forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

A mialo byc tak pieknie...

Autor Wiadomość
truskaweczka 
Nowy

Wysłany: 2006-09-06, 11:41   A mialo byc tak pieknie...

Pracowalam w Szczecinie na granicy.Tam poznalam pana, ktory ma w Grambow cztery kamienice z polakami wszystkich melduje, daje zaswiadczenia o pracy, zalatwia Kindergeld, dodatek do mieszkania itd.On chcial za mieszkanie 120 E reszte dostaje od gminy za zaludnianie wsi.Grambow lezy 8 km od Szczecina wiec wszystkie swiadczenia i kase bym brala na niemieckich zasadach a pracowala i przebywala w Szczecinie.Mieszka tam 300 polakow i jest im dobrze, ale ja mialam pecha bo ten pan chcial ... za pomoc i sciagniecie mnie z dziecmi tam. Wiec niestety nici z mojego wyjazdu do Grambow, bo zwyzywalam tego pana i koniec.Ale pomysl pozostal bo sam Kindergeld na moja 2 dzieci to 308 E plus te 200 E do mieszkania, a w polsce mam 400 zl za to samo, wiec wniosek prosty..Tylko jak to zrobic??? Moze ktos cos wie o podobnych ukladach jak tam, bo wiem ze niemcom zalezy na zaludnianiu i maja z tego tez kase, ale zeby bylo normalnie a nie jakis stary zboczeniec jak tam...A moze da rade gdzies sie z kims dogodazc z jakis niemcem zeby zameldowal i cos mu potem za to dawac z 200-300 E co miesiac tylko za meldunek bo mieszkac wole u siebie czy im sie to nie bedzie oplacac??? P O M O C Y !!!!!!!!!

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 11:47   

TO jest oszustwo wiesz o tym ?????????

truskaweczka 
Nowy

Wysłany: 2006-09-06, 11:54   

Z tego co wiem to w samym Grambow jest 300 polakow i daja rade. A jak nazwiesz to ze z dwojka dzieci mam przezyc za 400 zl? (samo mieszkanie 800 zl plus oplaty, niewspominajac o pieluchach i jedzeniu itd.) w tej sytuacji wielu by zrobilo gorsze rzeczy niz to co ja chce zrobic..

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 11:56   

EEEE to moze odrazu zacznij krasc,i powiedz ze to dla dzieci jak cie zlapia ...........

a czemu masz tylko 400 zl na dzieci,gdzie alimenty, gdzie maz, jakie masz wyksztalcenie ,w szczecinie nie mozesz pracy znalezc ?

truskaweczka 
Nowy

Wysłany: 2006-09-06, 12:06   

Halo skoro sama nie mieszkasz w Polsce to chyba wiesz jakie tu sa realia??

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 12:09   

nie nie wiem,nie mieszkam juz w polsce baaaardzo dlugo

wszedzie jest ciezko,

ale ale

nie odpowiedzialas mi na mje pytania

ojciec dzici zarabia ,alimenty dostajesz, czemu w pl pracy nie mozesz znalezc jakie masz wyksztalcenie co robilas wczesniej pracowalas kiedys ?

400 zl na miesiac nie wierze nie nie

truskaweczka 
Nowy

Wysłany: 2006-09-06, 12:25   

Jest po 213 zl na dziecko pod warunkiem ze jestes sama bez ojca, jak wychowujesz z ojcem dziecka to DOSTAJESZ PO 47 zl (CZTERDZIESCI SIEDEM ZLOTYCH miesiecznie na dziecko od panstwa). Takze chyba jest roznica to a 154 E co miesiac? W pracy mam 1200zl w callcenter obsluga klientow z niemiec ktorym sie kompy HP popsuly i trzeba znalesc czesci i wyslac im, i to JEST DOBRZE PLATNA PRACA bo srednio zarobki to ok 600-800 zl np. w sklepie itd.Wiec chyba rozumiesz moja desperacje??

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 12:36   

nie krzycz na mnie bo i tak CI to nie pomoze :twisted:

jak bys byla z ojcem dzieci bylaby jeszcze jedna wyplata,jezeli z nim nie jests powinnas dostawac alimenty prawda ???

1200+ 400 TO JUZ jest 1600

nie kombinuj tylko pomysl i za uczciwa prace sie wez !!!!

POZATYM mozesz jeszcze gdzies dorobic

ale to trzeba chciec !!!!

POZDRAWIAM I ZYCZE WSZYSTKIEGO DOBREGO !

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 15:13   

Nie bardzo rozumiem co jest w pierwszym poscie napisane, ale ogolnie zgadzam sie z Pia. Cos krecisz, najpierw piszesz, ze ma sz 400zl na m-c, potem ze jeszcze 1200zl...

Najlepiej isc na latwizne, nie? Kazdy by tak chcial dostawac kase z Niemiec i zyc w Polsce :roll:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:03   

:mrgreen: poczekajmy jeszcze trochę a zbierze się tu katalog nowych żebraczo-oszukańczych metod i sposobów na życie.Kto wie ! może też znajdziemy się kiedyś w potrzebie ,to będzie jak znalazł :mrgreen:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 17:46   

Niedawno byl temat o rejestracji samochodow...

Wiele wypowiedziod mieszkajacych tutaj brzmialo,

ze sa zameldowani tutaj w Berlinie, a jezdza na polskich

blachach, czyli placa polskie ubezpieczenia.

Czy to nie jest rowniez swego rodzaju oszustwo.

Lub... "obkupywanie" sie w Polsce?

