoje prawa.
A gdzie w tym wszystkim dobro dziecka? Mysle, ze tak male dzieci (przedszkole) lepiej od spraw doroslych trzymac daleko i nie pytac ich o rozwiazania. Skad takie dziecko ma wiedziec, co go czeka w obcym kraju i jak to bedzie bez taty - lepiej czy gorzej? Odpowiedzialnosc ponosi mama. I jej zycze duzo sily + zyczliwych ludzi na nowej drodze zycia. |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-30, 23:14
|

|
|
| Na tym forum swoje filozoficzne wywody zaczely snuc pewne osoby: niejaka Izabela, pani sozialpädagogin blitzputz, Anna-Maria. Dla tych osob polecam goraco zalozyc profil na forach filozoficznych, czy tez typu: rozwod i co dalej, dziecko po rozwodzie rodzicow itp.itd. Zostawcie dziewczyne w spokoju, a niektore posty zglosilam juz do moderatorow. Pani sozialpädagogoin, blitzputz zostala pewnie urazona tym, ze dziewczyna nie zglosila sie do tej pani po pomoc w zalatwieniu wszelkich formalnosci. Fuj! Takich z daleka omijac. Sprawy slabo zalatwiaja, a potem oswiadczaja klientce: "przykro nam, jesli nic sie pani nie uda zalatwic dla dzieci, bedziemy musieli powiadomic URZAD". |
|
|
|
 |
hexesylwunia
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-31, 10:48
|

|
|
wiecie dziewczyny....jestem już zmęczona pseudo-radami.
tak jak wspomniałam prosiłam o rady osób, które może spotkały sie z podobna sytuacją a wypowiadaja sie osoby zupelnie nie mające pojęcia o czym pisze!!!i te sa najmadrzejsze- szkoda tylko,że wyłacznie na forum i nabijają sobie posty! ŻAŁOSNE!
słowa uznania dla "kobiety pracującej" i oczywiscie "berlinianki-32" |
|
|
|
 |
blitzputz

|
Wysłany: 2011-10-31, 10:49 wyjazd, czy porwanie
|

|
|
Witam,
nie zostalam niczym urazona, poniewaz ta Pani zglosila sie do mnie.
Prosze te Pania, jesli oczywiscie moge, o potwierdzenie i pozwalam nawet na zacytowanie mojej odpowiedzi.
Oswiadczam, ze za nic nie placi nam zaden urzad, ani niemiecki, ani polski.
za wszystkie uslugi placa klienci,a jesli nie maja pieniedzy nie placi nikt.
Jeszcze raz dokladnie przeczytalam moje posty.
Nie znajduje w nich nic, co mogloby urazic autorke tematu, ani inne osoby.
Jesli to zrobilam, przepraszam z calego serca, nie to bylo moim zamiarem.
Sama jestem rozwodka i mam z pierwszego zwiazku 2 doroslych dzieci.
Pisalam przede wszystkim o wlasnych doswiadczeniach, a potem o obserwacjach z mojego najblizszego otoczenia.
Nie rozumiem, dlaczego moje posty zostaly odebrane jak napad na autorke watku i innych, skoro tam nie ma slowa krytyki.... Wyraznie napisalam, ze jestem daleka od wadawania wyrokow i sadow!
Berlinianka...piszesz na forum, ze nie bedziesz reagowac na forum, bo szkoda Twojego pradu, po czym w sekunde pozniej piszesz do mnie na priv obelzywego maila, kategrorycznie zadajac, abym na niego nie odpowiadala...
Nie masz pojecia, czy nasza pomoc jest skuteczna, czy nie i ilu ludziom pomoglismy.
Dlaczego wiec wypowiadasz sie na ten temat?
Wiele razy mnie obrazilas. Chcialabym, zebys zacytowala, w ktorym momencie moich wypowiedzi dalam Ci do tego powod?
Ostatnia linijka twojego postu, to cios ponizej pasa.
" Pani sozialpädagogoin, blitzputz zostala pewnie urazona tym, ze dziewczyna nie zglosila sie do tej pani po pomoc w zalatwieniu wszelkich formalnosci. Fuj! Takich z daleka omijac. Sprawy slabo zalatwiaja, a potem oswiadczaja klientce: "przykro nam, jesli nic sie pani nie uda zalatwic dla dzieci, bedziemy musieli powiadomic URZAD".
To sa Twoje slowa, ktore przypisalas perfidnie mojej osobie, niby je cytujac.
To ja moge Cie teraz podac do moderatorow.
Chcialam sie juz nie wypowiadac w tym watku, moze rzeczywiscie popelnilam blad, ze w ogole sie wypowiedzialam. Moich wypowiedzi nie moze zrozumiec nikt na tym etapie rozstania... Zrozumienie przyjdzie za 20 lat...
Ale czy mozna nie odpowiedziec, jesli ktos tak obrazliwie wciaz kontynuuje dyskusje? |
|
|
|
 |
hexesylwunia
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-31, 10:58 Re: wyjazd, czy porwanie
|

