forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

zalatwianie formalnosci...

Autor Wiadomość
marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2006-07-09, 00:16   zalatwianie formalnosci...

Ponoc zeby dostac pozwolenie na legalna prace trzeba najpierw miec prace??? tzn ktos musi Ci chciec dac prace... a jak znalezc kogos takiego zeby ci dal prace:/ no i co trzeba do zameldowania? sa z tym problemy? i gdzie moge zaczac szukac pracy, gdzie mam szanse by jakas dostac? jedyne co mam , to mam gdzie mieszkac i znam jezyk na poziomie dobrym mam nadzieje... echh to mnie przeraza wszystko:/

Monika0406 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-07-09, 00:35   

Moja droga z ta praca to nie jest takie latwe, bo jak wiesz w wielu zawodach Polakom nie wolno tu pracowac , aco z tym zwiazane nie dostaniesz pozwolenia, ktore wydaje tylko Bundesagentur für Arbeit nie wiem jakie masz kwalifikacje zawodowe i jakie pracy szukasz,czy sie dodatkowo uczysz? Jezeli chodzi o zameldowanie to nie jest tak skomplikowana sprawa bo wystarczy , ze osoba ktora cie melduje pojdzie do odpowiedniego dla dzielnicy Bezirksamt wypelni druk, ktory tam dostanie ,da twoj dowod osobisty lub paszport i sprawa zalatwiona. Temat pracy legalnej na terenie Niemiec byl juz poruszany i wiem napewno , ze wiele polakow zaklada tu dzialalnosc gospodarcza i w tedy dostaniesz pozwolenie na prace ale oczywiscie sama oplacasz ubezpieczenie i podatki. poszukaj w starych postach tych informacji i znajdziesz tam tez pomocne adresy stronek. Powodzenia :wink:

en1983 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-07-09, 01:00   

W jakich zawodach na terenie Niemiec Polakom nie wolno pracowac ? :???:

Mozna gdzies na ten temat znalezc informacje, ktorych zawodow dotyczy ten zakaz.

Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje

Monika0406 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-07-09, 13:14   

Tych zawodow jest niestety wiele np. sprzatanie, budowlanka , malarze, ekonomisci ale dokladnie dowiesz sie na stronie Bundesagentur für Arbeit.

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-07-09, 13:16   

kurde to jest ciut dziwaczne, przecież sprzataczka to (tak mi się wydaje) słabo opłacana praca i nawet tego zabraniają?! hmm

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-07-09, 14:59   

Monika0406 napisał/a:
Tych zawodow jest niestety wiele np. sprzatanie, budowlanka , malarze, ekonomisci ale dokladnie dowiesz sie na stronie Bundesagentur für Arbeit.

No bez przesady... :shock:

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2006-07-09, 15:41   

jaka znowu lista z zabronionymi zawodami? :shock: nie istnieje coś takiego.

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-07-09, 15:56   

ja się doszukałam czegoś takego z tej strony http://www.dziennik.krako...raca/04/04.html

"W Niemczech nadal obowiązuje ustawa z 1990 r., na mocy której można zatrudniać cudzoziemców, jeżeli przedmiotem ich pracy jest realizacja umowy o dzieło. Do pracy tego rodzaju można zostać oddelegowanym przez polskiego pracodawcę albo założyć własną, choćby jednoosobową firmę i proponować swoje usługi na niemieckim rynku. Firmy usługowe, rzemieślnicze, zarejestrowane i działające w Polsce, mogą zawierać ze zleceniodawcami niemieckimi umowy o dzieło, czyli na świadczenie usług. Z możliwości tej korzysta coraz więcej Polaków, zakładając w Polsce bądź w Niemczech własne firmy, które jednak spotykają się z pewnymi ograniczeniami w swobodzie wykonywanie usług na terenie Niemiec. Ograniczenia te dotyczą tylko niektórych zawodów i czynności, np. branży budowlanej, sprzątania."

oraz

"Polacy opanowali niemiecki rynek sezonowych prac rolnych. Pracują też m.in. przy zbieraniu owoców i warzyw. Niemcy NIECHĘTNIE podejmują się również sprzątania czy pracy w gastronomii, dlatego i tu szybko zajmujemy ich miejsce."

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-07-09, 15:58   

WIĘC Z JEDNEGO WYNIKA ŻE SPRZĄTANIE TO TEZ PROBLEM A Z DRUGIEGO , ŻE JEDNAK NIE .... JA JUŻNIC NIE KAPUJĘ?!

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2006-07-09, 17:16   

Nie wiem czy ze sprzątaniem Niemiec jest problem czy nie.Te przepisy które wyżej podałaś obowiązują ale pewnie są dość elastyczne,w miare zapotrzebowania w danym regionie na tego typu usługi wydają pozwolenie albo nie, lub czy starający się o takie pozwolenie spełnia wymogi.

jedno jest pewne:nie istnieje żadna lista w żadnym urzędzie zakazująca wykonywania któregoś z zawodów.

