forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

A mialo byc tak pieknie...

Autor Wiadomość
roma 
Nowy

Wysłany: 2006-10-26, 11:43   BOŻE

Nie wiecie co dzieje się w Polsce coraz gorzej się żyje!!!! Wchodzą w życie poćpane ustawy i my polacy za błędy na górze płacimy z własnych kieszeni!!! Nie dołujcie ludzi wbrew pozorom samotnej matce z 2 dzieci jest strasznie ciężko zarobki o kant tyłka rozbić a same pampersy to majątek podziwiam dziewczynę że jeszcze żyje ja bym zabiła siebie i dzieci by skrucić sobie męki. Mój brat zostawił szwagierkę z 2 dzieci małych do 4,5 lat pomagam jej finansowo bo mam tylko 1 dziecko męża i niezłą pracę w norwegii, brat daje jej 1500 ja 1500 razem 3000 z czego dziewczyna musi opłacić mieszkanie własnościowe 615 zł z wodą itp, zapłacić za prąd około 300 bo nie ma gazu i jeszcze dzieci jedno z nich rehabilitacja 500 miesiecznie!!! to juz 1415 i na życie zostaje 1585 zł. Niech któreś z was za tyle przeżyje z 2 malutkich dzieci??? Ktoś tam pisze że ma 400 i co za 400 opłaca mieszkanie i żyje!!!!Wierutne bzdury!!!Każdy polak wydaje więcej niż zarabia dlatego wbrew pozorom Polska to bardzo bogaty kraj bo który kraj przeżył i wytrwał by tylu złodziei???? :cry:

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-10-26, 16:31   

To fakt co napislas sytuacja w Polsce jest bardzo ciezka.

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-26, 17:17   

a w niemczech jest lepiej ????

Ogladalam ostatnio program,szok przezylam ze tu w tym kraju jest taka bieda ...........

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-10-26, 17:45   

Ogladalam ostatnio program,szok przezylam ze tu w tym kraju jest taka bieda ...........[/quote]

Cierpisz biede? nie masz pieniedzy na chleb? Nie mozesz swojemu dziecku zabawki kupic?etc

Bo w polsce nawet nie maja za co utrzymac siebie i rodziny a gdy dziecko chce cos to niestety odmawia sie mu-znasz to uczucie?

Nie wypowiadajcie sie na temat,ktory jest wam obcy-kieruje to do osob ktore siedza tu pare ladnych lat i nie maja pojecia jak wyglada teraz sytuacja w polsce.

Idzie sie ulica i tylko patrzysz zeby cie nie napadli z powodu glupiej komorki tak jak to spotkalo moja kumpele wczoraj.

violetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-26, 17:58   

Musze powiedziec ze ja szczerze nie mam pojecia jak jest w polsce z praca i wogule minie mi w przyszlym roku 7 lat jak tu siedze .Ja nigdy nie pracowalam w polsce ,po szkole tu przyjechalam, takze nawet chodzby chca powiedzeic jak ciezko jest z praca w polsce to nie umniem. tak szczerze mowiac przygladam sie znajomym jak odwiedzam w polsce jak zyja i powiem szczerze ze nie wiem czy bym umniala mieszkac z rodziacmi w jednym mieszkaniu dzielic jeden pokuj na 3 i wogule :???:

cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-10-27, 12:55   

Jeśli chodzi o niemców biednych to uważam ze to jest już ich własny wybor mam kolege ma 50 lat trojke dzieci z czego zadne nie chowane pryez nie go i jest na socjalu pali kilogramy trawy i nie moze sie ocknąć ze nie ma juz DDR. :cool: no nie wiem

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-27, 13:31   

cyrylek napisał/a:
Jeśli chodzi o niemców biednych to uważam ze to jest już ich własny wybor mam kolege ma 50 lat trojke dzieci z czego zadne nie chowane pryez nie go i jest na socjalu pali kilogramy trawy i nie moze sie ocknąć ze nie ma juz DDR. :cool: no nie wiem

i myslisz ze kazdy niemiec taki ?

Tak samo jak kazdy polak to zlodziej ???

cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-10-27, 15:38   

no nie ale jak obcokrajowiec bez języka da rade pryeżyć to mnie to zadziwia

nom nom a to powiedzenie ze kazdy polak to złodziej nie znam

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-10-27, 17:41   

poczytajcie sobie ............

http://www.kinderprojekt-arche.de/arche.htm

madzia18berlin 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2006-10-27, 18:16   

http://www.pajacyk.pl/bieda1.htm

http://www.oecumene.radio...colo.asp?c=2869

roma 
Nowy

Wysłany: 2006-11-03, 19:54   

Mimo wszystko uważam że w niemczech jest lepiej. Niemiecki rząd daje dotacje do mieszkań daje spore pieniądze na dzieci. Ja teraz także myslę o przeprowadzce do niemczech. Może nie mamy małych zarobków z mężem ale nasz rząd daje następne kule do nóg zamiast pomagać. Np. wynajmuje mieszkanie bo na kupno nowego jeszcze mnie nie stać i płacę miesięcznie za 2 pokoje 1100zł do tego osobno prąd i gaz, na mieszkanie z urzędu nie mam już szans nawet na tbs ponieważ nasze zarobki są dosłownie większe o 145zł niż oni maja w tabelach 10 lat czekania na mieszkanie poszło się..........Pisałam do prezydenta miasta szczecina byłam na rozmowie i wysłano mnie do banku po kredyt hipoteczny na mieszkanie po 10 latach czekania na mieszkanie z urzędu!!! U nas z ludżmi robi się co chce!!!! Niestety dla banku w którym mamy konta okres w którym mamy większe zarobki 6 miesięcy jest za krótki!!! A w innych bankach propozycje spłat mnie przerażają!!! To wszystko to jakieś błędne koło!!! Wole niemiecki bałagan jak już!!! :cry:

roma 
Nowy

Wysłany: 2006-11-03, 19:59   

albo jak kto woli niemiecką biedę!!!!!!!! :mrgreen:

Odpowiedz do tematu