forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Żary - Berlin na dwóch kółkach

Autor Wiadomość
SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-07, 20:57   Żary - Berlin na dwóch kółkach

Witam forumowiczów po wakacjach! W temacie chciałbym opowiedzieć wam o moich dosyć nietypowych wakacjach, oczywiście w Berlinie :grin:

Pomysł wpadł mi na lekci matematyki. Pomyślałem, ze mógłbym pojechać do stolicy rowerem..... Dużo trenuje więc pomysł wydawał się realny. Z mojego miasta jest ok 360 km, więc i tak trochę za dużo. Ale nagle mnie olśniło, że mógłbym wyruszyć z Żar w woj. lubuskim , ponieważ mój wujek jezdzi tam Tirem i mógłbym się z nim zabrać. Bo długich przekonywaniach rodzice się zgodzili. W końcu nadszedł ten dzień... Nad ranem zapakowałem rower i plecak do ciężarówki i wyruszełem. W Żarach byłem o godzinie 8.00 i wtedy zaczeła się jazda rowerem. Czekało mnie nieco ponad 200 km jazdy do Berlina (oczywiście musiałem omijać autostrady). Po przejechaniu 60 km dotarłem do granicy Gubin-Guben. Trochę pobłądziłem po niemieckiej części miasta, ale w końcu wjechałem na dobrą trasę. W plecaku kompletne minimum : ubrania, bielizna, pączki i batony :smile: (co godzinke dawka cukru). No i jechałem jechałem jechałem. Aż w końcu ujrzałem tablice Berlin 56 km (za sobą miałem juz jakieś 8 h jazdy). I tu kolejne problemy... Moja mapa przestała się sprawdzać. Byla za czasów NRD, RFN i od tamtego czasu drogi trochę się pozmieniały :???: Zmęczenie dawało się we znaki coraz bardziej, zaczął padać deszcz, a ja nie znam drogi.... Zacząłem pytać ludzie o droge. Ponieważ z niemieckiego nie jestem najlepszy ułożyłem sobie formułke (nie wiem czy poprawna) którą dukałem wszystkim przechodniom, rowerzystom, a mianowicie: "Ich habe ein Problem. Ich weiss nicht, wo ich bin" i pokazywałem na mape :smile: :lol: Wiem -żałosne, ale byłem na skraju wyczerpania.. Nikt nie potrafił wytłumaczyć mi jak tam dojechać (nie wiem czy to moja wina, czy nie). W końcu cały mokry zatrzymałem Mercedesa. Jechało nim młode małżeństwo. Wypowiedziałem "magiczne zdanie" . Zaczęli tłumaczyć mi na jaką drogę mam wyjechać. Powiedziałem że nie znam dróg, nawet w którą strone jest Berlin (tak się zamieszałem). W końcu zrozumiałem o co im chodzi: miałem jechać za nimi -wyprowadzą mnie na wspomnianą trase. I tak przez pół godzine jechałem za srebrnym Mercedesem jakimiś skrótami, po polnych drogach i kostce brukowej. W końcu zatrzymali się i zrozumiałem że mam jechać tą drogą aż do samego Berlina :smile: "Vielen Dank!" nie było końca. W końcu ruszyłem wskazaną trasą i po pewnym czasie ujrzałem żółtą tablice - Berlin. Szalałem z radości ! Ruszyłem wzdłuż długiej alei. Spytałem o S-bahn i w końcu stałem juz na stacji Buckower Chausse. Dojechałem na Sudkreuz, potem przesiedłam się i pojechałem w strone Hermannstrasse, a z tamtąd juz tylko jedna stacja metrem na Leinestrasse, czyli celu pozdrózy (dom babci :grin: ). Już w domu padłem na fotel i.....nie mogłem juz się ruszyć :mrgreen: . No i w ten sposób spełniłem marzenie, spędziłem najlepszy berliński tydzień i powiększyłem, obwód łydki o prawie 1 cm :mrgreen: . Podsumowując: przejechane 250 km (tyle pobłądziłem :) ) w 12 godzin. Aha nie obyło się bez upadku....Ach ta kostka brukowa po deszczu :mrgreen:

Jeśli mocno was zanudziłem to przepraszam :grin: Pozdro

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-07, 21:07   

;) )))

No to bedziesz mial co wspominac na starosc ;) )))))

Fajna przygoda ;) )))))

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-07, 21:10   

Gratuluje dojechania. Fajnie sie czyta.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2006-09-07, 21:13   

Ciekawy pomysł jak na 15-stolatka

pozdr

uko

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-07, 21:23   

Podziwiam!!!

Ja kiedys jechalam do szkoly 35km rower i myslalm, ze umre!

violetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-07, 22:02   

pelen respekt dla ciebie :lol:

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2006-09-07, 22:04   

violetta napisał/a:
pelen respekt dla ciebie :lol:

Dla Kamili? A co to jest 35 km :D :D :D

ravisher 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-09-07, 22:32   

Super przygoda i gratulacje, będziesz miał co opowiadać wnukom. ;-) Tym bardziej mi się podoba, bo sam lubię jeździć na rowerze. Tylko, że mój największy wyczyn to przejechanie dystansu 80km. :-)

SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-08, 08:51   

80 km to też naprawdę sporo ! Ja przed tą wyprawą najwięcej przejechałem 120 km po górach, więc dwukrotnie pobiłem dystans :mrgreen: Postaram się wszucić fotki do mojego albumu. Zapraszam do oglądania i dziękuje za przyjemne komentarze :smile:

SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-08, 09:02   

Oj niestety zdjęcia są za duże i nie chcą wejść :sad:

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-08, 09:22   

gratulacje!!!!!!!!respecta dla ciebie,mlody ale uparcie dazy do celu-o to wlasnie chodzi.250 km ladny wyczyn,ja tyle km robie co 2 tygodnie po Berlinie swoim NSU.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-08, 11:37   

SuperAlex-pelen respekt-gratulacje.

gdyby wiecej mlodziezy w Twoim wieku mialo takie fajne pomysly,to moze kiedys Polska na ludzi by wyszla.

Monika0406 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-08, 12:17   

No, no, no taki mlody , a juz przedsiebiorczy to sie chwali . Super wyczyn , a co bedzie w najblizszej przyszlosci w planach ..............? Gratulacje :wink: :lol:

SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-08, 17:47   

W nastepne wakacje planuje jechać do mojego rodzinnego miasta czyli Goleniowa w woj. zachodniopomorskim.ok 350 km . Zastanawiam się, czy dam rade w jeden dzień, ale raczej rozłoże to na dwa dni. Dziękuje wszystkim za tak wspaniałe wypowiedzi. Jestem bardzo wzruszony i jeszcze bardziej się cieszę że podjąłem wyzwanie. :smile:

SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-08, 18:08   

O Boże!! Napisałem: "na czterech kółkach" ! Od kiedy to rower ma cztery koła :oops:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-08, 20:55   

A wlasnie chcialam napisac dlaczego na czterech ;) Ale zawsze mozesz zmienic temat :)

A w jaki sposob wrociles?

SuperAlex 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2006-09-09, 18:01   

Wróciłem busem. Na początku zamierzałem wrócić tak samo jak przyjechałem, ale jakoś mi się odwidziało :mrgreen: A poza tym kupiłem kilka rzeczy, których nie zabrałbym rowerem ;)

Dominika
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-09-12, 09:43   

Super wyczyn Alex - respekt ! :grin:

Gosia 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2006-09-12, 10:00   

Wielgachne gratulacje!!!!!

To jest dopiero wyczyn!!!

Odpowiedz do tematu