|
zameldowanie na czas nauki jezyka niemieckiego
| Autor |
Wiadomość |
Anee
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-08-22, 09:23 zameldowanie na czas nauki jezyka niemieckiego
|

|
|
Witam Wszystkich!!!
zwracam sie o rade, gdyz w koncu przeprowadzam sie w poblize Berlina i bede tam chodzic do szkoly jezykowej, gdyz niestety niemiecki jezyk jakos dotychczas nie chcial wejsc do mojej głowki Szkole mam w Poczdamie-panstwowa. czy w zwiazku z tym jak sie bede uczyc jezyka ( bo slyszalam ze praca to raczej bedzie ciezko bez znajomosci tego jezyka) musze sie gdzies zameldowac w tym miescie??? I jak to jest z ubezpieczeniem zdrowotnym, czy ja go musze sama tez placic??? I jeszcze jedno 200 euro miesiecznie za nauke jezyka to duzo???? Bo ja sie kompletnie nie orientuje.
Dziekuje z gory za rade.
Pozdrawiam.
Ania |
_________________ ...jesli wszystko jest jak ma byc, to bedzie dobrze... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-08-24, 05:58
|

|
|
Powinnas sie zameldowac jezeli bedziesz dluzej niz 3 m-ce, nie ma z tym zadnego problemu.
Ubezpieczac sie nie musisz, jezeli chcesz mozesz ubezpieczyc sie w Polsce, jezeli nie jestes nigdzie ubezpieczona. Osoby ponizej 26 lat moga korzystac z ubezpieczenia rodzicow. Jak to dokladnie wyglada musisz juz sie spytac w jakims urzedzie w PL, trzeba pobrac odpowiednie druki itp. W kazdym razie jest taka mozliwosc. Tu jest troche na temat drukow: http://www.nfz.gov.pl/ue/...tnr=5&dzialnr=5
200 EUR za miesiac, czy to duzo? Zalezy ile godzin nauki. W VHS kosztuje chyba polowe tego ale sa tez duzo drozsze szkoly. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|