|
|
[quote="blitzputz"]Witam,
nie zostalam niczym urazona, poniewaz ta Pani zglosila sie do mnie.
Prosze te Pania, jesli oczywiscie moge, o potwierdzenie i pozwalam nawet na zacytowanie mojej odpowiedzi.
Oswiadczam, ze za nic nie placi nam zaden urzad, ani niemiecki, ani polski.
za wszystkie uslugi placa klienci,a jesli nie maja pieniedzy....
PRZEPRASZAM,ALE KTO SIE ZGŁOSIŁ?
chyba sie juz pogubilam.... |
|
|
|
 |
blitzputz

|
Wysłany: 2011-10-31, 11:05
|

|
|
| napisalam na priv |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-31, 11:09
|

|
|
| Moja rada nie słuchaj nikogo na forum bo według mnie te osoby nie posiadają ani doświadczenia prawnego ani psychologicznego co wynika z treści ich wypowiedzi. Co do dzieci jeżeli mąż nie wyraził zgody na ich wyjazd to jest to porwanie w myśli prawa i jedynym sposobem na legalne ich wywiezienie jest uzyskanie zgody od męża lub sądu w innych przypadkach ponieść możesz konsekwencje prawne. Co do dobra dziecka w wielu przypadka dzieci nie widzą lub nie chcą widzieć co dzieje się w związku ich rodziców dlatego też nie zawsze to co dziecko uważa za stosowne czy tez najlepsze dla siebie jest faktycznie dla niego dobre. Nie nam to oceniać jeżeli nie znamy sytuacji. Pseudo porady forumowiczów bez podstaw do niczego nie doprowadzą oprócz kłopotów. W Polsce jak i w Niemczech istnieją organizacje pomagające osobą w Twojej sytuacji pomoc ta jest w pełni bezpłatna i anonimowa chyba że Ty zadecydujesz inaczej. Dobrze jest też znaleźć prawnika do spraw rodzinnych. Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
|
|
|
 |
hexesylwunia
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-31, 11:44
|

|
|
tak, ojciec jest polakiem, ale dzieci i ja posiadają obywatelstwo niemieckie i są tu urodzone. w polsce mieszkały przez ostatnie 2 lata ,ale do tej pory mieszkaliśmy w berlinie.
a o pomoc zgłosiłam sie tutaj mając nadzieje, ze znajde tu kogos, kto znalazł sie w podobnej do mojej sytuacji.... |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-31, 11:55
|

|
|
| Od czasu kiedy polska jest w Unii Europejskiej małżonek ma prawo drogą sądową wystąpić do Republiki Federalnej o zatrzymanie Ciebie i odesłanie wraz z dziećmi do polski jeżeli posiadasz tam miejsce stałego zamieszkania. Nie ma mowy o deportacji jeżeli jesteś obywatelką Niemiec. Wszystko zależy od Twojej sytuacji bytowej jeżeli mąż udowodni przed sądem że nie jesteś w stanie utrzymać dzieci i zapewnić im wykształcenia oraz godnego utrzymania to sąd stanie po jego stronie w innych przypadkach zawsze stają po stronie matki i raczej nie ma mowy o rozdzieleniu dzieci jeżeli są nieletnie, czyli prawa przypadną temu rodzicowi którego sytuacja materialna i oświadczenie socjologa jest korzystniejsza dla dzieci. Jeżeli Twoje dzieci uczęszczały do szkoły w Polsce a ty je zabrałaś bez powiadomienia szkoły i uniemożliwiasz im dalszą naukę to działa to na Twoją niekorzyść dlatego musisz jak najszybciej zapewnić im szkolę i wystąpić do sądu o odebranie lub ograniczenie praw ojca do wychowywania dzieci. Wtedy to sąd zadecyduje komu oddać dzieci. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|