Wszyscy mamy zawsze cos na sumieniu. I kazdy chce dla siebie

jak najlepiej. I nie jest to zle.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 17:49   

Co do jezdzenia na polskich blachach to sie zgadzam, ale co ma to tego "obkupywanie" sie w Polsce??

cyrylek 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-06, 18:38   

Truskaweczka nieżle kombinujesz. Ale tego nie popieram.

Miałam gorszą sytuacje i nie biadoliłam na forum.

trzeba sie zabrać do robotyyyy a nie tylko dojić.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 19:39   

Kamila napisał/a:
Co do jezdzenia na polskich blachach to sie zgadzam, ale co ma to tego "obkupywanie" sie w Polsce??

no właśnie? chyba nie ma przepisów zabraniających kupowania po za granicą kraju ,chodzenie tam do fryzjera czy fundowania sobie nowych ząbków u polskiego dentysty? :mrgreen: No chyba że takowe wyszły dopiero co ale jakoś o tym nie pisali .Chyba kolega myli kupowanie z przemytem niedozwolonych ilości .

Po za tym lepiej mówić tylko za siebie a nie za innych :mrgreen: ja tam mam sumienie czyste,na polskich blachach nie jeżdże ,nie przemycam ,po kościołach nie żebram ,zapomóg nie kasuje .Więcej grzechów nie pamiętam :mrgreen:

Waleria0 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-06, 20:26   

Jak czytam niektore wypowiedzi to mam wrazenie ze same anielice tu siedza. A co z polakami mieszkajacymi w polsce a jadacymi do NIEMIEC do pracy na czarno ? i na dodatek nie rozliczajacymi sie z podatku to jest uczciwe? Prawda jest taka ze kazdy kombinuje jak moze. A ty CYRYLEK widac ze sie wybilas ciekawe jak prace znalazlas.Nie osadzajcie nikogo

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 20:35   

Co Wy sie znowu czepiacie!!! Zlosliwi Polaczkowie zamiast odpisac dziewczynie ze nie da rady albo niech szuka to moze znajdzie , nie znowu trzeba komus dokopac az niedobrze sie robi :evil:

Kazdy powtarzam kazdy w swoim zyciu cos kombinowal i kombinuje to jest jak tlen potrzbne do zycia!

Wiec niewymadrzajcie sie co dobre lub co zle bo swietych na tej ziemi niestety nigdy nie bylo i nie bedzie :twisted:

Przestancie dolowac ludzi -jezeli chcecie komus dokopac to lepiej wogule nic nie pisac!! :evil:

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 20:42   

Marzena ,zlituj się i pomyśl :mrgreen: jak można komuś dokopać wogóle się nie odzywając?! Wtedy dokopania nie będzie :mrgreen: .

A Ty znowu z tym "każdy" ! noż kurcze ,każdy to niech mówi tylko za siebie a nie za innych.Jeśli chcesz być w miare obiektywna i wiarygodna to wykreśl ze swojego słownika słowa:zawsze ,nigdy ,wszyscy i każdy :twisted:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 20:47   

Kamila napisał/a:

Wlasciwie nic.

alisa napisał/a:
no właśnie? chyba nie ma przepisów zabraniających kupowania po za granicą kraju :

Ano nie ma..

Chodzi tylko o to sumienie, co zostalo juz ujete powyzej w innych postach.

Biadoli sie na Polske, ale jednak do czegos jest ona potrzebna.

Moze kiedys sytuacja sie diametralnie odwroci i to Polacy mieszkajacy w Polsce

jak jeden maz beda sie obkupywac tylko w Niemczech a nie u siebie.

Byc moze wtedy my, ktorzy zamieszkujemy poza granicami Polski

zaczniemi biadolic "precz z wykupywaniem naszych dobr".

Nikt nie jest aniolem. I slusznie.

Zyjmy i dajmy zyc innym.

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 20:54   

OJ STRASZNIE JESTEM ZLOSLIWA

jestem zlosliwym aniolek bo na czarno nie pracuje,na polskich blachach nie jezdze,do dentysty chodze niemieckiegi fryzjera tez no czasami kupuje polskie produkty bo dobre

ale pomyslcie co bedzie z truskawka, jak jej oszustwo wyjdzie na jaw hmmmmm bedziecie za nia oddawac pieniadze,a moze ktos za nia odsiedzi kare w wiezieniu co ???

I co ona nauczy swoje dzieci do pracy nie ale kombinowac mozna i dobrze zyc ?!?!?!?! nie nie nie !!!! :evil:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 21:08   

Jacek napisał/a:
Biadoli sie na Polske, ale jednak do czegos jest ona potrzebna.

Moze kiedys sytuacja sie diametralnie odwroci i to Polacy mieszkajacy w Polsce

jak jeden maz beda sie obkupywac tylko w Niemczech a nie u siebie...

Ale ja nadal nie kumam :roll: Jak wczesniej mieszkalam w Polsce i przyjezdzalam tutaj tylko raz w miesiacu to tutaj kupowalam rozne rzeczy, bo byly inne niz w Polsce. Teraz jest na odwrot, wole sobie ciuchy pokupowac w Polsce, (ale nie dlatego ze sa tanie, bo wcale nie sa tutaj tez mozna fajne rzeczy tanio kupic) tylko dlatego, ze ciuchy sa inne ladniejsze, atrakcyjniejsze. Czy to jakies oszustwo lub przestepstwo? Jak jade do innego kraju to tam tez robie zakupy, to chyba logiczne...

Odpowiedz do tematu