forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

wyjazd na pochodzenie

Autor Wiadomość
ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-09, 12:40   wyjazd na pochodzenie

Witam Wszystki bardzo serdecznie :) trafilam do was przypadkowo, ale jestem ogromnie zachwycona tą stronką oraz tematami, które są poruszane na forum.

Co najważniejsze, że żaden z waszych postów nigdy nie został bez odpowiedzi, czyli zawsze ktoś czuwa aby pomóc innym w różnych dziedzinach życia.

Oby tak dalej........to świetna sprawa :lol:

Powracają jednak do mojego przypadku, a mianowicie o stałym pobycie w Niemczech. Chcę starać się o obywatelstwo niemieckie, ale nie wiem jak mam się za to zabrać i jakie dokumenty są mi potrzebne oraz gdzie powinnam się udać (w Polsce) aby ktoś mnie oświecił w tym temacie.

Proszę pokierujcie mną..........

Anetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2005-02-09, 14:54   

hmm... w Polsce pewnie w konsulacie niemieckim udziela ci wszystkich info... tutaj

w Niemczech w Auslenderbehörde.

Tak robila moja mama ....

admin:// to jest post nr 10000 :mrgreen:

ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-09, 17:40   

Dzięki Anetta za pomoc :lol: ten link mi wele wyjaśnił....

Pozdrawiam serdecznie

:lol:

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-02-14, 10:12   

U mnie bylo taz podobnie. Obecnie jestem juz na ostatnim etapie. Musialem czekac ponad 4 lata, dokumenty zlozylem w konsulacie we Wroclawiu, nastepnie sa one wysylane do Köln do Bundesverwaltungsdamt. Jesli przejda pierwszy egzamin Twoje dokumenty we wroclawiu to jest ok!. Pozniej musisz sie uzbroic w cierpliwosc na kilka lat, bez dopytywania sie, gdyz dostaniesz list z prosba o "nie przeszkadzanie" . Po tym czasie gdy sprawdza Twoj "przypadek", dostatniesz odpowiedz pozytrywna lub negatywna. :idea:

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2005-02-14, 10:23   

zara ,zara! bo pochodzenie a obywatelstwo to dwie różne sprawy.Widzę że temat jest"pochodzenie"......zmiana obywatelstwa to nie uzyskanie/odzyskanie pochodzenia .Obywatelstwo a narodowość to zasadnicza różnica.

Czy chodzi więc o obywatelstwo czy o "pochodzenie"? 8O

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-02-14, 10:27   

u mnie jest przypadek z pochodzenia...

ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-14, 12:37   

chodzi mi o pochodzenie.......pradziadkowie byli Niemcami, natomiast dziadek(Niemiec) ożenił się z Polką.

Pozdrawiam

Ela

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-02-14, 12:54   

ELA napisał/a:
chodzi mi o pochodzenie.......pradziadkowie byli Niemcami, natomiast dziadek(Niemiec) ożenił się z Polką.

Pozdrawiam

Ela

pytam z czystej ludzkiej ciekawości...................i Ty w którymś tam już pokoleniu ,urodzona ,wychowana,być może wykształcona(bo nie wiem) w Polsce ,z rodziców Polaków,przesiąknieta polskością ,poczułaś się nagle Niemką?do tego stopnia że narodowość chcesz zmienić? czy masz nadzieje może na jakieś wyjątkowe profity z racji tej zmiany?

Zaznaczam że pytanie nie jest ironiczne i obliczone na obrażenie/oburzenie /wykpienie/etc.Interesuje mnie poprostu ten fenomen?

ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-14, 13:28   

przez ponad dwadzieścia lat mojego życia moim ojczystym jęzkiem był język polski, ale codziennie moi rodzice rozmawiali w języku niemieckim, a to dlatego aby nie tylko mogła się nauczyć jak i również gdy tylko mieli jakieś problemy (a ja nie zawsze rozumiałam o czym rozmawili) ich wybiegiem była rozmowa po niemiecku.

Nie szukam żadnych profitów, ale nie mam już nikogo w Polsce, czyli żadnej rodziny.Ponadtto mam syna, który kończy technikum i co dalej ?.........owszem studia.........a póżniej........myślę, że będzie miał lepszy start niz tu w Polsce........jeszcze jeden bezrobotny i bez jakich kolwiek szans na lepsze życie nie mówiąc już o założeniu rodziny.

Tak naprawdę to nie wiem kim jestem, czuję się Polką ale gdzieś głęboko jestem Niemką.

Pozdrawiam

Ela

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-02-14, 13:38   

dziękuje za szczerą odpowiedź.A co będzie jeśli Twoje oczekiwania się nie spełnią? Jeśli poza narodowością i dokumentem nic się w Waszym życiu nie zmieni ,lub dojdą do tego nowe problemy ? Problemy z aklimatyzacją?z przystosowaniem się do innych warunków? problemy z egzystencją?co wtedy?

ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-15, 11:35   

Bóg raczy wiedzieć..........jak to się wszystko ułoży.......tak wiele mnie krzywdy i bólu spotkało, że chyba nic nie jest wstanie mnie zaskoczyć.ktoś kiedyś powiedział:"wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma"......oraz "wszedziejest dobrze, ale w domu najlepiej", a gdzie jest mój dom?......jak narzie tu.

Życie to sochy....raz wochodzimy do góry, a raz schodzimy w dół.Jak będzie w moim przypadku? Tego nie wiem, ale ryzykować trzeba. Mamy dzisiaj takie czasy, że biegamy a to za pracą, a to aby móc sobie polepszyć warunki materialne jak i mieszkaniowe, oraz kształcimy się z różnych dziedzin, ponieważ poprzeczka jaką stawia życie trzeba próbowac ją przeskoczyć. Mimo wielu problemów i szybkiego trybu życia nie powinniśmy być obojętni na ludzką krzywdę, ponieważ nie czując litości i współczucia tak naprawdę nie istniejemy. Jestem pełna nadzieji, że jakby nie było.........dobrze, czy też żle lepsze to niż pustka i nicość oraz niemając żadnych perspektyw na przyszłość.

pozdrawiam

Ela

ELA 
Nowy

Wysłany: 2005-02-15, 11:39   

sorki za literówki (i błędy), ale pisałam ostatni post w pracy.......a wiecie jak to jest.........

Odpowiedz do tematu