|
Wyjazd do Niemiec-pytanko
| Autor |
Wiadomość |
Anee
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-03-05, 20:56 Wyjazd do Niemiec-pytanko
|

|
|
Witam Wszystkich...
Natrafiłam na te stronke szukając informacji o Niemczech.Otóz mam do Was takie pytanko: czy cieżko mi bedzie znaleść prace w Berlinie i okolicach, jeśli wogóle nie znam jezyka niemieckiego(dobrze znam angielski , hiszpanski, rosyjski...) Zamierzam poczatkiem wiosny wyjechac do Berilna-przylatuje 15.03-na tygodniowy okres próbny -normalnie mam stres, że bez niemieckiego, bez obywatelstwa to ja tam nie mam szans na zadna prace Moj wyjazd jest podyktowany tym, ze akurat w tym kraju znalazłam swoją druga połowkę, która tez nie miała łatwo zpraca, gdyz pochodzi on spoza Europy....
Jak myślicie czy mam wogole jakieś szanse...???
Gorąco pozdrawiam,
Anee |
_________________ ...jesli wszystko jest jak ma byc, to bedzie dobrze... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-03-05, 22:23
|

|
|
Witaj,
Bez znajomosci jezyka jest raczej ciezko znalesc tutaj prace ale szanse (choc nieduze) napewno jakies sa.
Trzeba byc dobrej mysli. Jako ze do 15 jeszcze 1,5 tygodnia, warto chyba wybrac sie jak najszybciej do ksiegarni i zakupic pare podrecznikow do nauki tego jezyka.
J.angielski sie tu prawie nie liczy. Pomimo ze Niemcy sie go w szkolach ucza, ich znajomosc jest raczej b.podstawowa i uzywaja go tylko wtedy kiedy naprawde musza. |
|
|
|
 |
pikesz
Bardzo Aktywny

Pomogła: 7 razy Posty: 367 Skąd: Pankow /opolskie
|
Wysłany: 2006-03-06, 00:36
|

|
|
Chmmmm..
A ja tak do konca sie z Marcinem nie zgadzam...
Mam inne doswiadczenia.
Znam laske, ktora przyjechala do Niemiec z jezykiem ang. i zostala przyjeta do pracy (informatyk). Fakt, ze zaczela sie uczyc niemieckiego, ale chyba bardziej dla kontaktu z ludzmi niz dla samej pracy.
Moje wlasne doswiadczenie tez jest takie, ze to zalezec bedzie od czlowieka, ktory mialby Cie przyjac. Moj szef mial wspaniale nastawienie. Zaliczyl sie dla niego moj zawod, a stwierdzil, ze jezyka i tak sie naucze z musu (no bo przeciez nie bede cale zycie porozumiewala sie z kol. i kolez. nogami i rekami )
Tak wiec moim zdaniem liczy sie branza, w ktorej masz zamiar szukac pracy i ludzie, na ktorych sie natkniesz.
Zycze powodzenia!
Pozdrawiam
Ewa |
_________________ Pozdro
Ewa |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2006-03-06, 09:46
|

|
|
Ja to widze podobnie jak Marcin. Moze byc, ze w malych firmach szef patrzy wiecej na kwalifikacje a nie na jezyk, ale w wiekszych firmach wydaje mi sie, ze niemiecki jest bardzo wazny. Ja mojej pracy bez niemieckiego bym na pewno nie dostal. Tym bardziej ze jest jeszcze dosyc starszych wschodnich berlinczykow, ktorzy nie mieli n. p. angielskiego. Do tego przychodzi, ze pracy w Berlinie i tak malo...
Moj brat od miesiecy pisze o biurowa prace i nic nie dostal dotychczas, a niemiecki umie. Moze to tez zalezy od rodzaju pracy, ale zeby dostac w Berlinie prace to trzeba miec szczescie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|