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2006-07-09, 20:13   

pamietam kiedys jak Polak dostal pozwolenie na prace, a byl na wizie o okreslonym czasie , nie mogl byc selbständig. Dopiero trzeba bylo ubiegac sie o specjalne pozwolenia. Nie wiem, czy cos sie zmienilo, moze tak, bo to sporo czasu temu bylo.

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2006-07-10, 13:28   Re: zalatwianie formalnosci...

Czesc.Przechodzilam przez to wszystko :lol: Nie jest tak zle ale zbyt duzo do opisywania podam ci moje gg 5261460.A tak w skrocie: Zameldowanie-bez problemu to prawda co napisal poprzedni rozmowca wystarczy AKTUALNY pass albo dowod osobisty do przedlozenia.Osoba u ktorej mieszkasz moze cie zameldowac.Zezwolenie na prace:No wiec w roznych czesciach Niemiec jest inaczej.W cale nie musisz powtarzam nie musisz otwierac wlasnej dzialalnosci gospod.Sa kruczki prawne ktore pozwalaja na LEGALNA prace w niemczech.Ja mam caly stos papierow na biurku,ktore o tym pisza.Jak ktos chce dowiedziec sie wiecej piszcie na gg bo na prawde jest zbyt duzo tego aby opisywac na forum.Ja z poczatku tez bylam przerazona ta biurokracja ale nie ma wcale tak zle :grin: pozdrawiam z Berlina

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-07-10, 13:43   

Waleria0, jak tylko poczuje się lepiej to do Ciebie uderze na gg , teraz mózg mi paruje, wczorajszy mecz finałowy był mocno zakrapiany... :)

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-07-10, 14:03   

Ja juz dziekuje Bogu ze koniec tej pilki noznej.Juz mi sie po nocy snilo :mad:

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2006-07-10, 14:14   

Waleria0 napisał/a:
Ja juz dziekuje Bogu ze koniec tej pilki noznej.Juz mi sie po nocy snilo :mad:

Ja normalnie tez nie lubie pilki noznej, ale pare meczow w ciagu mistrzostw sobie ogladnalem, bo to jednak wielka impreza. Teraz mnie znow cztery lata pilka nie bedzie interesowala. :mrgreen:

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-07-10, 14:28   

:grin: :grin: no 4 lata spokoj a za tydzien znowu wielka impreza . :cool:

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2006-07-10, 15:22   

Waleria0 napisał/a:
:grin: :grin: no 4 lata spokoj a za tydzien znowu wielka impreza . :cool:

Racja. :mrgreen: Nawet ide na nia... :mrgreen:

Monika0406 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-07-10, 17:03   

Ja uwazam , ze sprawa legalnej pracy to sprawa odosobniona dla kazdego z nas.Ja musialam przez kilka miesiecy walczyc z Bundesagentur für Arbeit , zeby w koncu dopiac swego.Niestety moze oficjalnej listy zawodow , w ktorych nie wolno nam pracowac nie ma to "nie oficjalnie" niestety istnieje bo sama sie o tym przekonalam, i za nim otrzymalam takie pozwolenie musialam wypelnic "milion" papierkow, odpowiedziec na jeszcze wiecej pytan.Dlatego nie generalizuje wszystkich ale kolezanka sama bedzie miala okazje sie przekonac jak ten mechanizm tu dziala. Zycze powodzenia!!!!!!!!! :wink:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-07-11, 09:42   

Monika0406 napisał/a:
Ja uwazam , ze sprawa legalnej pracy to sprawa odosobniona dla kazdego z nas.Ja musialam przez kilka miesiecy walczyc z Bundesagentur für Arbeit , zeby w koncu dopiac swego.Niestety moze oficjalnej listy zawodow , w ktorych nie wolno nam pracowac nie ma to "nie oficjalnie" niestety istnieje bo sama sie o tym przekonalam, i za nim otrzymalam takie pozwolenie musialam wypelnic "milion" papierkow, odpowiedziec na jeszcze wiecej pytan.Dlatego nie generalizuje wszystkich ale kolezanka sama bedzie miala okazje sie przekonac jak ten mechanizm tu dziala. Zycze powodzenia!!!!!!!!! :wink:

Takiej listy dla Polakow czy obcokrajowcow nie ma.

Nie zmienia to faktu, ze pierwszenstwo w otrzymaniu pracy

maja Niemcy bez wzgledu na to czy sa chetni do pracy czy nie.

Tak jest od lat. I to jest ta "wyplotkowana lista".

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-07-17, 12:47   

W internecie glownie sa zamieszczane oferty pracy dla osob,ktore sa chetne do wyjazdu za granice do prac rolnych etc.

Ale co z polakami mieszkajacymi np w Niemczech,ktore chca i moga legalnie podjac prace.

Odpowiedz do tematu